21 Μαρτίου 2023

ΜΕΝΟΥ

Βρέθηκε θραύσμα απεικόνισης Αιγύπτιας θεάς στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας απο την εποχή του σιδήρου

Οι αρχαιολόγοι που ανασκάπτουν έναν οικισμό της Εποχής του Σιδήρου 2.700 ετών στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας, ανακάλυψαν ένα θραύσμα μιας αρχαίας Αιγύπτου θεάς.
Η ομάδα ανασκάπτει το Cerro de San Vicente, έναν από τους τρεις λόφους στη Σαλαμάνκα, όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ένας οχυρωμένος οικισμός της Εποχής του Σιδήρου το 1990.
Το εύρημα είναι απεικόνιση μέρος ενός κεραμικού ένθετου με εφυαλωμένο φύλλο χρυσού που απεικονίζει τη θεά Χάθορ, που λατρεύεται ως σύζυγος του θεού του ουρανού Ώρου και του θεού του ήλιου Ρα. Και οι δύο συνδέονται με τα δικαιώματα των Αιγυπτίων, άρα είναι η συμβολική μητέρα των επίγειων εκπροσώπων τους, των Φαραώ.
Τα κομμάτια σχηματίζουν ένα θραύσμα μήκους περίπου πέντε εκατοστών, που δείχνει το κάτω τμήμα των μαλλιών της θεάς, με τις μπούκλες της να φαίνονται.

«Κάθε κομμάτι έχει διαμορφωθεί ώστε να ταιριάζει τέλεια στη βάση στήριξης του. Στη συνέχεια με κάποιο είδος ρητίνης ή κόλλας τα κολλούσαν στη θέση τους. Αυτήν τη στιγμή αναλύουμε το κομμάτι στο εργαστήριό μας για να δούμε αν υπάρχουν ίχνη αυτής της κόλλας στην εσωτερική επιφάνεια για να προσδιορίσουμε τι είδους ρητίνη χρησιμοποιήθηκε», εξήγησε ο Padilla, σύμφωνα με το HeritageDaily.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν αγγεία τοποθετημένα εσκεμμένα μέσα στους τοίχους μιας μεγάλης ορθογώνιας αίθουσας.
Αυτά ήταν τοποθετημένα μαζί με ένα δόντι καρχαρία, χάντρες κολιέ και ένα κομμάτι αμφορέα που είναι διακοσμημένο με φυτικά μοτίβα ζωγραφισμένα σε αιγυπτιακό μπλε.

Το πώς μια απεικόνιση της Χάθορ κατέληξε σε μια τοποθεσία της Εποχής του Σιδήρου στην Ισπανία είναι ένα μυστήριο.

Η ομάδα εκτιμά ότι μια φοινικική αντιπροσωπεία μπορεί να έφερε το τεχνούργημα ως δώρο ή για εμπόριο, αλλά είναι επίσης πιθανό οι κάτοικοι των οικισμών να υιοθέτησαν τα τελετουργικά και την εικονογραφία των εκτεταμένων πολιτισμών της ανατολικής Μεσογείου.
Και οι δύο θεωρίες υποστηρίζονται από προηγούμενες ανασκαφές, όπου το 2021 η ομάδα ανακάλυψε επίσης ένα μπλε φυλαχτό που απεικονίζει επίσης την Χάθορ.

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: HeritageDaily

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ