28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γιάννης Πλούταρχος: Πρώτη ήττα στο ΣτΕ – Η μάχη με την εφορία και τα «γκρίζα» 7,5 εκατομμύρια ευρώ

Μία δικαστική περιπέτεια ετών με την εφορία έχει ο γνωστός τραγουδιστής, Γιάννης Πλούταρχος, σχετικά με φορολογικά ζητήματα που αφορούν μη δηλωθέντα εισοδήματα, επιβολή φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων, η οποία πλέον έχει φτάσει στις δικαστικές αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρόσφατα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με απόφασή του είπε το πρώτο «όχι» στον τραγουδιστή ενώ εκκρεμούν ακόμα τρεις υποθέσεις που τον αφορούν.

Ο γνωστός τραγουδιστής έχει προσφύγει στο Συμβουλίου της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση εφετειακών αποφάσεων που τον αφορούν.

Γιατί… έμπλεξε ο Γιάννης Πλούταρχος

Η περιπέτεια του τραγουδιστή έχει ως έναυσμα έναν έλεγχο από την Εφορία που υπάγεται ο οποίος άρχισε περίπου πριν δέκα χρόνια κατά τον οποίο εντοπίστηκαν «γκρίζες ζώνες» ύψους περίπου 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο πλαίσιο του ελέγχου, στις φορολογικές δηλώσεις του ίδιου και της συζύγου του και σε τρεις τραπεζικούς λογαριασμούς προέκυψαν καταθέσεις χωρίς την έκδοση παραστατικών.

Ο Γιάννης Πλούταρχος κλήθηκε δύο φορές στη ΔΟΥ για τις καταθέσεις που είχαν γίνει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς και οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί στις φορολογικές του δηλώσεις, αλλά και γιατί δεν είχε εκδοθεί κανένα παραστατικό παροχής υπηρεσιών ή κάποιο άλλο στοιχείο για αυτά τα ποσά.

Ο τραγουδιστής υποστήριξε ότι μια κατάθεση στον τραπεζικό του λογαριασμό αφορά αμοιβή για τη συμμετοχή του σε μία συναυλία, η οποία όμως αναβλήθηκε και τα χρήματα επιστράφηκαν

Για μια άλλη καταβολή είπε ότι ήταν προκαταβολή «έναντι μελλοντικής εκτέλεσης δικαιωμάτων», ενώ για μια τρίτη ότι ήταν αμοιβή για παροχή υπηρεσιών λόγω συμμετοχής του σε συναυλία στο εξωτερικό. Ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν είχε υποχρέωση να εκδώσει αποδείξεις για τα ποσά αυτά, αφού ήταν προκαταβολές για μελλοντικές συνεργασίες, κάτι που θα γινόταν με την ολοκλήρωση της συνεργασίας και την εξόφληση του ποσού. Για άλλα ποσά είπε ότι προέρχονταν από ενοίκια, χορηγήσεις δανείων, μερίσματα μετοχών και άλλα.

Στη συνέχεια από τη ΔΟΥ εκδόθηκαν διαφορές φόρων, προσαυξήσεις και πρόστιμα για το διάστημα 2001-2011. Ο Γιάννης Πλούταρχος από τη μεριά του υπέβαλε ενστάσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν, και στη συνέχεια κατέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια του Πειραιά.

Η απόφαση του ΣτΕ

Το Διοικητικό Εφετείο έκανε εν μέρει δεκτές τις αιτήσεις του και το 2017 προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να αναιρεθούν οι εφετειακές αποφάσεις.

Το Β’ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου εξέδωσε την πρώτη απόφαση του, μετά από τέσσερα χρόνια, η οποία αφορά τη διαφορά φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων που είχαν επιβληθεί για τα οικονομικά έτη 2003 και 2007.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ως απαράδεκτους όλους τους προβαλλόμενους λόγους του τραγουδιστή και επικύρωσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά.

Για ένα μέρος του ποσού έγινε ρύθμιση από τον τραγουδιστή πάντως ενώ τα ποινικά δικαστήρια έχουν αναβληθεί μέχρι να κριθεί οριστικά το ζήτημα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

To άρθρο Γιάννης Πλούταρχος: Πρώτη ήττα στο ΣτΕ – Η μάχη με την εφορία και τα «γκρίζα» 7,5 εκατομμύρια ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ