23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Βαρουφάκης στην ΕΡΤ: Το παράθυρο διαλόγου έκλεισε με πρωτοβουλία των κ. Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα – «Αστειότητα» τα περί σεναρίων ανοχής

«Το παράθυρο ενός σοβαρού προεκλογικού διαλόγου, σαν αυτόν που ζητάμε δύο χρόνια τώρα, έκλεισε με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα, του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουτσούμπα», δήλωσε στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας πως δεν βλέπει περιθώριο συνεννόησης ούτε μετά τις δεύτερες εκλογές.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σενάριο ανοχής από την πλευρά του ΜέΡΑ25 για οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις, χαρακτηρίζοντάς το «αστειότητα».

«Να σας θυμίσω ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, αντίθετα με τα νομοσχέδια που μπορεί να ψηφίσει «παρών», δηλαδή ούτε κρύο ούτε ζέστη, ούτε ναι ούτε όχι, στην περίπτωση της ψήφου εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση, είτε λες ναι, είτε λες όχι. Δεν υπάρχει ανοχή. Η ανοχή ξέρετε τι σημαίνει; Να μην πας να ψηφίσεις, να πας για μπάνιο, την ώρα που η Βουλή συγκαλείται για να δώσεις ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό έλειπε, να αντιμετωπίσουμε με τέτοια ελαφρότητα την εντολή του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές εκλογές, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, θέλησε να προειδοποιήσει τους «συμπατριώτες μας που μπορεί να χαίρονται με την ιδέα να φύγει ο Ερντογάν ότι είναι πολύ πιθανόν αυτός που θα έρθει να είναι χειρότερος».

«Οι Κεμαλιστές έχουν μακρά παράδοση ανθελληνισμού. Οι Κεμαλιστές ήταν πίσω από την εισβολή στην Κύπρο, οι Κεμαλιστές είναι ταγμένοι σε μια διαδικασία αύξησης των εντάσεων με τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι με τον Ερντογάν είμαστε ασφαλείς. Σημαίνει ότι εμείς πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Η θέση του ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη ρήξη είναι να απεγκλωβιστούμε από τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να συγκαλέσουμε επιτέλους μια διεθνή Περιφερειακή Συνδιάσκεψη όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου με ένα θέμα στην ατζέντα: κι αυτό πρέπει να είναι η χάραξη θαλασσίων ζωνών», υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Κληθείς να δώσει τη θέση του για τη συζήτηση που έχει ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα για το εάν θα πρέπει τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων να κοστολογούνται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή από το Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «άλλη μια αστειότητα», καθώς, όπως είπε, «αν στείλουμε εμείς το δικό μας πρόγραμμα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή στην τρόικα ή στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο – γιατί όλα αυτά είναι κομμάτια που δυστυχώς ελέγχονται από την τρόικα – νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πάθουν εγκεφαλικό, γιατί θα πρέπει να πούνε στον κόσμο, να παραδεχτούν ότι το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 καταρχάς θα βγάλει από τη μέση 2 δισεκατομμύρια τον χρόνο που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι Έλληνες πολίτες στους τραπεζίτες για τα χαράτσια. Γιατί το σύστημα Δήμητρα καταργεί 2 δισεκατομμύρια χαρατσιών. Θα τολμήσουν να το πουν αυτό;», διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς αν η μείωση του ΦΠΑ, που αποτελεί βασική πρόταση του προγράμματος του ΜέΡΑ25, έχει κοστολογηθεί και αν γνωρίζει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στα φορολογικά έσοδα, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι του έρχεται στο μυαλό το 2015 «όταν κοστολογούσαμε την πρότασή μας απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – που λειτουργούσε με όρους του ΔΝΤ – για μείωση του ΦΠΑ και όταν από το ΔΝΤ μας έλεγαν αυτά που λέει και ο κ. Μητσοτάκης τώρα, τις ίδιες ανοησίες, «ότι αν μειώσουμε το ΦΠΑ θα μειωθούν πάρα πολύ τα έσοδα του δημοσίου», και ζήτησα κάποια στιγμή να δω το μοντέλο, το οικονομετρικό μοντέλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξεπλάγην, ως οικονομολόγος τώρα όχι ως πολιτικός, που είχαν πλήρως ανελαστική ζήτηση».

«Με άλλα λόγια, θεωρούσαν ότι αν μειωνόταν το ΦΠΑ η κατανάλωση θα ήταν η ίδια. Θα ήταν ακριβώς η ίδια, ανεξάρτητα από το ΦΠΑ και θα ήταν ακριβώς η ίδια και η φοροδιαφυγή. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στον βαθμό που δουλεύει ως κομμάτι της τρόικας, δεν είναι ικανό και δεν έχει και την πολιτική ευθύτητα, οξυδέρκεια και ηθική για να κάνει αυτή τη δουλειά», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Σχολιάζοντας τέλος την κίνηση στελέχους του να μην δώσει το χέρι στον πρωθυπουργό, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πως «πρόκειται για μία από εκείνες τις φορές που τελικά τα στελέχη του κόμματός μας, ξεπέρασαν την ηγεσία του».

«Εγώ θα έδινα το χέρι μου, αλλά το στέλεχός μας τελικά μου έβαλε τα γυαλιά. Γιατί στην ίδια βόλτα του πρωθυπουργού, να μην ξεχνάμε, και θα ήθελα παρακαλώ να το πείτε κι εσείς στο δελτίο σας, η προσωπική ασφάλεια του κυρίου Μητσοτάκη προπηλάκισε, έσπρωξε, πέταξε στο πάτωμα το Δημήτρη Σιούρα, ένα μέλος στέλεχος του ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη, και μετά, αστυνομικός με πολιτικά ρούχα τον συνέλαβε και τον προσήγαγε. Αυτή η υποκρισία του κυρίου Μητσοτάκη από τη μια μεριά να προσποιείται τον πολιτικά πολιτισμένο και από την άλλη μεριά να έχει εξαπολύσει μια τρομοκρατία, μια αστυνομοκρατία όχι μόνο στα μέλη μας – στους φοιτητές, σε ολόκληρο τον λαό, στους συνδικαλιστές – κάποια στιγμή πολύ χαίρομαι που το στέλεχος μας, εμένα προσωπικά – που είμαι λίγο πιο αστός και αυτό είναι και μια αυτοκριτική αν θέλετε – μου έβαλε τα γυαλιά», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ