19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

(ΒΙΝΤΕΟ) Συμβολικά και ιδιαίτερα, λόγω πανδημίας, τα φετινά “Καλήμερα” του Μεγ. Χωριού, τα κάλαντα της παραμονής των Φώτων

Κάθε χρόνο τέτοια νύχτα, παραμονή των Θεοφανείων, οι άντρες του Μεγάλου Χωριού, κρατώντας νταούλια αρχίζουν να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι σε όλο το χωριό τραγουδώντας τα παραδοσιακά κάλαντα. Είναι οι λεγόμενοι «Καλημεράδες», που διατηρούν αναλλοίωτο ένα έθιμο που χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Φέτος, οι συνθήκες ήταν αλλιώτικες, πρωτόγνωρες. Οι περιορισμοί που επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού δεν επέτρεπαν μαζικές συναθροίσεις και επισκέψεις στα σπιτικά, ωστόσο, έστω και συμβολικά, οι «Καλημεράδες» τραγούδησαν τα κάλαντα στην πλατεία του Μεγάλου Χωριού, το βράδυ της Τρίτης 5/1/21.

Τα “Καλήμερα”, το βράδυ της Τρίτης 5 Ιανουαρίου 2021, παραμονή Φώτων, στο Μεγ.Χωριό

 «Καλήμερα – καλήμερα, αφέντη μ’, καλή σου μέρα!

Αφέντη μ΄ στα σαράγια σου καντήλια κρεμασμένα

Δίχως αλύσσια κρέμονται, δίχως αέρα σιώνται.

Αν βάλεις λάδι και κερί φέγγουν στην γειτονιά σου,

κι αν βάλεις λάδι μοναχά, φέγγουν στην αφεντιά σου!

Πολλά είπαμε τα’ αφέντη μας, ας πούμε της κυράς.

Κυρά μου όταν στολίζεσαι και πας στην εκκλησιά,

βάζεις τον ήλιο πρόσωπο και το φεγγάρι αστήθι

και τον καθάριο αυγερινό βάζεις καγκελοφρύδι!».

Έτσι άρχισαν και φέτος τα κάλαντα οι Μεγαλοχωρίτες. Οι στίχοι από τα κάλαντα διαμορφώνονται εν συνεχεία αναλόγως τη σύνθεση του σπιτικού (εάν έχει αγόρι ή κορίτσι κλπ.), ενώ οι νοικοκυρές προσφέρουν, σύμφωνα με το έθιμο, στους «Καλημεράδες» τσίπουρο, κρασί, πίτες, γλυκίσματα, λεφτά κ.α. Κάθε χρόνο, με τα χρήματα που συγκεντρώνουν, οι «Καλημεράδες» διοργανώνουν φαγοπότι και γλέντι ανήμερα των Φώτων, δωρεάν για όλους, χωριανούς και επισκέπτες.

Ας ελπίσουμε ότι σε έναν χρόνο από σήμερα, το 2022, παραμονή των Φώτων, οι Μεγαλοχωρίτες θα μπορούν να βγουν μαζικά στους δρόμους του χωριού για να τραγουδήσουν τα παραδοσιακά, τοπικά κάλαντα…

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ