23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γνωρίστε το Γεφύρι του Ξερολύκου, στον Καρπενησιώτη. Χτίστηκε περί τα 1700 και αρχικά ήταν δίτοξο

Χτισμένο πριν από τρεις και πλέον αιώνες (γύρω στα 1700), δίτοξο στην αρχική του μορφή και σήμερα μονότοξο -καθώς η μία καμάρα έπεσε, άγνωστο πότε, το Γεφύρι του Ξερολύκου, στον Καρπενησιώτη ποταμό και σε πολύ κοντική απόσταση από το Κεφαλόβρυσο, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Το όνομά του το έλαβε από την οικογένεια Ξερολύκου, που ζούσε στους γειτονικούς Κορυσχάδες και διέθεσε τα χρήματα για την κατασκευή του, παράλληλα με μια σειρά χρηματοδοτήσεων για άλλα έργα στο χωριό. Μέχρι το 1818, αναφέρει ο τοπικός ερευνητής, Νικόλας Αντωνόπουλος, όταν και κατασκευάστηκε το Γεφύρι του Δεσπότη (γκρεμίστηκε στη φοβερή νεροποντή του 1997, δείτε εδώ περισσότερα), αποτελούσε το μοναδικό πέρασμα του ποταμού στην ανατολική πλευρά.

Για να επισκεφθεί κάποιος το πετρογέφυρο, μπορεί να ξεκινήσει από το Κεφαλόβρυσο και ακολουθώντας την κίνηση του ποταμού, να φθάσει τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού και από εκεί να προσεγγίσει το γεφύρι περπατώντας για 10′. Υπάρχει και η -πιο ενδιαφέρουσα- επιλογή να πεζοπορήσει (περίπου 20’) από τα γήπεδα του τένις ως το γεφύρι, στους πρόποδες του Κώνισκου και πάνω από τον Καρπενησιώτη. Επίσης, χωματόδρομος ξεκινά και από τον δρόμο Καρπενησίου-Προυσού (υπάρχει σχετική πινακίδα).

Στοιχεία γεφυριού:

Μήκος: 24,00 , πλάτος: 2,00 , ύψος: 4,00 , ύψος καμάρας: 3,60, άνοιγμα καμάρας: 16,00 , κατεύθυνση: Α-Δ , υψόμετρο: 700, γεωγραφικό ύψος: 38ο53’31.57”Ν , γεωγραφικό πλάτος: 21ο46’07.71”Ε .

(με στοιχεία από gefyria.blogspot.com)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ