28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Γ. Στόλτενμπεργκ: Οι παραδόσεις όπλων από τη Γερμανία σώζουν τις ζωές Ουκρανών

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επαίνεσε τη Γερμανία για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι τα γερμανικά συστήματα αεράμυνας βοηθούν στην προστασία των σπιτιών, των σχολείων και των νοσοκομείων από τους ρωσικούς πυραύλους.

«Οι παραδόσεις όπλων από τη Γερμανία σώζουν ζωές». Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και μάλιστα να την ενισχύσουμε», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Ο Στόλτενμπεργκ τονίζει ότι αυτό βοηθά τους Ουκρανούς να ασκήσουν το δικαίωμα τους στην αυτοάμυνα. Ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αντιδρά στις αποτυχίες με μεγαλύτερη βαρβαρότητα.

Επανέλαβε πως η Μόσχα ότι με την έλευση του χειμώνα επιλέγει να βομβαρδίζει τις ενεργειακές υποδομές με στόχο να γονατίσει την Ουκρανία.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο, αλλά δεν θα τα καταφέρει», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Τόνισε ότι όσο πιο επιτυχημένη είναι η Ουκρανία στρατιωτικά, τόσο ισχυρότερη θα είναι η θέση της πριν από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

«Μπορούμε να ενισχύσουμε τη θέση της Ουκρανίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο εάν της παρέχουμε στρατιωτική υποστήριξη». Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε την ειρήνη είναι να στηρίξουμε την Ουκρανία», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Αναγνώρισε  ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας προκαλεί κόστος για τις δυτικές κοινωνίες.

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας σημαίνει δύσκολους καιρούς για πολλά νοικοκυριά στην Ευρώπη, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι καθημερινοί Ουκρανοί πληρώνουν αυτό το τίμημα με αίμα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Εάν ο Πούτιν κέρδιζε αυτόν τον πόλεμο, λέει, θα σήμαινε ότι αυτός και άλλοι αυταρχικοί θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν βία για να πετύχουν τους στόχους τους.

«Αυτό θα σήμαινε περισσότερους πολέμους και περισσότερα δεινά». Αυτό θα έκανε τον κόσμο μας ακόμα πιο επικίνδυνο. Είναι προς το συμφέρον μας να βοηθήσουμε την Ουκρανία», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ πριν από τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ σκοπεύουν να εγκρίνουν πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Politika.rs

Μετάφραση Λιλιάνα Κούλιτς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ