29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Βρετανοί και διεθνείς φοιτητές: «Το Brexit άλλαξε τη ζωή μου ριζικά»

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2020, πολλοί νόμοι και κανονισμοί έχουν αλλάξει, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρέος φάσματος κανονισμών για τους διεθνείς φοιτητές.

Όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι της ΕΕ, ο Μάριο δεν μπορούσε πλέον να αντέξει οικονομικά τα υψηλά δίδακτρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Πριν από το Brexit, θα πληρώναμε τα ίδια με τους εγχώριους φοιτητές από την Αγγλία, 9.000 λίρες (περίπου 10.000 ευρώ) το χρόνο». Όμως, μετά το Brexit, τα δίδακτρα έχουν εκτοξευθεί στις 30.000 λίρες (περίπου 34.000 ευρώ) ετησίως», δήλωσε ο Μάριο στο BBC.

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ, το κόστος των διδάκτρων για τους φοιτητές από την ΕΕ έχει τριπλασιαστεί, καθώς δεν δικαιούνται πλέον τα εγχώρια δίδακτρα.

«Το κόστος ήταν πολύ υψηλό και δεν άξιζε τον κόπο», δήλωσε ο Μάριο.

Μάριο Φαβέλο φοιτητής

Ο αριθμός των φοιτητών από την ΕΕ μειώθηκε περισσότερο από το μισό

Τρία χρόνια μετά το Brexit, ο αριθμός των φοιτητών από την ΕΕ που υποβάλλουν αίτηση σε βρετανικά πανεπιστήμια έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (HESA).

Το Ινστιτούτο λέει ότι για αυτό ευθύνεται η αλλαγή στα δίδακτρα.

Όπως και ο Μάριο, πολλοί από τους Ισπανούς συμμαθητές του πίστευαν ότι θα σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς όλοι τους φοιτούσαν σε ιδιωτικό βρετανικό σχολείο.

«Από νεαρή ηλικία, εκπαιδεύτηκα σύμφωνα με το βρετανικό πρόγραμμα σπουδών και ήλπιζα να εγγραφώ σε βρετανικό πανεπιστήμιο», λέει ο Μάριο.

Πριν από το Brexit, περίπου το 50% των μαθητών του σχολείου του θα είχαν αποφοιτήσει από βρετανικά πανεπιστήμια, λέει.

Αλλά αυτό δεν συνέβαινε με τη δική του γενιά.

«Το Brexit άλλαξε ριζικά τη ζωή μου», λέει ο Μάριο.

Ένα χρόνο πριν από το Brexit, ο αριθμός των φοιτητών από την ΕΕ που έκαναν αίτηση για το πρώτο έτος προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 66.680, σύμφωνα με τα στοιχεία του HESA.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, μετά το Brexit, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε 31.000.

Δίδακτρα, χρηματοδότηση και υγειονομική περίθαλψη – ποιοι είναι οι νέοι κανόνες;

Για τους φοιτητές της ΕΕ, δεν έχουν αλλάξει μόνο οι κανόνες σχετικά με τα δίδακτρα, αλλά και τα δάνεια συντήρησης.

Τα δάνεια αυτά εγκρίνονται από την κυβέρνηση και βοηθούν τους φοιτητές να πληρώνουν για βασικές ανάγκες, όπως στέγαση, φαγητό, βιβλία και άλλα έξοδα διαβίωσης.

Μετά το Brexit, μόνο οι φοιτητές της ΕΕ που έχουν προηγουμένως ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν καθεστώς «εγκατάστασης» ή «προεγκατάστασης» στο πλαίσιο του συστήματος εγγραφής και διαμονής της ΕΕ μπορούν να υποβάλουν αίτηση για αυτά.

Οι υπήκοοι της ΕΕ που δεν έχουν ζήσει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο και έρχονται να σπουδάσουν μετά το Brexit βρίσκονται πλέον στην ίδια θέση με άλλους διεθνείς φοιτητές, οι οποίοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άκρως ανταγωνιστικές υποτροφίες.

Ωστόσο όλες αυτές καθίστανται διαθέσιμες μόνο εφόσον αποκτήσουν θεώρηση.

Το κόστος της θεώρησης εξαρτάται από τη διάρκεια της διαμονής, αλλά και από την πρόσθετη πληρωμή για υγειονομική περίθαλψη ως μέρος της αίτησης μετανάστευσης.

Το συμπλήρωμα υγειονομικής περίθαλψης είναι απαραίτητο για την πρόσβαση στο δημόσια χρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS).

Οι φοιτητές που φέρνουν μαζί τους μέλη της οικογένειάς τους πρέπει να καταβάλουν πρόσθετο τέλος για καθένα από αυτά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η κύρια επιλογή για ορισμένους
Οι Κινέζοι και οι Ινδοί φοιτητές είναι από τις μεγαλύτερες ομάδες διεθνών φοιτητών που σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός των Κινέζων φοιτητών αυξήθηκε από 107.000 την περίοδο 2017-2018. πέρυσι σε 151.000, σύμφωνα με στοιχεία του

Ζωή μετά την αποφοίτηση

Από το 2021, οι διεθνείς φοιτητές θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για μεταπτυχιακή βίζα μετά την αποφοίτηση

Τον Ιούλιο του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε μια μεταπτυχιακή βίζα, η οποία επιτρέπει στους φοιτητές να υποβάλουν αίτηση για να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο για δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Εάν ο φοιτητής έχει διδακτορικό δίπλωμα ή άλλους διδακτορικούς τίτλους, διαρκεί τρία χρόνια.

Η Ντία, ωστόσο, δεν θα μείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποφοίτησή της, καθώς υπέβαλε αίτηση και βρήκε δουλειά στην Ινδία.

«Θα ήθελα πολύ να επιστρέψω στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η όλη διαδικασία για την απόκτηση βίζας εργασίας για ένα μεταπτυχιακό πτυχίο αποτελεί μεγάλη πρόκληση για πολλούς», λέει.

Ακόμα και η βίζα εργασίας μετά την αποφοίτηση, ωστόσο, έχει ένα κόστος.

Μαζί με την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης, τα δύο χρόνια κοστίζουν στους φοιτητές πάνω από 1.200 λίρες (πάνω από 1.300 ευρώ).

«Αυτά είναι πολλά χρήματα για να επενδύσει κανείς, δεδομένης της κρίσης του κόστους ζωής», λέει η Ντία.

Για την Ντία, η παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο θα σήμαινε μετακίνηση από τις ακριβές μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η Οξφόρδη και το Μπράιτον σε πολύ μικρότερα μέρη.

«Όταν έρχεσαι στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιμένεις μια ζωντανή, παγκόσμια εμπειρία και νομίζω ότι πολλά μικρά μέρη δεν το έχουν αυτό», λέει.

Οι περισσότεροι συνάδελφοί της που σπούδασαν μαζί της στο Ηνωμένο Βασίλειο φεύγουν επίσης, προσθέτει.

«Οι περισσότεροι φίλοι μου από τη Γαλλία, την Ολλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ επιστρέφουν στην πατρίδα τους επειδή μπορούν να πάρουν καλύτερο μισθό στην πατρίδα τους και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το ενοίκιο επειδή δεν είναι τόσο ακριβό όσο στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Πηγή: BBC

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ