28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Βόιο: «Μέρες Γιορτών Βοΐου – Πέλεκον 2023»

Συνεχίζονται  οι «Μέρες Γιορτών Βοΐου – Πέλεκον 2023», ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2016, με στόχο να προβληθούν, η παράδοση, ο πολιτισμός, η τέχνη και η ιστορία του Βοΐου, και αποτελούν ευκαιρία για επιστροφή στον γενέθλιο τόπο, για εναλλακτικές διαδρομές ιστορίας δίπλα στη φύση.

Οι εκδηλώσεις,  αφιερωμένες στον «θρύλο του Μεγάλου Αλέξανδρου», θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 11 Ιουνίου και θα διεξαχθούν: στον Πελεκάνο, στο Σισάνι, στη Σιάτιστα, στη Γαλατινή, στην Εράτυρα και στο Μικρόκαστρο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και φέτος είναι ποικιλόμορφο και πλούσιο. Περιλαμβάνει ημερίδες για την παρουσίαση ερευνητικών εργασιών για την ιστορία και το πολιτιστικό απόθεμα του Βοΐου, εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και αγγειοπλαστικής, μουσικές παραστάσεις και παραδοσιακά γλέντια.

Την Παρασκευή 9.6.2023, στις 11:30, στο δημοτικό σχολείο Εράτυρας, από το θέατρο σκιών του Οδυσσέα Κανλή, θα δοθεί η παράσταση Καραγκιόζη «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι», γραμμένη από τον πατριάρχη του Ελληνικού θεάτρου σκιών, Δημήτρη Σαρδούνη ή Μίμαρο. Στις 19:00, στην Αγία Παρασκευή Δοβαμιστίου, οι Contra Duo και ο Δημήτρης Μπαρτζώκας θα παρουσιάσουν την περίφημη «Σχολή Θεσσαλονίκης». Θα συμμετέχουν η Ιωάννα Κανάτσου (στο βιολοντσέλο), ο Παναγιώτης Κουτσούρας (στο τρίχορδο μπουζούκι) και ο Δημήτρης Μπαρτζώκας (στην κιθάρα και το τραγούδι).

-Το Σάββατο 10.6.2023, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στον Πελεκάνο. Στις 12:00, στο πνευματικό κέντρο του χωριού θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Η θεραπευτική δράση των ιαματικών νερών», με ομιλητή τον Ανέστη Σαμαρά, διπλωματούχο – ειδικό λουτροθεραπείας. Στις 19:00, θα δοθεί συναυλία από τη χορωδία του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Στις 19:30, θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί, από τον Πολιτιστικό – Μορφωτικό Σύλλογο Αιανής «Η Πρόοδος» και από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Εορδαίας. Θα ακολουθήσει, Βοϊακό γλέντι με την παραδοσιακή ορχήστρα του Τάκη Μπέτζιου.

-Την Κυριακή 11.6.2023, τελευταία ημέρα των «Γιορτών Βοΐου – Πέλεκον 2023», οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Σισάνι. Στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί ομίλια με θέμα «Η γιορτή της Ρόκας», από την πρόεδρο του Εκπολιτιστικού – Μορφωτικού Συλλόγου Σισανίου, Ελένη Βόλκα. Στις 12:15, γυναίκες του χωριού θα χορέψουν και θα τραγουδήσου τα τραγούδια της Ρόκας, προσφέροντας Σισανιώτικα εδέσματα και στις 13:30, θα πραγματοποιηθεί γλέντι, με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας «Χάλκινη Πανδαισία».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ