25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δέος και κατάνυξη για την Παναγία Προυσιώτισσα. Ο εσπερινός και η λιτάνευση της εικόνας, παραμονή της εορτής [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Eυλαβικό προσκύνημα στην Παναγία την Προυσιώτισσα, την «Κυρά της Ρούμελης», για εκατοντάδες πιστούς, ανθρώπους από την Ευρυτανία και κάθε γωνιά της Ελλάδας, που τίμησαν και φέτος τη χάρη της, την παραμονή της εορτής.

Γιορτάζει η Παναγιά των Ευρυτάνων, η “Αρχόντισσα της Ρούμελης”, η Παναγία η Προυσιώτισσα.

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια, εκκλησιαστική κατάνυξη και πάνδημη συγκίνηση, τελέστηκε, το απόγευμα της Δευτέρας (22/8), παραμονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας, στο ομώνυμο μοναστήρι, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, για να ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών, από την Ευρυτανία, όμορους νομούς και όλη την Ελλάδα. Χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, που ταξίδεψε από τα Χανιά της Κρήτης ως προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου.

Δείτε το βίντεο των Ευρυτανικών Νέων

Άνθρωποι κάθε ηλικίας άρχισαν να καταφθάνουν από νωρίς για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, που φυλάσσεται μέσα στο λαξευμένο σπήλαιο. «Ὅλοι προσμένουν καρτερικὰ στὴν σειρά, γιὰ νὰ φτάσουν στὸ μικρὸ καὶ σκοτεινὸ ναό, καθολικό της Ἱερᾶς Μονῆς, γιὰ νὰ φτάσουν στὴ Χάρη Της, νὰ ἀκουμπήσουν τὰ γεμάτα πίστη χείλη τους στὴν σεβάσμια εἰκόνα τῆς Παναγίας, νὰ λάβουν τὶς δωρεές Της καὶ τὶς εὐλογίες Της. Ὅλους μας περιμένει ἡ Παναγία, ὅλους ἀνεξαρτήτως οἰκονομικῆς κατάστασης, ἀνεξαρτήτως φύλου, γένους φυλῆς. Μία εἶναι ἡ μεγάλη μας μάνα, ἡ μάνα ποὺ στοργικὰ περιμένει τὰ παιδιά Της νὰ ἔλθουν κοντά Της καὶ νὰ ζητήσουν τὶς μεσιτεῖες Της», αναφέρει η Μητρόπολη Καρπενησίου.

Παρά την κακοκαιρία που επικρατούσε το απόγευμα στο Καρπενήσι, στον Προυσό ο καιρός ήταν σύμμαχος των θρησκευτικών εκδηλώσεων αλλά και όσων επέλεξαν να φθάσουν ως το μοναστήρι με τα πόδια (από το Καρπενήσι, τον Γαύρο Μεγ. Χωριού ή και την Αιτωλ/νία), για να τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο την Παναγία, δίνοντας συνέχεια σε ένα έθιμο αιώνων, σε ένα τάμα άσβηστο στο διάβα του χρόνου.

Συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Ευρυτανίας, Κων/νος Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής-Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας, Κατερίνα Καλαντζή, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, αυτοδιοικητικοί, αντιπροσωπείες φορέων και συλλόγων κ.α. Στη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας, τον ρυθμό έδινε, όπως κάθε φορά, η Φιλαρμονική του Δήμου Καρπενησίου, ενώ στην πομπή συμμετείχε και ο Σύλλογος Ποντίων ν. Αιτωλοακαρνανίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ