19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Βρετανία: Μέλος του βασιλικού οίκου παραιτήθηκε μετά από ρατσιστικά σχόλια σε δεξίωση για θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Ένα μέλος του βρετανικού βασιλικού οίκου παραιτήθηκε αφού αποκαλύφθηκε ότι έθεσε επίμονες ερωτήσεις για την «καταγωγή» μιας μαύρης ακτιβίστριας σε μια δεξίωση που οργάνωσε η βασιλική σύζυγος Καμίλα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Η Ενγκόζι Φουλάνι, διευθύντρια της οργάνωσης Sistah Space που στηρίζει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ανέφερε μέσω του Twitter ότι ένα μέλος των υπηρεσιών που περιβάλλουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας τη ρωτούσε επίμονα «από πού πραγματικά κατάγεται» στη δεξίωση που παρατέθηκε στα ανάκτορα χθες, Τρίτη 29/11.

Στην ανακοίνωσή του, το Μπάκιγχαμ ανέφερε ότι αντιμετωπίζει «με τη δέουσα σοβαρότητα» το συμβάν αυτό. «Διατυπώθηκαν απαράδεκτα και πραγματικά λυπηρά σχόλια. Το εν λόγω άτομο θα ήθελε να εκφράσει την ειλικρινή συγγνώμη του για το κακό που προκάλεσε και αποχώρησε από τον τιμητικό ρόλο του με άμεση ισχύ», πρόσθεσε.

Η δεξίωση είχε ως θέμα την καταπολέμηση της βίας σε βάρος των γυναικών.

Στην ανάρτησή της η Ενγκόζι Φουλάνι αφηγήθηκε ότι δέκα λεπτά μετά την άφιξή της τη σταμάτησε ένα πρόσωπο, που κατονομάζει μόνο ως «Λαίδη Σ». Ανέφερε μάλιστα ότι την άγγιξε στα μαλλιά για να δει το όνομά της στην κονκάρδα που φορούσε. Αφού της εξήγησε ότι βρισκόταν στο παλάτι ως εκπρόσωπος του ιδρύματος που εδρεύει στο Λονδίνο, η συνομιλήτριά της, ρώτησε: «Όχι, από ποιο μέρος της Αφρικής κατάγεστε;» και επέμεινε στην ερώτηση, ακόμη και όταν η Φουλάνι της εξήγησε ότι είναι Βρετανίδα, γεννημένη στη Βρετανία. «Από πού είστε πραγματικά; Από πού προέρχονται οι δικοί σας;».

Η Φουλάνι εξήγησε ότι δεν ήξερε τι να απαντήσει, ούτε τι να κάνει. «Δεν μπορούσα να το πω στη βασιλική σύζυγο και ήταν σοκ για μένα, όπως και για τις δύο άλλες γυναίκες (σ.σ. που βρίσκονταν δίπλα της), μείναμε έκπληκτες και άφωνες».

Η οργάνωση Sistah Space ανέφερε ότι δεν επιθυμεί να αποκαλύψει την ταυτότητα της γυναίκας που έκανε αυτά τα σχόλια γιατί «το σύστημα είναι αυτό που πρέπει να εξελιχθεί».

Πέρσι ο πρίγκιπας Χάρι, ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου και η σύζυγός του Μέγκαν κατηγόρησαν τη βασιλική οικογένεια για ρατσισμό. Το ζεύγος υποστήριζε ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας ρώτησε τι χρώμα θα είχε το δέρμα του γιου τους, Άρτσι, πριν από τη γέννησή του.

Μόνο το 8,5% των υπαλλήλων της βασιλικής οικογένειας προέρχονται από μειονότητες, ενώ οι μειονότητες αποτελούν το 13% του πληθυσμού στη χώρα. Η βασιλική οικογένεια είχε θέσει ως στόχο πέρσι να αυξήσει το ποσοστό αυτό στο 10% εντός του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ