Γιορτάζει ο πολιούχος του Καρπενησίου. Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων για τον Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη

Γιορτάζει ο πολιούχος του Καρπενησίου. Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων για τον Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη

Τον πολιούχο Άγιο Νικόλαο τον Καρπενησιώτη, τον νεομάρτυρα που σε ηλικία 15 ετών θυσίασε τη ζωή για την πίστη του, θα τιμήσει και φέτος η τοπική Εκκλησία. Κορωνίδα των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η λιτάνευση της εικόνας του νεομάρτυρα, το πρωί της Παρασκευής, 23 Σεπτεμβρίου 2022.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Την Πέμπτη (22/9) το απόγευμα, στις 7:00 μ.μ. θα ψαλεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του προσκεκλημένου επισκόπου Ολβίας κ. Επιφανίου, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Καρπενησίου και κληρικών Μητρόπολης.

Την Παρασκευή (23/9) στις 7:00 π.μ., στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καρπενησίου θα τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον κ. Γεώργιο, για να ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου στο κέντρο του Καρπενησίου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας (23/9) και ώρα 8 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με θέμα “Σμύρνη πατρίδα μου γλυκιά σ’ Ανατολή και Δύση“, με τη σύμπραξη του Μουσικού Σχολείου Λαμίας, της χορωδίας και της ορχήστρας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Καρπενησίου.

Η καθιέρωση της 23ης Σεπτεμβρίου ως τοπικής θρησκευτικής εορτής (και αργίας) του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη έγινε το 1955, όταν δήμος και Εκκλησία απηύθυναν σχετικό αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΑΡΤΥΡΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 1656 μ.Χ. στο Καρπενήσι. Σύμφωνα με την παράδοση, η οικία του ήταν εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι προς τιμήν του. Οι γονείς του, αν και φτωχοί, έδωσαν στο παιδί σωστή ανατροφή και μόρφωση στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Όταν ο Νικόλαος έφτασε περίπου στα 15 του χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί είχε ανοίξει δικό του μπακάλικο και ζούσε με τα χρήματα που έβγαζε την οικογένειά του.

Ο πατέρας του, προκειμένου να μπορεί ο νεαρός Νικόλαος να επικοινωνεί με τους κατοίκους και τους εμπόρους της περιοχής, αποφάσισε να απευθυνθεί σε έναν «φίλο» του Τούρκο κουρέα, Αγαρηνό στη θρησκεία, για να μάθει να διαβάζει στον γιο του την τουρκική διάλεκτο. Έχοντας όμως μεγάλη ικανότητα και εξυπνάδα, ο μικρός μάθαινε με τόση ευκολία που εκείνος τον ζήλεψε πολύ· για αυτό αγωνίζονταν να βρει τρόπο να εκτουρκίσει τον νέο.

Σε συνεννόηση λοιπόν με τους γενίτσαρους, έγραψαν ένα χαρτί και το έδωσαν στον Νικόλαο να το διαβάσει μπροστά σε άλλους Τούρκους. Το χαρτί αυτό ήταν το «σαλαβάτι», η ομολογία δηλαδή της Μωαμεθανικής πίστης. Όταν ο Νικόλαος τελείωσε την ανάγνωση οι Τούρκοι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν: «Έγινες Τούρκος Νικόλαε, γιατί διάβασες την ομολογία της πίστεως μας».

Το νεαρό παιδί όταν κατάλαβε το τέχνασμα των Τούρκων, φώναξε δυνατά: «Είμαι Χριστιανός και οφείλω να διαβάσω ότι μάθημα μου δώσει ο δάσκαλος μου».

Οι Τούρκοι τότε άρπαξαν από τον θυμό τους τον Νικόλαο και τον έσυραν στον Καϊμακάμη (άρχοντα), ο οποίος μη δίνοντας σημασία στην απολογία του, θέλησε να εκτουρκίσει τον μικρό Νικόλαο με κάθε τρόπο. «Εγώ Χριστιανός είμαι και τον Χριστό μου πιστεύω για Θεό αληθινό. Οι τιμές και τα αξιώματα και οι δόξες που μου τάζεις, να χαθούν με σένα. Εγώ τον Χριστό μου δεν αρνούμαι, τον Χριστό μου πιστεύω, για την αγάπη του πεθαίνω. Τούρκος δεν γίνομαι» του αποκρίνεται με πρωτοφανές για την ηλικία του σθένος ο Νικόλαος.

Για τους Τούρκους αξιωματούχους η απάντηση του 15χρονου από το Καρπενήσι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έτσι ανέλαβαν δράση. Φυλάκισαν, κρέμασαν και βασάνισαν τον μικρό Νικόλαο για 65 μέρες τουλάχιστον. Δευτέρα ήταν, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1672, όταν ο Νικόλαος θα μαρτυρούσε για την πίστη του.

Η ιερή κάρα του Αγίου βρίσκεται σήμερα στη Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα