29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Για απουσία στρατηγικού σχεδίου τουριστικής προβολής, κατηγορεί τη δημοτική αρχή η μείζων αντιπολίτευση, που καταψήφισε το πλάνο του ’21

Την απόφαση να ψηφίσουν αρνητικά για την έγκριση του Ετήσιου Σχεδίου Προγράμματος Τουριστικής Προβολής για το έτος 2021, έλαβαν τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης.

«Ο βασικός λόγος για την αρνητική μας ψήφο είναι ότι γίνεται εμφανές για άλλη μια φορά η μη ύπαρξη στρατηγικού σχεδίου για την τουριστική προβολή του Δήμου μας. Στο Ετήσιο Σχέδιο Προγράμματος προτείνονται διάφορες δράσεις οι οποίες είναι ίδιες με τις αντίστοιχες δράσεις του περσινού Σχεδίου σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα γύρω μας από τον Δεκέμβριο του 2019», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Οι αλλαγές που έχουν γίνει», σημειώνουν ακόμα στο κείμενο με τις θέσεις τους, «αφορούν μόνο τα ποσά, απλά για να βγει ένα λογιστικό άθροισμα 50.000 ευρώ». «Κακώς, πάντως, ανησυχείτε να συμπληρώσετε το άθροισμα των 50.000 ευρώ, αφού με βάση τον Απολογισμό του 2020 δεν καταφέρατε να αξιοποιήσετε ούτε το 1/3 του ποσού», σημειώνει η μείζονα αντιπολίτευση απευθυνόμενη στη δημοτική αρχή.

Και επισημαίνει, ακόμα, τα εξής: «Η 6η δράση (σ.σ. Δίκτυα Πληροφόρησης) όπως καταλαβαίνουμε αποτελεί το υπόλοιπο ποσό της περσινής ανάθεσής σας για την κατασκευή της τουριστικής ιστοσελίδας του Δήμου Καρπενησίου. Δε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συνέβη αυτό αφού το ποσό των 14.500 ευρώ είχε υπολογιστεί στο 2020; Εκτός κι πρέπει να συνεχιστεί για τρίτη σερί χρονιά η συνεργασία με την εταιρεία που έχει αναλάβει την κατασκευή της ιστοσελίδας. Η αφαίρεση της περσινής δράσης που αφορούσε τη δημιουργία σημείων πληροφόρησης των τουριστών φαντάζομαι πως έγινε επειδή αυτή εκπληρώθηκε στο έπακρο».

«Δυστυχώς, με λύπη μας διαπιστώνουμε», επισημαίνει η μείζονα αντιπολίτευση, «έλλειψη ενδιαφέροντος και προχειρότητα στον Ετήσιο Σχέδιο Προγράμματος Τουριστικής Προβολής, για το σημαντικότερο ‘προϊόν’ της ανάπτυξης του τόπου μας και επιβεβαιώνεται για ποιο λόγο ο νομός Ευρυτανίας κατέχει την τελευταία θέση στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης του ΙΝΣΕΤΕ για τον τουρισμό για τα έτη 2013-2018».

«Οι δηλώσεις από μέρους σας», καταλήγει η επιστολή προς το Δ.Σ. Καρπενησίου, «ότι έχετε καταστήσει τον Δήμο μας κορυφαίο τουριστικό προορισμό απλώς υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Προσλάβετε ή συμβουλευτείτε επιτέλους έναν επαγγελματία του χώρου της διαφήμισης, ώστε με τα διαθέσιμα χρήματα που θέλουμε να επενδύσουμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Όχι» και από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκορόγιας Δημήτριος, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Λαϊκή Συσπείρωση), ψήφισε επίσης “κατά”στο τουριστικό πλάνο του 2021.

Αναφέρει τα εξής σε σχετικό κείμενο θέσεων για το ζήτημα: “ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ την εισήγηση και αιτιολογούμε την απόφασή μας ως εξής: Στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θεωρούμε ότι ο Τουρισμός είναι προϊόν της ανθρώπινης ανάπτυξης, της ανάπτυξης των παραγωγικών δυνατοτήτων της κοινωνικής εργασίας και της βιομηχανικής παραγωγής.

Είναι ανθρώπινη ανάγκη που αναπτύχθηκε παράλληλα με την ανάπτυξη των φυσικών και νοητικών ικανοτήτων του ανθρώπου και των μέσων που χρησιμοποιεί στην παραγωγή. Στις καπιταλιστικές κοινωνίες άρχισε να μετατρέπεται από πολυτέλεια της πλουτοκρατίας σε λαϊκή ανάγκη μόνο ως προϊόν της ταξικής πάλης. Στη φάση που βρισκόμαστε ορισμένες κατακτήσεις, π.χ. προγράμματα κοινωνικού Τουρισμού, βρίσκονται σε διαρκή αμφισβήτηση ή χρησιμοποιούνται κυρίως για να εξαγοράζουν τη συναίνεση μισθοσυντήρητων σε ένα γενικότερο πολιτικό καθεστώς στέρησης της ικανοποίησης σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Μόνο στις σοσιαλιστικές χώρες ο εσωτερικός Τουρισμός είχε μαζικό λαϊκό χαρακτήρα.

Για μας δεν μπαίνει ζήτημα ούτε αφορισμού της τουριστικής οικονομικής δραστηριότητας ούτε της υιοθέτησής της σε αντίθεση και σε βάρος άλλων κλάδων της βιομηχανίας, της αγροτικής παραγωγής, του εμπορίου των προϊόντων τους ή της κρατικής οργάνωσης κοινωνικών υποδομών. Σε τοπικό επίπεδο φανερώνει επίσης και την κατασπατάληση ορισμένων φυσικών πόρων, την καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω του ότι η ανάπτυξη ορισμένων υποδομών για την κάλυψη της συγκυριακής ανάγκης δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη ανάπτυξη του συνόλου των υποδομών. Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι να διαμορφώνονται πόλεις και ολόκληρες τουριστικές περιφέρειες με υπέρμετρες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις χωρίς αντίστοιχης δυναμικότητας ενεργειακή, υδροδοτική, αποχετευτική, εσωτερική μεταφορική κάλυψη.

Επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο γεγονός οτι υπάρχουν ακόμη – με απολύτως αβέβαιο μέλλον- όχι μόνο μικρές τουριστικές επιχειρήσεις αλλά κι εκείνες που σχεδόν λειτουργούν με τη δουλειά των μελών της οικογένειας. Όμως και αυτές οι οικογενειακές επιχειρήσεις, ως επιβιώσεις ορισμένης καπιταλιστικής καθυστέρησης, υποτάσσονται στους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, της οικονομικής αναδιάρθρωσης.

Ως ένα βαθμό η μέχρι πρότινος αντοχή τους οφείλεται και στην κρατική παρέμβαση, π.χ. προγράμματα δανειοδότησης αγροτοτουρισμού. Αυτή η κρατική παρέμβαση είχε ως στόχο να δώσει μια μεσοπρόθεσμη διέξοδο στο καταστρεφόμενο ατομικό αγροτικό νοικοκυριό λόγω της συγκέντρωσης της αγροτικής παραγωγής στα χέρια μεγάλων βιομηχανικών μονάδων. Υποστηρίζουμε ότι η σύνδεση των εργατικών και λαϊκών μαζών με τον Τουρισμό περιορίζεται από τις εκμεταλλευτικές σχέσεις του συστήματος, αφού αυτές εξ ορισμού άμεσα περιορίζουν την αγοραστική δύναμη του εισοδήματός τους. Στον καπιταλισμό είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εμπορευματοποιημένη η δυνατότητα ικανοποίησης αυτής της ανάγκης για αναπλήρωση της εργατικής δύναμης κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Η αξιοποίηση της χρήσης γης από την καπιταλιστική επιχείρηση μετατρέπει σε εμπόρευμα ακόμη και φυσικά αγαθά όπως: ο ήλιος, η θάλασσα, το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά. Η αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, που ικανοποιείται και με τον Τουρισμό, ήρθε σαν αποτέλεσμα της ταξικής πάλης και των κατακτήσεων που είχε τις προηγούμενες δεκαετίες (8ωρο, πενθήμερο, άδεια 4 εβδομάδων, επίδομα αδείας, σύνταξη και κοινωνική ασφάλιση). Κατακτήσεις, τις οποίες σήμερα το κεφάλαιο παίρνει πίσω μέσα από την προώθηση των αναδιαρθρώσεων και την απελευθέρωση των αγορών.

Η περιοχή μας, που δεν εξαιρείται από τις παραπάνω γενικές διαπιστώσεις, παρουσίασε ένα σημαντικό βαθμό ανοργάνωτης ή και βιαστικής ανάπτυξης εσωτερικού τουρισμού κατά τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες. Η αύξηση της εσωτερικής κυρίως τουριστικής κίνησης στο Νομό συμπίπτει χρονικά με μια κάπως ευνοϊκή περίοδο επάρκειας του λαϊκού εισοδήματος, η οποία έτεινε διαρκώς μειούμενη την περίοδο των μνημονίων και με την επέλαση της πανδημίας covid-19, τερματίζει με πάταγο τον βραχύ βίο της.

Ως Δημοτική αρχή έχετε την προσοχή σας στραμμένη στην προβολή των όποιων υπαρκτών ακόμη πλεονεκτημάτων της περιοχής. Δείχνετε να είστε πεισμένοι πως ότι πρόκειται να συμβεί στη τουριστική περίοδο του 2021 είναι προπαντός ζήτημα marketing. Στη μέση μιας «κατάστασης πολιορκίας» επενδύετε άλλη μια φορά στην εικόνα και στην καλλιέργεια προσδοκιών. Εμείς κατανοούμε με ουσιαστικό τρόπο την αγωνία και τις ανάγκες των συμπολιτών μας που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, όμως έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε για το ζοφερό μέλλον του κλάδου. Το έχουμε κάνει με συνέπεια σε κάθε περίοδο, πριν και μετά από τις εκλογές. Ακόμα και η προβολή κάποιων επώνυμων τοπικών προϊόντων με την οποία εμπλουτίζετε τις όποιες παρουσιάσεις- συμμετοχές, δεν θα έχει καμία άμεση επίδραση για το σύνολο των κτηνοτρόφων, των αγροτών ή των μελισσοκόμων. Δεν θα αλλάξουν .από αυτή την προβολή οι εξευτελιστικές τιμές με τις οποίες η μεταποίηση αγοράζει το γάλα του τσοπάνη. Ούτε θα ρίξει τις τιμές των ζωοτροφών. Θα βελτιώσει τη θέση κάποιων επώνυμων τυποποιημένων προϊόντων, αυτό δεν είναι εξ ορισμού κακό, αντιθέτως είναι καλό και θεμιτό μιας και μιλάμε για πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου. Αυτό όμως δεν αφορά τους παραγωγούς των τοπικών πρώτων υλών. Εδώ δεν μιλάμε για συνεταιριστικές επιχειρήσεις αγροτοκτηνοτρόφων ή για εταιρίες λαϊκής βάσης. Για τον πρωτογενή τομέα άλλα μέτρα είναι αναγκαία, τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές και με πιεστικό τρόπο . Δεν είναι κάτι που σας διαφεύγει, αλλά κάτι που το θεωρείτε ελάσσονος σημασίας και το αντιπαρέρχεστε σιωπηρά.

Με βάση το παραπάνω κρίνουμε το ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΤΟΥΣ 2021 ως ανεπίκαιρο, μονομερές και αναποτελεσματικό”.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ