29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γερμανία: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές – Διαφαίνεται δυναμική επανάκαμψη του (SPD) με τον Ο. Σολτς

Ανταπόκριση-Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της Κυριακής στη Γερμανία και στις δύο μονάδες έχει περιοριστεί η διαφορά μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) δύο μέρες πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση “Πολιτικό Βαρόμετρο” του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. Εκείνο πάντως που διαφαίνεται είναι η δυναμική επανάκαμψη του Όλαφ Σολτς και του (SPD).

Οι δημοσκοπήσεις βγάζουν τους Σοσιαλοδημοκράτες (SPD) με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς πρώτο με ποσοστό γύρω στο 25%, δεύτερο τον Άρμιν Λάσετ με τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με 23%, σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση. Βέβαια όλα αυτά, όπως επισημαίνει και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στο Βερολίνο, Γιώργος Παππάς, είναι αποτύπωση της συγκυρίας και της στιγμής και μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους. Τρίτοι είναι οι Πράσινοι με ποσοστό γύρω στο 16,5%, οι Κεντρώοι – Φιλελεύθεροι το (FDP) είναι στο 11%, το ακροδεξιό (AfD) έχει μείνει στο 10%.

Εκείνο που έχει σημασία, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Παππάς, είναι όπως διαφαίνεται η δυναμική επανάκαμψη του Όλαφ Σολτς και του (SPD).

Τα πιθανότερα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών

Την επομένη των εκλογών κύριο ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο καγκελάριος. Εάν θα είναι πρώτος ο Όλαφ Σολτς θα είναι αυτός καγκελάριος, ειδάλλως θα είναι ο Άρμιν Λάσετ.
Η κυβέρνηση που θα σχηματίσουν θα είναι πιθανότατα μία κυβέρνηση που θα συμπεριλαμβάνει τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους. Είτε με τον Σολτς είτε με τον Λάσετ. “Σε αυτά τα δύο σενάρια θα παίξουμε από την Κυριακή το βράδυ” εκτιμά ο Γ. Παππάς.

Έως τώρα επισημαίνει , είχαμε δύο κόμματα, Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και Σοσιαλοδημοκράτες (SPD), που κατάφεραν να οδηγήσουν την Γερμανία υπό την Μέρκελ, μέσα σε κρίσεις όπως η Ευρωκρίση, το προσφυγικό και η πανδημία, τώρα θα έχουμε και σε αυτό μια αλλαγή για τη Γερμανία, θα είναι πιο ασταθείς οι κυβερνήσεις με τρία κόμματα στην εξουσία και αυτό θα κάνει δυσκολότερη τη σύνθεση της κυβέρνησης.

Η Γερμανία ψηφίζει την Κυριακή με , όπως διαφαινόταν, αρκετά υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, μεγαλύτερο από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση. Αυτό οφείλεται στο μεταβατικό στάδιο που περνάει η Γερμανία μετά την περίοδο της Μέρκελ, γιατί η πρόσδεση των ψηφοφόρων στα κόμματα χαλαρώνει, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές. Στο μεταξύ όμως, η χθεσινή δημοσκόπηση – το Πολιτικό Βαρόμετρο του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF – έδειχνε πως το 75% έχει ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσει. Μάλιστα το 50% έχει ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

Χωρίς εκπλήξεις το τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις εκλογές

Χωρίς εκπλήξεις εξελίχθηκε ο χθεσινοβραδινός «Γύρος των Ελεφάντων», η συζήτηση που διοργάνωσαν τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF με τη συμμετοχή των επικεφαλής των κομμάτων στις εκλογές της Κυριακής.

Οι Άρμιν Λάσετ (CDU), Μάρκους Ζέντερ (CSU), Όλαφ Σολτς (SPD), Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι), Κρίστιαν Λίντνερ (FDP), Αλίς Βάιντελ (AfD) και Γιανίνε Βίσλερ (Αριστερά) εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μην κάνουν το «λάθος» που θα μπορούσε να τους στοιχίσει ψήφους.

Όπως σχολίασε μετά τη συζήτηση η εφημερίδα Bild, κανένας αναποφάσιστος δεν αποφάσισε μετά την εκπομπή και κανένας από αυτούς που έχουν ήδη ψηφίσει επιστολικά δεν μετάνιωσε την ψήφο του.

Πηγή: ΕΡΤ

 

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ