από την έντυπη έκδοση
Με βασικούς άξονες, το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, την Αγροδιατροφή και τον Ευρυτάνα αγρότη, πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, η πολυθεματική εκδήλωση με τίτλο “Περιβάλλον-Πολιτισμός-Αγροδιατροφή Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό”, στο πλαίσιο της δράσης #EUGreenWeek 2023, της μεγαλύτερης εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Περιβάλλον.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε την ομιλία του Επικ. Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παλαιολόγου Παλαιολόγου, με θέμα την παραγωγή και συλλογή μη ξυλωδών δασικών προϊόντων και τον ρόλο τους στη διατροφή και επιβίωση των ανθρώπων της ορεινής υπαίθρου, την εισήγηση της Προέδρου των Ξενοδόχων Νομού Ευρυτανίας κας Σοφίας Φλέγκα για το Ελληνικό Παραδοσιακό Πρωινό και τη δυνατότητα ένταξης ευρυτανικών προϊόντων σε αυτό, την προβολή ντοκιμαντέρ με αναφορές στους αγρότες και τις αγρότισσες της Ευρυτανίας, καθώς και βραβεύσεις. Παράλληλα λειτούργησε έκθεση προϊόντων αγροδιατροφής από παραγωγούς, ΚΟΙΝΣΕΠ, τους συλλόγους γυναικών Καρπενησίου και Φουρνά και του συλλόγου Αγιατριαδιτών.
«Με την συνεργασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου, του Δήμου Αγράφων, της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ευρυτανίας και τη συμμετοχή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μία πολυθεματική εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Η Ευρυτανία, συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα που αποτελεί την μεγαλύτερη περιβαλλοντική εκδήλωση της Ευρώπης #EUGreenWeek με δράσεις ευαισθητοποίησης για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, στοχεύοντας σε δεξιότητες για βιώσιμες – ανθεκτικές και κοινωνικά δίκαιες κοινότητες. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί προτεραιότητα της ΠΕ Ευρυτανίας η οριζόντια διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα της Ευρυτανίας με την εστίαση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός.
Αντίστοιχα, η Ένωση Ξενοδόχων Ευρυτανίας σημειώνει πως μέσα από τη δράση αυτή θέλησε να πετύχει τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής με τον τουρισμό. Κύριος στόχος ήταν να υπάρξει μια πρώτη γνωριμία με τους παραγωγούς, τους μεταποιητές, τα καταλύματα και φυσικά με το κοινό. «Διαπιστώσαμε ότι όλο και περισσότεροι νέοι της περιοχής μας στρέφονται προς τον πρωτογενή τομέα, καλλιεργώντας και εκτρέφοντας υψηλής ποιότητας είδη. Κρέατα, τσάι του βουνού, τυροκομικά και γαλακτοκομικά, μέλι ελάτης, πέστροφες, μπύρα, ακόμη και ελαιόλαδο είναι μερικά από τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται στον νομό Ευρυτανίας», αναφέρουν οι ξενοδόχοι.
«Είναι πρωτίστης σημασίας», επισημαίνουν, «τα τοπικά προϊόντα της περιοχής μας να μπορέσουν να αναδειχθούν μέσα από τα ξενοδοχεία της Ευρυτανίας, τα καταστήματα εστίασης και τα εστιατόρια. Επιπλέον, να καθιερωθεί το Ευρυτανικό Πρωινό της Ευρυτανίας και να συνδεθεί με το Ελληνικό Πρωινό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα σε παραγωγούς και ξενοδόχους να εμπλουτίσουν το αγοραστικό τους κοινό και να δώσουν προστιθέμενη αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους». Η Ένωση Ξενοδόχων ευχαριστεί θερμά όλους τους παραγωγούς της Ευρυτανίας «για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για να μας προσφέρουν τα υψηλής ποιοτικής αξίας προϊόντα τους και τους καλούμε να συνεργαστούμε για να αναδείξουμε και να προωθήσουμε, ακόμη περισσότερο, το Ευρυτανικό Προϊόν και την πανέμορφη Ευρυτανική Φύση στους επισκέπτες μας».