Γιόρτασαν τον Άγιο Παΐσιο στη Δομνίστα. Διήμερες εκδηλώσεις στο νεόδμητο εκκλησάκι στη θέση “Ψηλός Σταυρός”

από την έντυπη έκδοση

Στις 27 Οκτωβρίου 2022, είχαν γίνει τα θυρανοίξια του Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, στη θέση «Ψηλός Σταυρός» Δομνίστας Ευρυτανίας και σε υψόμετρο 1.350 μέτρων. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, άνθρωποι από την Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία προσήλθαν αθρόα και τίμησαν, στις 12 Ιουλίου, με τη δέουσα ευλάβεια, λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη, τη μνήμη του Αγίου.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής 12/7/24, άρχισε η προσέλευση του κόσμου, ο οποίος κατέκλυσε τον Ιερό Ναό και τον περιβάλλοντα χώρο προκειμένου να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία. Σε αυτήν προεξείχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πλατάνου αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Πλάκας (εφημέριος Αράχοβας Ναυπακτίας), ενώ έλαβαν μέρος και οι ιερείς π. Νικόλαος Μασγάλας (από το Νεοχώρι Ναυπακτίας) και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Κούκουνας (εφημέριος Αγίου Νικολάου Ηλιουπόλεως, από Αράχοβα εκ πατρός και από Δομνίστα εκ μητρός). Για τη ζωή, το έργο , αλλά και το πέρασμα του Οσίου Παϊσίου από την περιοχή μίλησε, λίαν συνοπτικά, ο Κώστας Α. Παπαδόπουλος.

Στο τέλος έγινε η περιφορά της Εικόνας του Αγίου μέχρι τα όρια των νομών Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας (επαρχία Ναυπακτίας) και ακολούθησε η και η απόλυση. Με το αντίδωρο και τους άρτους προσφέρθηκε και αναμνηστική εικόνα του Αγίου, ξύλινη, διαστάσεων 14Χ20 εκ., ως «ενθύμιο – ευλογία για τα 100 χρόνια από τη γέννηση και για τα 30 χρόνια από την κοίμηση του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, 12-7-2024). Μετά την απόλυση στην παρακείμενη υπαίθρια τράπεζα του ναού προσφέρθηκαν διάφορα νηστήσιμα εδέσματα, γλυκίσματα, καφές κ.λπ.

Σημειώνεται, πως την παραμονή της εορτής του Αγίου (11/7), τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία, τον οποίον παρακολούθησε, επίσης, πλήθος κόσμου. Προεξείχε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πλατάνου αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Πλάκας και συμμετείχαν ο π. Νικόλαος Μασγάλας και ο εορτάζων π. Παϊσιος Σπανός, εφημέριος του Μικρού Χωριού.

«Τέλος, η επιτροπή ανέγερσης του ναού, εκφράζει, για μια ακόμη φορά, τις ευγνώμονες ευχαριστίες της στον Μητροπολίτη μας κ.κ. Γεώργιο, για την αμέριστη συμπαράστασή του, καθώς και στις Δασικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής μας Ενότητας, για την παραχώρηση του ειδυλλιακού αυτού χώρου, όπου υψώθηκε ο κομψός αυτός ναός του Οσίου Παϊσίου, ο οποίος δεσπόζει στην κορυφογραμμή του “Ψηλού Σταυρού” και είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον, για να διαιωνίζει και το πέρασμά του από εκεί», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.