24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Βαρύ πλήγμα για τα γυμναστήρια του Καρπενησίου. Σε αναστολή λειτουργίας από τον Νοέμβριο – Τι λένε οι ιδιοκτήτες

Ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση των Ε.Ν.

Τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνει ο κλάδος ήδη από τον Μάρτιο του ‘20, περιγράφουν ιδιοκτήτες γυμναστηρίων στο Καρπενήσι. Πλήρης αβεβαιότητα επικρατεί για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας τους.

Σε δυσχερή θέση έχουν περιέλθει οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων ανά την επικράτεια, καθώς συμπλήρωσαν ήδη ένα 8μηνο διάστημα υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας λόγω των μέτρων για την πανδημία. Στο Καρπενήσι, οι επαγγελματίες του κλάδου μιλούν για βαρύ πλήγμα και δηλώνουν απαισιόδοξοι για την προοπτική επανάκαμψης.

Ο πρώτος κύκλος υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των γυμναστηρίων διήρκησε από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουνίου 2020 και η επαναλειτουργία τους συνοδεύθηκε από πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία προέβλεπαν την προσέλευση ασκούμενων μόνο ύστερα από προγραμματισμένο ραντεβού, τον περιορισμένο αριθμό ατόμων, την απαγόρευση χρήσης των αποδυτηρίων κ.α.

Το περασμένο φθινόπωρο, όταν τα γυμναστήρια άρχιζαν να βρίσκουν σχετικό βηματισμό, ήρθε ο δεύτερος κύκλος υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας τους, στις 2 Νοεμβρίου 2020, η οποία παρατείνεται μέχρι και σήμερα.

Αποτέλεσμα είναι να έχουν προκύψει ασφυκτικές συνθήκες, ενώ οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο επισημαίνουν και το γεγονός της σωματικής και ψυχολογικής επιβάρυνσης που υφίστανται τα μέλη των γυμναστηρίων λόγω του «λουκέτου» στους χώρους άθλησης.

Η εικόνα στο Καρπενήσι

Την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στον κλάδο, ένας από τους πλέον πληττόμενους σε τοπικό -και όχι μόνο- επίπεδο, επισημαίνει στα Ευρυτανικά Νέα ο Μάκης Τριανταφύλλου, ιδιοκτήτης γυμναστηρίου (personal training) στο Καρπενήσι. «Λόγω της πανδημίας, έχουν χαθεί τουλάχιστον δύο χρονιές», σημειώνει και εξηγεί πως αν και τον Σεπτέμβριο έγινε μια καλή επανεκκίνηση, το νέο λοκντάουν του Νοεμβρίου προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς στα γυμναστήρια. Η προοπτική ανοίγματος στις αρχές του καλοκαιριού ελάχιστα θα προσφέρει στον κλάδο, λέει ακόμα, καθώς θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και όσα αναφέρει στην εφημερίδα ο Γιάννης Μπουμπουρής«Τα πάγια έξοδα των επιχειρήσεων όλο αυτό το διάστημα είναι δυσβάσταχτα», υπογραμμίζει, και η συνδρομή της πολιτείας χαρακτηρίζεται μάλλον μη επαρκής. Η τρέχουσα σεζόν έχει ήδη απολεσθεί, επιβεβαιώνει και μεταθέτει τις ελπίδες επιστροφής σε -μιας μορφής- κανονικότητα μετά τους θερινούς μήνες.

Σημαντική είναι και η παράμετρος που θέτει ο προπονητής Νίκος Ζαρμακούπης, αναφερόμενος στο χαμένο έδαφος των αθλητών/τριών όλο αυτό το διάστημα, αφού αφενός η αλλαγή των συνθηκών προπονήσεων και αφετέρου το «πάγωμα» κάθε αγωνιστικής δράσης (αγώνες, πρωταθλήματα κλπ) έχουν επιδράσει αρνητικά. Ούτε ο ίδιος ελπίζει σύντομα σε θεαματική αλλαγή των δεδομένων, καθώς πιθανό άνοιγμα τον Ιούνιο θα αποδειχθεί μάλλον «δώρον άδωρον».

Και ο Θωμάς Ξαγάρας εκφράζει τις ανησυχίες του για τις επιπτώσεις που θα έχει, κυρίως στα μικρά παιδιά, η μακρά αποχή από την άθληση (και όσα αυτή πρεσβεύει), την ώρα που τα κλειστά γυμναστήρια προσπαθούν να καλύψουν τα τρέχοντα πάγια έξοδα και το κλίμα αβεβαιότητας έχει εδραιωθεί στους επαγγελματίες του κλάδου.

Προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις

Κατά το διάστημα λειτουργίας τους (καλοκαίρι ’20), τα γυμναστήρια αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε χρονική επέκταση στα προπληρωμένα προγράμματα, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω οικονομικές ζημίες, ενώ ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυμναστηρίων σε επιστολή του επισημαίνει και το πρόβλημα που έχει προκύψει για χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι εκτελούσαν στα γυμναστήρια, ύστερα από υπόδειξη θεράποντος ιατρού, ειδικά προπονητικά προγράμματα (για διάφορες παθήσεις).

Σύμφωνα με τον ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ., στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 2.500 επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σωματικής άσκησης, που απασχολούν 42.000 εργαζομένους -γυμναστές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Γύρω από τα γυμναστήρια δραστηριοποιούνται περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, οι οποίες προμηθεύουν συναφές υλικό.

Οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις: «Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε πλέον αποφασισμένοι, ενωμένοι, συντονισμένοι, αγανακτισμένοι, χρεωμένοι και αφού δεν έχουμε κάτι άλλο να χάσουμε, θα δράσουμε! Πάντα πολιτισμένα, αλλά έντονα και κραυγαλέα», αναφέρει ο ΠΑ.ΣΥ.ΓΥ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ