28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γιώργος Παπανδρέου: Να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη για τους λαούς της

Στις τρεις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για τη «δημιουργία ενός ειρηνικού μέλλοντος» στην Ευρώπη αναφέρθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά την διάρκεια της παρέμβασής του στη Δεύτερη Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. 

«Το Μέλλον της Ευρώπης είναι ένα μοναδικό έργο διαφορετικών κοινωνιών. Για τη δημιουργία ενός ειρηνικού μέλλοντος, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αυτή η σημαντική μετάβαση σε μια μελλοντική πράσινη κοινωνία θα πραγματοποιηθεί με ειρηνικό τρόπο» ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ:

«Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις:

– Να είναι μια κοινωνικά δίκαιη μετάβαση, όπου οι ανισότητες, όπως η συγκέντρωση του πλούτου στους φορολογικούς παραδείσους, αντιμετωπίζονται κατά μέτωπο.

– Να είναι μια συμμετοχική δημοκρατική μετάβαση, μία μετάβαση που θα ανήκει στους πολίτες μας και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

– Να είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία, όπου τα σχολεία και τα πανεπιστήμια γίνονται καταλύτες μιας νέας οικονομίας, από τις πράσινες θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες έως το σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών για ανθεκτική και ισχυρή εθνική ή ευρωπαϊκή ιθαγένεια».

Σημείωσε δε ότι αυτό το μέλλον, δεν μπορεί να αποφασιστεί με μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω. «Χωρίς ενεργό συμμετοχή των πολιτών, θα δώσουμε έδαφος σε όσους ενθαρρύνουν τη δημαγωγία, εκμεταλλεύονται το φόβο, προωθούν παράλογες θεωρίες, ρατσισμό και ακραίο εθνικισμό» είπε χαρακτηριστικά. 

«Προτείνω τη θεσμοθέτηση αυτών των νέων μορφών συμμετοχικής δημοκρατίας στην ΕΕ, από τις συνελεύσεις πολιτών έως τη διαδικτυακή «Αγορά». Να συγκεντρώσουμε τη σοφία των πολιτών, να διασφαλίσουμε ότι η φωνή των πολιτών και των νέων, θα ακούγεται και θα λαμβάνεται πάντα υπόψη.Και φυσικά σε αυτήν τη διαδικασία θα συμπεριλάμβανα τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρέπει να συμπεριληφθούν» ανέφερε. 

To άρθρο Γιώργος Παπανδρέου: Να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη για τους λαούς της δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ