23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

(ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ) Με επισημότητα & κατάνυξη γιορτάστηκε στο Καρπενήσι η γιορτή του πολιούχου – Μουσική εκδήλωση στην πλατεία

Δίχως λιτάνευση της εικόνας, αλλά με τη δέουσα επισημότητα, ευλάβεια και θρησκευτική κατάνυξη, η Εκκλησία και οι Καρπενησιώτες γιόρτασαν τον πολιούχο Άγιο νεομάρτυρα Νικόλαο τον Καρπενησιώτη.

Οι διήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν του τοπικού αγίου είχαν ξεκινήσει το απόγευμα της παραμονής (22/9), με την τέλεση πανηγυρικού εσπερινού στο παρεκκλήσιο του Αγ. Νικολάου του Καρπενησίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Γεωργίου.

Σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής (τοπική αργία), στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καρπενησίου τελέστηκε το πρωί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή του τοπικού κλήρου, εκπροσώπων των επίσημων αρχών και πιστών.

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ευρυτανίας, Κων/νος Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Κατερίνα Καλαντζή, η πολιτευτής της ΝΔ, Θωμαΐς Οικονόμου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α.

Ερωτηματικά και απορίες προκάλεσε, πάντως, το γεγονός πως οι άνθρωποι του Ι.Ν. απαγόρευσαν την είσοδο των ΜΜΕ στο εσωτερικό της εκκλησίας· υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, είχε ανακύψει ζήτημα με τη μη εφαρμογή των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας η Δημοτική Φιλαρμονική, υπό την αρχιμουσικό Εύη Βάρσου, παιάνισε εν στάσει προς τιμήν του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη, προτού το ενδιαφέρον μετατοπιστεί στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση (11πμ) με θέμα: «Η Εκκλησία και ο ρόλος της στην Εθνική Παλιγγενεσία – 200 χρόνια μετά».

Η Χορωδία και Ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ι.Μ. Καρπενησίου συνεργάστηκε αρμονικά επί σκηνής με τα Σύνολα Ταμπουρά και Ακορντεόν του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα με τραγούδια και μουσικές απ΄ όλη την Ελλάδα -με έντονο το στοιχείο της παράδοσης.

“Σήμερα είναι η γιορτή του πολιούχου μας, του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη. Είναι για εμάς καμάρι, χαρά, πρότυπο  και ευχόμαστε και για τα παιδιά αυτού του τόπου να αποτελεί παράδειγμα ζωής, καθώς στα 15 του του χρόνια (σ.σ. ο Νικόλαος) απέδειξε ότι δεν είναι απλά ένα παιδί, αλλά ένας ώριμος πνευματικά άνθρωπος. Να είστε όλοι καλά, χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα”, ανέφερε στα Ευρυτανικά Νέα ο Μητροπολίτης Καρπενησίου.

Στα μηνύματα που απορρέουν από την αφοσίωση του τοπικού αγίου στα ιδανικά του, την αυταπάρνηση και το θάρρος του μέχρι το τέλος, στάθηκαν στις δηλώσεις και οι κ.κ. Κοντογεώργος, Τασιός, Σουλιώτης.

Η Φιλαρμονική του Δ. Καρπενησίου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ