24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Βουλευτικές εκλογές / Συνολικά 437 ψήφους πήρε στην Ευρυτανία το κόμμα ΝΙΚΗ, ίδια ποσοστά με το ΚΚΕ μέσα στο Καρπενήσι (vid)

Και… ξαφνικά μας ήρθε η ΝΙΚΗ, με επικεφαλής τον θεολόγο Δημήτρη Νατσιό. Το κόμμα που περιγράφεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα», συγκέντρωσε ποσοστό 2,92%, δηλαδή 172.001 ψήφους, στην πρώτη του εμφάνιση στις κάλπες και άγγιξε την είσοδό του στη Βουλή, κάτι που προσπαθήσει να πετύχει στις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου.

«Η ΝΙΚΗ αναδείχθηκε ως η μόνη αξιόπιστη πατριωτική φωνή που μπορεί να ανακόψει τις ύποπτες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες σχεδιάζει η ΝΔ. Ο στόχος είναι κοινός και ο αγώνας ιερός. Το ταξίδι της ΝΙΚΗΣ μας μόλις ξεκίνησε!», αναφέρουν τα στελέχη του κόμματος για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, καλώντας σε συστράτευση, στήριξη και ψήφο στις δεύτερες εκλογές, τονίζοντας κατηγορηματικά πως δεν θα συνεργαστούν «…με κανένα κόμμα από εκείνα που ζημίωσαν και ζημιώνουν την πατρίδα μας με τις πράξεις ή την σιωπή τους (ενδεικτικά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ)». Η ΝΙΚΗ, αναφέρεται στο καταστατικό του κόμματος, δεν οριοθετείται ούτε εκφράζεται με τους πολιτικούς όρους «δεξιό», «κεντρώο» ή «αριστερό», «προοδευτικό» ή «συντηρητικό» κόμμα. «Η πολιτική ταυτότητα της ΝΙΚΗΣ αποτελεί την ενσάρκωση των αξιών της Ρωμηοσύνης, οι οποίες προϋπήρχαν πολύ πριν εφευρεθούν έννοιες, όπως “δεξιά” ή “αριστερά”», διαβάζουμε.

Το κόμμα ΝΙΚΗ ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη την 17η Ιουνίου 2019 με έδρα την Θεσσαλονίκη, και διακηρυγμένο σκοπό όπως αναφέρει «να ενώσει όλους τους Έλληνες, οι οποίοι εμφορούνται από πατριωτικό και Ορθόδοξο φρόνημα για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας του συνόλου του έθνους και των αξιών της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστης». Ιδρυτής της ΝΙΚΗΣ είναι ο Δημήτρης Ιω. Νατσιός, που γεννήθηκε το 1965 και εργάζεται ως εκπαιδευτικός (θεολόγος) σε δημοτικό σχολείο του Κιλκίς, ενώ επί αρκετά χρόνια παρουσίαζε την εκπομπή «Γράμματα Σπουδάματα» στους τηλεοπτικούς σταθμούς «4Ε» και «Δίον τηλεόραση».

Οι άνθρωποι της ΝΙΚΗΣ στοχεύουν, όπως υποστηρίζουν, στην ανασυγκρότηση της παιδείας «για τη διατήρηση και προβολή των διαχρονικών αξιών και αρχών του Ελληνισμού και της Ορθόδοξης Πίστης», ενώ μεταξύ των θέσεων του κόμματος είναι η κατάργηση της «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών, η εισαγωγή νέων συγγραμμάτων Γλώσσας, Ιστορίας και Θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία, η επαναφορά των σχολικών… στολών και η αντικατάσταση της «πειραματικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης -που μαγαρίζει την παιδική αθωότητα επιφέροντας αποδεδειγμένα καταστροφικά αποτελέσματα» με υποχρεωτική Σχολή Γονέων. Προτείνουν επίσης, τη δραστική μείωση του αριθμού βουλευτών από 300 σε 200, τη δημιουργία καθεστώτος… Μετοίκων, αντί της απόκτησης ελληνικής υπηκοότητας και ιθαγένειας, για τους ξένους που ζουν στην Ελλάδα κ.α.

Υψηλά ποσοστά στην Ευρυτανία

Ποσοστό που ξεπέρασε το 3% συγκέντρωσε η ΝΙΚΗ στην Ευρυτανία. Για την ακρίβεια έλαβε 437 ψήφους (3,21%), περισσότερες μάλιστα από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ του Κυριάκου Βελόπουλου (397). Το 65% των ψήφων -281 συνολικά- κερδήθηκε στα εκλογικά τμήματα του Δήμου Καρπενησίου, ενώ ακόμα πιο εντυπωσιακές ήταν οι εκλογικές επιδόσεις του κόμματος στις κάλπες που είχαν στηθεί στο 1ο και 2ο Δ.Σ. Καρπενησίου. Εκεί έλαβε ποσοστό 5,5% και 199 ψήφους, ακριβώς όσο και το ΚΚΕ. Στα Άγραφα, η ΝΙΚΗ έφθασε το… 16% στο Τρίδεντρο και το 9,4% στο χωριό των Αγράφων.

Ήταν ένα από τα λίγα κόμματα με πλήρες ψηφοδέλτιο (τρεις υποψήφιοι) στην Ευρυτανία, με τη σταυροδοσία της 21ης Μαΐου να διαμορφώνεται ως εξής: πρώτη η Μαντζούρη Μαρία με 172 σταυρούς, με δεύτερη την Παπαθανάση Ανδρονίκη (160) και στην τρίτη θέση τον Αντώνη Συρίγο (33).

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, η αξιοσημείωτη απήχηση της ΝΙΚΗΣ στο Καρπενήσι (και συνολικά στην Ευρυτανία) δεν αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δομηθεί, αργά αλλά σταθερά, ένας συντηρητικός πυρήνας πολιτών που διατηρεί αγαστές σχέσεις με τον Δ. Νατσιό. Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ βρέθηκε στο Καρπενήσι και ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που οργάνωσε το κόμμα πριν λίγους μήνες (Μάρτιος 2023) στη Βασική Βιβλιοθήκη, ενώ είχε βρεθεί στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας και το 2018, λίγους μήνες πριν την επίσημη ίδρυση της ΝΙΚΗΣ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ