5 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Για το όνειρο ανάβασης στο Broad Peak (8.047μ) & το θρυλικό Κ2 (8.611μ) αναχώρησε ο Φώτης Θεοχάρης, του ΕΟΣ Καρπενησίου

Συνέντευξη από την έντυπη έκδοση

Το πιο φιλόδοξο -μέχρι το επόμενο- εγχείρημα στην ορειβατική του καριέρα θα επιχειρήσει ο Φώτης Θεοχάρης, αθλητής του ΕΟΣ Καρπενησίου, που θα προσπαθήσει να ανέβει σε δύο κορυφές άνω των 8.000 μέτρων. Η αποστολή που ήταν προγραμματισμένη για το 2020, αναβλήθηκε, λόγω της πανδημίας, για το καλοκαίρι του 2021 και περιλαμβάνει ανάβαση στο Broad Peak των 8.047μ. και το περίφημο Κ2 των 8.611μ., το -κατά πολλούς- δυσκολότερο βουνό του κόσμου.

«Η διάρκεια του εγχειρήματος θα είναι 2 μήνες», λέει στα «Ευρυτανικά Νέα» ο 30χρονος ορειβάτης με καταγωγή από το χωριό Βίνιανη των Αγράφων, που αναχώρησε σήμερα, Δευτέρα 14 Ιουνίου, με πίστη και θέληση για το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν. Από εκεί, με ένα trekking μερικών ημερών, στόχο έχει να φτάσει στην Κατασκήνωση Βάσης (Βase Camp) του Broad Peak, να εγκλιματιστεί στο υψόμετρο και να δοκιμάσει να ανέλθει στην κορυφή των 8.047μ. Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, επόμενος μεγάλος στόχος είναι η ανάβαση στην κορυφή του Κ2 στα 8.611μ. Είναι γνωστό ως «Άγριο Βουνό» εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και του μεγάλου ποσοστού θνησιμότητας των ορειβατών στην προσπάθεια να ανέβουν στην κορυφή του.

Ο Φ. Θεοχάρης αναχώρησε το πρωί της Δευτέρας (14/6)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Φώτη, αναχωρείς για μια ακόμα μεγάλη αποστολή με στόχο την ανάβαση στο Broad Peak και το Κ2. Μίλησέ μας για την προετοιμασία και το πλάνο που έχεις ετοιμάσει ενόψει της νέας πρόκλησης.

Στα μέσα του Ιουνίου η νέα μου αποστολή είναι στην οροσειρά Καρακορούμ των Ιμαλαίων στο Πακιστάν, για τις ψηλές κορυφές του όρους Broad Peak (8.047μ.) και Κ2 (8.611μ.) Προορισμός είναι το Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν. Η διάρκεια του εγχειρήματος θα είναι περίπου δύο μήνες.

Αυτό θα περιλαμβάνει την πορεία μου προς την κατασκήνωση βάσης του κάθε βουνού και τον εγκλιματισμό στο υψόμετρο μέχρι την πιθανή προσπάθεια στις κορυφές -και φυσικά και την ασφαλή επιστροφή. Η προετοιμασία μου περιλαμβάνει συνεχείς αναβάσεις στα ελληνικά βουνά, αναρρίχηση, ποδήλατο και εντατική γυμναστική.

Στο άκουσμα και μόνο του Κ2, η ορειβατική κοινότητα παρακολουθεί με σεβασμό κάθε νέα προσπάθεια ανάβασης στη θρυλική κορυφή. Πώς την επέλεξες και ποια τα συναισθήματα πριν επιχειρήσεις να φθάσεις στα 8.611μ.;

Κατά την γνώμη μου το όνειρο του κάθε ορειβάτη – αναρριχητή αλλά και δικό μου, είναι το Κ2. Είναι η απόλυτη πρόσκληση για βουνό άνω των 8.000 μέτρων, δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται και το πιο δύσκολο σε αυτή την κατηγόρια βουνών.

Μόνο που στην συγκεκριμένη αποστολή η προσπάθεια μου είναι για δύο κορυφές, το Broad Peak αλλά και το K2. Το Broad Peak έχει ήδη τρεις ελληνικές ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάβασης. Τα συναισθήματα λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι, είναι ανυπομονησία να βρεθώ εκεί. Τα συναισθήματα λίγο πριν επιχειρήσω να ανέβω τις κορυφές που προανέφερα θα είναι πιστεύω ενθουσιασμός, ίσως φόβος και κούραση, αλλά πάνω από όλα θέληση.

Επόμενοι μεγάλοι στόχοι, ποιοι είναι; Υπάρχουν ήδη ή είναι μια διαδικασία που έρχεται πιο αυθόρμητα; Ποια αποστολή θα θυμάσαι για πάντα και γιατί;

Στόχος μου γενικά είναι να ανέβω όσα πιο πολλά βουνά μπορώ είτε πρόκειται για μεγάλου υψομέτρου είτε μικρότερου υψομέτρου, είτε εύκολα είτε δύσκολα από τεχνικής δυσκολίας. Να αντικρύσω από κάθε γωνία της γης με τα μάτια μου την ομορφιά που απλόχερα μας έχει χαριστεί.

Είναι μια διαδικασία που δεν έρχεται αυθόρμητα αλλά με γνώμονα την οικονομική και τεχνική μου επάρκεια. Μια αποστολή που θα θυμάμαι είναι η πρώτη μου αποστολή στα Ινδικά Ιμαλάια, στο όρος Stok Kangri στα 6.153μ. Θα την θυμάμαι για πάντα, γιατί για μένα ήταν κάτι πρωτόγνωρο στο επίπεδο υψηλού υψομέτρου πέραν από τις κλασσικές αναβάσεις στα ελληνικά βουνά.

Παράλληλα, συνεχίζεις την προσπάθεια ανάβασης στις ψηλότερες κορφές της χώρας μας, ενώ πρόσφατα βρέθηκες και στα Άγραφα, για τον σκοπό αυτό. Πες μας λίγα λόγια για τι εγχείρημα και το μήνυμά του.

Είναι ένα εγχείρημα που η δράση αφιερώνεται στο έργο του Χαμόγελου του Παιδιού με σκοπό να μεταφέρω το μήνυμα, από κορυφή σε κορυφή, ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώνει με ασφάλεια και υγεία μέσα από την άθληση. Στα αγαπημένα μου Άγραφα ανέβηκα πρόσφατα τις κορυφές Φτέρη (2127μ.) και Μαραθιά (2024μ.).

Κάνοντας απολογισμό του εγχειρήματος, έχουν απομείνει 18 κύριες κορυφές από τις 113 που έχω θέσει ως στόχο. Οι κορυφές περιλαμβάνουν τα Κυριότερα Ελληνικά Βουνά της Ελλάδας σύμφωνα με τον γεωφυσικό χάρτη της ΑΝΑΒΑΣΗΣ πάνω από τα 1500μ.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ