27 Ιανουαρίου 2022

Α. Μέρκελ, μετά την παραλαβή του βραβείου Carlos V στο Yuste: «Μόνο μια Ευρώπη ενωμένη εσωτερικά είναι ισχυρή προς τα έξω»

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Λίγο πριν εγκαταλείψει την Kαγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ, βρέθηκε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στο Μοναστήρι Yuste της πόλης Κάθερες προκειμένου να παραλάβει από τα χέρια του βασιλιά Φελίπε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Carlos V.

Στην ομιλία της δεν έκανε απολογισμό της μακρόχρονης θητείας της αλλά επικεντρώθηκε κυρίως στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό σχέδιο, στις απειλές που δέχεται και στην ανάγκη να συνεχιστούν οι συμφωνίες για θέματα τόσο πολύπλοκα όπως η μετανάστευση. “Μόνο μια Ευρώπη ενωμένη στο εσωτερικό της είναι μια ισχυρή Ευρώπη στο εξωτερικό”, τόνισε.

Ο Ισπανός βασιλιάς, από την πλευρά του, επαίνεσε την ικανότητα της Μέρκελ «να επιτυγχάνει συναίνεση και να βρίσκει ισορροπημένες λύσεις». Υπενθύμισε ακόμα την «υπομονή και την επιμονή» της, τον «πραγματισμό και την αξιοπιστία» της και την προθυμία της να θέτει «την δέσμευση πριν από την αντιπαράθεση». Αντιπροσωπεύει το «πνεύμα της καλύτερης ενωμένης Ευρώπης», πρόσθεσε ο βασιλιάς, ο οποίος έκλεισε με έκκληση: «Ας συνεχίσουμε να χτίζουμε την Ευρώπη, το καλύτερο συλλογικό μας έργο».

Η Ευρωπαϊκή και Ιβηρο-αμερικανική Ακαδημία του Ιδρύματος Yuste, της οποίας πρόεδρος είναι ο βασιλιάς, έχει βραβεύσει από το 1995 «εκείνους τους ανθρώπους, οργανισμούς, έργα και πρωτοβουλίες» που συνέβαλαν στην «ενίσχυση των ευρωπαϊκών αξιών» ή στην «ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης»”. Το 2021 επέλεξε να βραβεύσει την Γερμανίδα καγκελάριο για την σταθερή υπεράσπιση της “της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τον σημαντικό στρατηγικό ρόλο της Ευρώπης στη διεθνή σκηνή”.

Η Μέρκελ βραβεύεται 15 χρόνια μετά τον προκάτοχό της στην Καγκελαρία, Χέλμουτ Κολ και είναι η τρίτη γυναίκα μετά την πρώην πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Σιμόν Βέιλ (2008) και την Ιταλίδα Σοφία Corradi (2016) η οποία ανέπτυξε και προώθησε το πρόγραμμα Erasmus.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ