19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Το Σάββατο (31/7) τα εγκαίνια της μεγάλης εικαστικής Έκθεσης για το ’21 στους Κορυσχάδες – Ακολουθεί συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου

Η σημαντικότερη εικαστική έκθεση του εφετινού καλοκαιριού θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων. Έχει τίτλο « Το΄21 με τον χρωστήρα & τη γραφίδα – Στιγμές της ιστορίας μας στις τέχνες και στα γράμματα» και τα εγκαίνιά της θα γίνουν σήμερα Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, στις 8 το βράδυ.

Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του δήμου Καρπενησίου, του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, με έργα που θα εκτίθενται μέχρι τις 31 Αυγούστου· θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 3:00 το μεσημέρι και από τις 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ.

“Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αισθανόμαστε χρέος μας να μνημονεύσουμε με τις δέουσες τιμές, εμβληματικές μορφές ηρώων που είτε γεννήθηκαν είτε έδρασαν στον  τόπο μας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στον αγώνα.  Σας προσκαλούμε όλους, ντόπιους και επισκέπτες του τόπου μας, να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να θαυμάσετε ηρωικές στιγμές της Επανάστασης όπως αποτυπώθηκαν από καλλιτέχνες και συγγραφείς της εποχής, νεότερους αλλά και πιο σύγχρονους.”, δηλώνει ο δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης.

«Στο πλαίσιο του φετινού εθνικού εορτασμού και σε άριστη συνεργασία με τον Σύλλογο Καρπενησιωτών Αθήνας ‘Το Βελούχι’ δημιουργήσαμε την Επετειακή Εικαστική Έκθεση ‘Το΄21 με τον Χρωστήρα & τη Γραφίδα. Στιγμές της ιστορίας μας στις τέχνες και στα γράμματα’», σημειώνει ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, «αποτελούμενη από πρωτότυπα έργα ζωγραφικής, σπάνια αντίγραφα και σπάνιες εκδόσεις. Θερμές ευχαριστίες στον Σύλλογο Καρπενησιωτών Αθήνας για τη διαχρονική προσφορά τους στα δρώμενα του τόπου μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Ευρυτάνα Συλλέκτη και Ιστορικό ερευνητή κ. Ηλία Μπουμπουρή για την παραχώρηση της τόσο σημαντικής συλλογής του και της εμπιστοσύνης του».

«Η έκθεση», αναφέρει σχετικά η δρ Μαρία Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Πολεοδόμος, Πρόεδρος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι», «μέσα από πρωτότυπους πίνακες ζωγραφικής, λιθόγραφα, εξαιρετικές εικαστικές δημιουργίες και σπάνιες εκδόσεις βιβλίων που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές, αξιοποιεί τεκμήρια υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, προκειμένου να ανασυνθέσει νοηματικά και συγκινησιακά το αγαθό της Επανάστασης του 1821, δηλαδή την Ελευθερία. Οι επισκέπτες και οι επισκέπτριες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις εικαστικές πηγές της Ιστορίας μας και με τα πρώτα βιβλία που ιστόρησαν τον μεγάλο αγώνα για τη δημιουργία της σύγχρονης φιλελεύθερης και δημοκρατικής Ελλάδας».

«Η αφήγηση των γεγονότων της Εθνεγερσίας διαιωνίζεται μέσα από μια δέσμη αλληλοσυμπληρούμενων οδηγών: Τα επίσημα έγγραφα και τα δημοσιεύματα της εποχής που διασώζονται σε διάφορα αρχεία, τα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών, τις αποτυπώσεις με τις ερμηνείες και τα σχόλια των ιστορικών», τονίζει ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Ευαγγελοδήμος. «Δίπλα σε όλα αυτά», προσθέτει, «και με σημαντικό ρόλο για την ιστορική μνήμη, εξέχουσα θέση καταλαμβάνει ασφαλώς η Τέχνη του χρωστήρα και της γραφίδας. Ιδιαίτερα οι ζωγράφοι, οι ποιητές και οι διηγηματογράφοι λειτούργησαν ως οχήματα της Ιστορίας, μεταφέροντας γεγονότα και πρόσωπα με τέτοιον τρόπο που επί δεκάδες χρόνια συνεγείρουν τα συναισθήματα και διαιωνίζουν από γενιά σε γενιά γεγονότα και πρόσωπα οικοδομώντας έτσι ένα στέρεο εθνικό αφήγημα».

Τα εγκαίνια θα ξεκινήσουν με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και θα συνεχιστούν με την κεντρική ομιλία από την κα Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Ιστορικό του Δικαίου και των Θεσμών, με θέμα: «Η Τέχνη ιστορεί». Η βραδιά θα κλείσει με μια ξεχωριστή συναυλία στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Κορυσχάδων, με τη Ρίτα Αντωνοπούλου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ