Για τα 80 χρόνια από την Καταστροφή του Καρπενησίου. Παρουσίαση περιοδικού την Παρασκευή (9/8) & μνημόσυνο την Κυριακή (11/8)

Στις 9 Αυγούστου, θα συμπληρωθούν 80 χρόνια από την ημέρα που οι Γερμανοί στρατιώτες της Βέρμαχτ εισέβαλαν και επί πολλές ημέρες ισοπέδωσαν, λεηλάτησαν και βανδάλισαν το Καρπενήσι, τα χωριά του και ό,τι βρέθηκε στο διάβα τους. Εισερχόμαστε στο 80ο έτος ανάμνησης της Καταστροφής εκείνης και είναι ευκαιρία να μάθουμε τι έγινε, πώς έγινε, τι προκάλεσε, πώς ξεπεράστηκε και πώς μπορεί να μην επαναληφθεί ποτέ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

Ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας «Το Βελούχι» κυκλοφόρησε πρόσφατα το 15ο τεύχος (Άνοιξη-Καλοκαίρι 2024) του περιοδικού «Καρπενησιώτικα», τεύχος διπλό, αφιερωμένο στην καταστροφή του Καρπενησίου από τις Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής, τον Αύγουστο του 1944. Ένα τεύχος με πλούσιο υλικό, μαρτυρίες συμπολιτών μας και φωτογραφίες που πρώτη φορά δημοσιεύονται. Η παρουσίαση του περιοδικού θα γίνει σε ανοιχτή εκδήλωση την προσεχή Παρασκευή, 9 Αυγούστου, στις 20:30 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Ομιλητές θα είναι: η Μαρία Ευαγγελοδήμου, Φυσικός – Ερευνήτρια, η Μαρία Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων μηχανικός, MSc Πολεοδόμος, Έφορος του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Δρ. Φιλολογίας, Προϊσταμένη ΓΑΚ Τμήμα Ευρυτανίας. Την εκδήλωση συντονίζει και διαβάζει αποσπάσματα μαρτυριών από την καταστροφή, ο Γιάννης Δημητρίου, Γεωλόγος – Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δύο ημέρες μετά, την Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, οι διοργανωτές του επικείμενου επιστημονικού συνεδρίου “80 χρόνια από την Καταστροφή του Καρπενησίου”, τελούν μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων ομήρων, αιχμαλώτων, αμάχων και πολεμιστών, αλλά και όσων έμειναν όρθιοι και ανέλαβαν να αναστήσουν το ερειπωμένο Καρπενήσι. Το μνημόσυνο θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο, πριν το τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Με τις ανωτέρων δύο εκδηλώσεις, εκκινούν οι επετειακές δράσεις απόδοσης τιμής και μνήμης για την συμπλήρωση 80 χρόνων από την Καταστροφή του Καρπενησίου και πολλών χωριών της Ευρυτανίας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ