18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γιάννης Φραγκίστας, ο κλεφταρματολός. Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Κ. Μπουμπουρή

Οι κλέφτες και αρματολοί έχουν χαραχθεί στην εθνική συλλογική μνήμη ως σημαντικοί κρίκοι στην αλυσίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Στο βιβλίο του Κ. Μπουμπουρή τιμάται ο Γιάννης Φραγκίστας, πρωτοπαλίκαρο του Κατσαντώνη και του Καραϊσκάκη.

Εκτός από τους γνωστούς ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του ’21 με τα μεγάλα κατορθώματά τους, γράφει στο οπισθόφυλλο του νέου του βιβλίου ο Κώστας Μπουμπουρής, είναι και εκείνοι που ακολούθησαν αυτούς τους μπροστάρηδες με αυταπάρνηση και αφοσίωση (…).

Εις εξ αυτών είναι ο κλεφταρματολός Γιάννης Φραγκίστας (1764-1861), που γεννήθηκε στη σημερινή Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας. Ήταν πρωτοπαλίκαρο του περίφημου Κατσαντώνη και αργότερα, μετά τον θάνατό του, αφοσιώθηκε στον εμβληματικό Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Το νέο συγγραφικό έργο (το 11ο κατά σειρά) του αστυνομικού δ/ντή ε.α. και πολιτευτή, Κώστα Μπουμπουρή, καταπιάνεται με τον Γ. Φραγκίστα και τον ηρωικό του βίο. «Μπαρουτοκαπνισμένο τον δέχτηκε ο Κατσαντώνης στον ταϊφά (σ.σ. στρατιωτικό σώμα) του, αφού πρώτα είχε περάσει από αυτόν του Καπετάν Δίπλα», γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα ο Δρ Βασίλης Μαστρογιάννης, Διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και σημειώνει επίσης, τα εξής: «Λόγω της εμπειρίας, της γενναιότητας, της φιλοτιμίας και της εμπιστοσύνης, έγινε η σκιά του Κατσαντώνη μέχρι τον τραγικό χαμό του. Κατά τον ίδιο τρόπο αργότερα ακολούθησε και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Σαράντα ολόκληρα χρόνια πολέμησε τον Τούρκο ο Γιάννης Φραγκίστας και είναι απ’ αυτούς που είδε την πατρίδα του λεύτερη. Μέχρι τώρα κανείς δεν ασχολήθηκε με μια αυτοτελή βιογραφία του συγκεκριμένου ήρωα, κλεφταρματολού και οπλαρχηγού (…)».

Το βιβλίο «Ο Κλεφταρματολός Γιάννης Φραγκίστας – Πρωτοπαλίκαρο Κατσαντώνη-Καραϊσκάκη» αναπτύσσεται σε 21 κεφάλαια (200 σελίδες) και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μπατσιούλας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ