24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γ. Κοτσίδας: Οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν σε μαζική έξοδο των ιατρών όχι μόνο από τα Νοσοκομεία αλλά και από τη χώρα

Την έκδηλη ανησυχία του για τη ολοένα και εντεινόμενη έλλειψη Ιατρών ειδικοτήτων στα Νοσοκομεία, ιδιαίτερα στη νησιωτική χώρα, με χαρακτηριστική περίπτωση το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Κω, εξέφρασε για άλλη μια φορά στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών ΓΝ Κω Γιάννης Κοτσίδας.

“Εδώ και ένα χρόνο, από την αποχώρηση των δύο μόνιμων παθολόγων, η κλινική «καλύπτεται» χάρη στη βοήθεια μιας Γενικής Ιατρού και ενός αγροτικού”, υπογράμμισε ο κ Κοτσίδας περιγράφοντας με μελανά χρώματα τις συνθήκες τόσο στα Εξωτερικά ιατρεία, όσο και στη Παθολογική, αυτή ειδικά τη περίοδο όπου κορυφώνεται το κύμα ιώσεων.

“Το 90% των περιστατικών στα εξωτερικά ιατρεία στη Γενική εφημερία καθημερινά, που αφορούν σε ιογενείς λοιμώξεις  μαζί με τις εισαγωγές συνανθρώπων μας άνω των 70 ετών στην Παθολογική κλινική με πνευμονίες ,συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων κορονοϊού, καλείται να τα αντιμετωπίσει μια μόνο Ιατρός Γενικής Ιατρικής”, τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου.

Δεν έκρυψε την αγωνία του για την επόμενη μέρα, υποστηρίζοντας πως δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα από το Υπουργείο, παρότι αυτό διογκώνεται με επικείμενες αποχωρήσεις και λόγω συνταξιοδότησης.

“Ας μην κρυβόμαστε” πρόσθεσε “οι μισθοί των ιατρών στην Ελλάδα είναι οι χαμηλότεροι σε όλη την Ευρώπη, περνάμε μόνο την Βουλγαρία. Δεν είναι τυχαίο, ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μαζική φυγή ιατρών εγνωσμένης εμπειρίας (Κρήτη, Ρόδο) όχι μόνο από το Δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και από την Ελλάδα με προορισμό την Κύπρο, όπου ο κατώτερος μισθός είναι 7.000 ευρώ, όταν εδώ το ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο αγγίζει τις 3.000 μαζί με τις εφημερίες”.

Ο κ Κοτσίδας μίλησε για κρατική αδιαφορία και απαξίωση του ιατρικού επαγγέλματος που έχει αποδέκτες τους ίδιους τους ασθενείς, στους οποίους μεταφέρεται το οικονομικό πρόβλημα βάσει του νομοσχεδίου, που ψηφίστηκε και με δεδομένη, όπως σημείωσε, την ακρίβεια και την έλλειψη φαρμάκων.

Εμφανίστηκε παράλληλα επικριτικός προς το Υπουργείο Υγείας και προς τη διοίκηση όσον αφορά στην μη ανταπόκρισή τους σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

“Δεν είναι δυνατόν, συμπλήρωσε, να αποχωρούν συνάδελφοι μας μέχρι τέλος χρόνου, όπως η αναισθησιολόγος μας, η οποία κάνει ακόμα και χημειοθεραπείες σε συμπατριώτες μας και η διοίκηση να μην προχωρά σε προκήρυξη θέσεων, όταν μάλιστα βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και δεν θα κινείται τίποτα, με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Κω.

 

 

 

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ