17 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Βρετανία: Νέα μελέτη δείχνει αύξηση 230% στις τιμές ενέργειας συγκριτικά με πέρυσι

Βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (9 Αυγούστου) δείχνει εκτίναξη των τιμών ενέργειας το φθινόπωρο με αύξηση 230% από την περασμένη χρονιά.

Το ανώτατο όριο στις εγχώριες τιμές ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 4.200 λίρες (4.970 ευρώ) ετησίως τον Ιανουάριο, αυξημένο κατά 230% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω του αυξανόμενου κόστους χονδρικής και των αλλαγών στον τρόπο καθορισμού του ανώτατου ορίου από την αρμόδια αρχή (Ofgem).

Με βάση τις πιο πρόσφατες τιμές χονδρικής ενέργειας, το ανώτατο όριο για τα συμβόλαια οικιακής ενέργειας με τη μεγαλύτερη χρήση αναμένεται να αυξηθεί κατά 82% τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας τους μέσους ετήσιους λογαριασμούς διπλού καυσίμου των νοικοκυριών – φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια – σε περίπου 3.582 λίρες, λένε οι αναλυτές της Cornwall Insights.

Το ανώτατο όριο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τον Ιανουάριο, στις 4.266,48 λίρες ετησίως, αναφέρεται στη μελέτη, όταν η προηγούμενη πρόβλεψή της για τον Ιανουάριο ήταν στις 3.616 λιρών ετησίως.

Η Cornwall Insights είπε ότι η πρόβλεψή της για τον Ιανουάριο έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω μετά τις αλλαγές που έγιναν στον τρόπο υπολογισμού του ανώτατου ορίου από τη ρυθμιστική αρχή Ofgem.

Ο Craig Lowry, κύριος επιστημονικός σύμβουλος στην Cornwall Insight, προτείνει ως λύση αλλαγές στη φόρμουλα καθώς, περισσότεροι προμηθευτές ενέργειας θα μπορούσαν να φύγουν από την αγορά εάν δεν είναι σε θέση να ανακτήσουν το κόστος τους.

«Αντί να κριτικάρουμε τη μεθοδολογία του ανώτατου ορίου, ίσως είναι καιρός να εξετάσουμε τη θέση του ανώτατου ορίου συνολικά. Σε τελική ανάλυση, εάν δεν ελέγχει τις τιμές καταναλωτή και βλάπτει τα επιχειρηματικά μοντέλα των προμηθευτών, πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι κατάλληλο για τον σκοπό», είπε ο Lowry.

Η νέα δυσοίωνη για τους καταναλωτές μελέτη δημοσιεύεται καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak και η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss μάχονται για την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, με τους υποψηφίους να συγκρούονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Ευδοξία Λυμπέρη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ