Ευκαιρία να εμβαθύνουν στην κατανόηση των άγριων φυσικών περιοχών και της πανίδας και να εξετάσουν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις που επηρεάζουν αυτούς τους τομείς, αποτέλεσε το σεμινάριο που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον & την Αειφορία Καρπενησίου.
Το σεμινάριο είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Άγρια Πανίδα, και διεξήχθη σε δύο στάδια.
Το πρώτο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, και το παρακολούθησαν περίπου 110 άτομα. Κατά τη διάρκειά του παρουσιάστηκαν τα παρακάτω θέματα: “Άγριες φυσικές περιοχές της Ελλάδας (wilderness): οι τελευταίοι παράδεισοι”, “Η εξέλιξη της δασικής προστασίας στην Ελλάδα. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον”, “Η συνύπαρξη του ανθρώπου με τα μεγάλα σαρκοφάγα (αρκούδα, λύκος)”, “Το βαλκανικό αγριόγιδο στην Ελλάδα: κίνδυνοι, προκλήσεις, προοπτικές”, “Ο Χρυσαετός στην Ελλάδα: είδος προς εξαφάνιση;”, “Εντομα: τα γρανάζια της ζωής σε κίνδυνο”, “Apollo-εθνικό πρόγραμμα παρακολούθησης των πεταλούδων της Ελλάδας: Ο ρόλος των Εκπαιδευτικών”.
Το βιωματικό μέρος πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 9 έως και την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου στο Καρπενήσι, με συμμετοχή 60 εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα. Αρχικά έγινε μία δραστηριότητα γνωριμίας και ενημέρωση για τις δράσεις των επόμενων ημερών. Το Σάββατο (10/2) πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εκπαιδευτικό περιβαλλοντικό μονοπάτι των Πέτρινων Αλωνιών (7 χλμ) στον Τόρνο Ευρυτανίας, με περιβαλλοντικές ερμηνείες σχετικές με την περιοχή και το θέμα της άγριας πανίδας, ιστορίες και παιγνιώδεις δραστηριότητες. Την Κυριακή (11/2) έγινε επίσκεψη στο Κλαυσί, στην Παλαιοχριστιανική Εκκλησία του Αγίου Λεωνίδη και στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων.