19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γ. Μελισσάρης: Αναγκαίοι οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας

Έλλειψη ελέγχων πριν τα τρόφιμα καταλήξουν στο καλάθι της νοικοκυράς σε μια κρίσιμη για τα ελληνικά νοικοκυριά συγκυρία, με τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια σε προϊόντα και υπηρεσίες να συντροφεύουν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό επισημαίνουν οι γνώστες με τους κερδοσκόπους όπως λένε να καιροφυλακτούν για να «κάνουν πάρτι» αποκομίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη.

Για την αναγκαιότητα ύπαρξης ελέγχων και κάλυψης των κενών που παρατηρούνται ρωτήθηκε ο Γιώργος Μελισσάρης, νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ). Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες», σημείωσε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποτελεί πεδίο δράσης για τους επίδοξους απατεώνες.

Υπενθυμίζοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι βασική αρχή που ελέγχει αυτά τα φαινόμενα σημείωσε: «Δεν θέλω να πω ότι υπολειτουργεί, αλλά και λόγω έλλειψης προσωπικού δεν νομίζω ότι παρά μόνο σε κεντρικό επίπεδο σε πολύ μεγάλα μονοπώλια θα μπορούσε να παρέμβει». Παράλληλα, πρόσθεσε πως η ρυθμιστική αρχή ενέργειας έχει λίγες δυνατότητες να βοηθήσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, καθώς δεν είναι δική της αρμοδιότητα το θέμα των τιμών του φυσικού αερίου και των μεταφορικών» επισημαίνοντας όμως ότι «θα μπορούσε να εισηγηθεί προς την Κυβέρνηση μια μείωση της τιμής του ρεύματος, της παροχής».

Ο ελεγκτικός μηχανισμός όλη αυτή τη δεκαετία σε όλα τα επίπεδα είτε αφορά στην εργασία, είτε αφορά στον ανταγωνισμό δεν είχε την παρουσία που οι καταναλωτές θα ήθελαν ανέφερε ο κ. Μελισσάρης σημειώνοντας ότι «το περιβάλλον δυστυχώς έχει χτυπηθεί και από τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων», με αποτέλεσμα αυτό να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τα πράγματα
Τέλος, προέτρεψε να δοθεί πολύ προσοχή στη διαχείριση των ατομικών αναγκών από την πλευρά των καταναλωτών, οι οποίοι, όπως είπε, δεν θα πρέπει να παρασύρονται από «σειρήνες» για προϊόντα.

Παράλληλα, τους συμβούλεψε να ιεραρχούν τις ανάγκες τους. «Όταν βλέπουν φαινόμενα αισχροκέρδειας να τα καταγγέλλουν αμέσως στην Ένωση και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς», προέτρεψε ο κος Μελισσάρης προσθέτοντας: «Να αμβλύνουμε τις συνέπειες από τέτοιου είδους φαινόμενα». Καταλήγοντας με τη σημείωση ότι οποιαδήποτε πίεση μαζική θα μπορούσε να φέρει και πίεση προς την κεντρική εξουσία για τη λήψη μέτρων.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ