28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Βουλή / Δεν “πέρασε” το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την «άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συνταγματική πρόβλεψη για την υπερψήφισή του από τα 2/3 της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 190 βουλευτές, έναντι 23 κατά, σε σύνολο 213. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Μητσοτάκης: «Δεν αιφνιδιάζομαι, αλλά λυπάμαι για την εξέλιξη»

«Σήμερα (σ.σ. 26/5), δυστυχώς η χώρα έχασε την ευκαιρία να αποδώσει στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό το δικαίωμα να ψηφίζουν ανεμπόδιστα στις εθνικές εκλογές από τον τόπο παραμονής τους. Το μικρόψυχο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε βέτο στην πρόθεση της κυβέρνησης να άρει κάθε περιορισμό στη συμμετοχή των εκτός συνόρων συμπολιτών μας στην εκλογική διαδικασία. Και έτσι και πάλι, η κοντόθωρη παραταξιακή αντίληψη υπονόμευσε μία εθνική αναγκαιότητα», σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν αιφνιδιάζομαι, αλλά λυπάμαι για την εξέλιξη», υπογράμμισε επίσης και πρόσθεσε πως «ο Ελληνισμός μένει οικουμενικός ακριβώς γιατί διατηρεί ακατάλυτους τους δεσμούς του με την εθνική εστία. Και η συμμετοχή του στη δημόσια ζωή της χώρας αποτελεί πολύτιμη συνιστώσα της ίδιας της εξέλιξης της. Είναι λάθος, συνεπώς, με την αποκλειστική ευθύνη μιας πολιτικής δύναμης, η τεράστια συμβολή της παγκόσμιας ελληνικής ομογένειας να θυσιάζεται στο όνομα της εσωτερικής μικροκομματικής παθογένειας. Ιδίως, σε μία συγκυρία κρίσιμη για τα εθνικά θέματα, αλλά και για την συνολική ανάταξη της πατρίδας μας».

Οι θέσεις των κομμάτων

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει εξαρχής ως βασικό όρο για τη θετική ψήφο του, τη μη ενσωμάτωση της ψήφου των αποδήμων στο ελληνικά εκλογικά αποτελέσματα και τη δημιουργία τεσσάρων νέων περιφερειών -Ευρώπης, Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, Χωρών Ωκεανίας-Άπω Ανατολής και Υπολοίπων Χωρών- κάτι που αποτελούσε «κόκκινη γραμμή» για τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και την κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, τόσο το ΚΚΕ και όσο και ΜέΡΑ25, η θετική ψήφος των οποίων ήταν απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση, αντιδρούσαν κατηγορώντας την κυβέρνηση, το μεν ΚΚΕ για «πολιτικό τυχοδιωκτισμό», το δε ΜέΡΑ25 για «εργαλειοποίηση των ομογενών».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ