25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

(ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ) “Ο τόπος αναβλύζει ιστορία…” Στο Καρπενήσι η Γιάννα Αγγελοπούλου, Πρόεδρος Επιτροπής “ΕΛΛΑΔΑ 2021”

Στο Καρπενήσι βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Στο πλαίσιο περιοδειών της σε διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια, η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επισκέφθηκε για λίγες ώρες την ευρυτανική πρωτεύουσα, προκειμένου να συναντηθεί με θεσμικούς φορείς που πρότειναν και υλοποιούν δράσεις για να τιμήσουν τη συμβολική επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, σε μια παράλληλη προσπάθεια να προβληθούν οι προοπτικές ανάδειξης πτυχών της πλούσιας ιστορίας του τόπου, από την Επανάσταση του ’21 και την Εθνική Αντίσταση μέχρι το σήμερα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» αφίχθη στις 11:20 το πρωί και πρώτος σταθμός της περιοδείας της ήταν το Δημαρχείο Καρπενησίου, στον Προφήτη Ηλία, όπου έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο κ. Νίκο Σουλιώτη και αντιδημάρχους· της προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά δώρα.

Κατόπιν η κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη περιηγήθηκε στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με καταστηματάρχες και πολίτες, για να ακολουθήσει, λίγο αργότερα, ευρεία συνάντηση σε γνωστή καφετέρια-πάρκο δραστηριοτήτων, παρουσία της τοπικής πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων κ.α. Εκεί ήταν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης κ.α. Έγινε ένας ανοικτός διάλογος με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για το παρόν και μέλλον του τόπου, τις αγκυλώσεις του σήμερα, τις προοπτικές και τους μοχλούς ανάπτυξης για την επόμενη ημέρα.

Εκεί παρουσιάστηκε η πρόταση την οποία ο Δήμος Καρπενησίου, με την υποστήριξη της Επιτροπής, υπέβαλε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για να τιμήσει τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση. Αφορά την αξιοποίηση και την ανάδειξη τεσσάρων περιπατητικών διαδρομών συνολικού μήκους περίπου 20 χιλιομέτρων, με σύνδεση των ιστορικών δεδομένων των ηρώων του 1821.

Συζητήθηκε, επίσης, τόσο η αντίστοιχη πρόταση τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών που έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» («Πολιτιστική, Τουριστική Περιβαλλοντική διαδρομή “Οιδίπους”») η οποία αφορά στη δημιουργία ψηφιακών υποδομών για τη βιωματική εξερεύνηση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου αλλά και της ιστορίας της Περιφέρειας, όσο και η πρόταση που έχει κάνει ο έτερος Δήμος του Νομού Ευρυτανίας, ο Δήμος Αγράφων, η οποία αφορά στη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής με τίτλο «Τα μονοπάτια των Ηρώων» και στην ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου του Δήμου.

Στο πρόγραμμα συμπεριλήφθηκε και επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, όπου η άλλοτε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 προσέφερε στους ανθρώπους της δημοτικής αρχής ένα βιβλίο για τον Άγγελο Αγγελόπουλο, θείο της και γραμματέα στην “Κυβέρνηση του Βουνού” (Βίνιανη 1944).

Αργότερα, ξεναγήθηκε σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας πέστροφας στον Γαύρο και η επίσκεψή της ολοκληρώθηκε με σύντομη επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ), όπου έλαβε αναμνηστικό δώρο από τον αντιπεριφερειάρχη. Ένα βιβλίο για τον Κατσαντώνη είχε δωρίσει στην κα Αγγελοπούλου η δημοτική αρχή Αγράφων.

«Από το μαγικό Καρπενήσι, έναν τόπο με σπάνια συγκριτικά πλεονεκτήματα, η Επιτροπή ΕΛΛΑΔΑ 2021 αισθάνεται ότι ο στόχος που έχει θέσει γίνεται πραγματικότητα», ανέφερε στις δηλώσεις της η κα Γιάννα Αγγελοπούλου και στάθηκε ιδιαίτερα στις συνέργειες και συνεργασίες «ώστε να μεγιστοποιήσουμε οφέλη για την επισκεψιμότητα περιοχών όπως η Ευρυτανία, με τα μοναδικά τοπόσημα (…), να τα συνδέσουμε με έναν τρόπο που ο επισκέπτης θα μπορεί να γνωρίσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του τόπου». Εξειδικεύοντας, αναφέρθηκε στον θρησκευτικό τουρισμό, τις εναλλακτικές δραστηριότητες, τον αθλητικό τουρισμό, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα κ.α.

Έθεσε ως στόχους την απόδοση τιμών στην ιστορία και τις προσωπικότητες του τόπου, παράλληλα με μια σύγχρονη προσέγγιση και ανάδειξή τους, ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα για ανθρώπους νέους που θέλουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ.

“Είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και την προοπτική του, τις κατακτήσεις μας αλλά και τις αδυναμίες μας! Να αναδείξουμε την προσφορά των Ευρυτάνων στις μεγάλες στιγμές της Εθνικής Ιστορίας και της Ευρυτανίας μας ως τόπου ηρώων και Αγίων. Ταυτόχρονα επιβεβαιώσαμε την κοινή πεποίθηση όλων ότι η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ελλάδα πρέπει να χτίζει το μέλλον της στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, δημιουργώντας ίσες ευκαιρίες για όλους!”, σημείωσε ως σχόλιο για την επίσκεψη της κας Αγγελοπούλου, ο Βουλευτής Ευρυτανίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ