28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δέος και συγκίνηση για την Παναγία την Προυσιώτισσα. Ευλαβικό προσκύνημα από εκατοντάδες πιστούς – Ο λόγος του Φθιώτιδος Συμεών (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Eυλαβικό προσκύνημα στην Παναγία την Προυσιώτισσα, την «Κυρά της Ρούμελης», για εκατοντάδες πιστούς, ανθρώπους από την Ευρυτανία και κάθε γωνιά της Ελλάδας, που τίμησαν και φέτος τη χάρη της, την παραμονή της εορτής, το βράδυ της Κυριακής, 22 Αυγούστου 2021.

Με το ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι να ξεπροβάλλει από τις ελατοκορφές του Προυσού, στην Ιερά Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας τελέστηκε εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Συμεών, που είχε στο πλευρό του τον Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιο, τον ηγούμενο της Ι.Μ. Προυσού, π. Ιωαννίκιο και πλήθος κληρικών.

Δείτε βίντεο 16′ από όσα έγιναν το βράδυ της 22ης Αυγούστου στη Μονή Προυσού

«Η Παναγία πάντα θα μας ενώνει»

Με τα καλύτερα λόγια αναφέρθηκε στον επιχώριο ποιμενάρχη ο Φθιώτιδος Συμεών· τον ευχαρίστησε για την πρόσκληση να βρεθεί «στο Ιερό των Ευρυτάνων και των Ρουμελιωτών, των Ελλήνων, της οικουμενικής ορθοδοξίας, στο προσκύνημα της Παναγίας, το οποίο φέρνει ελπίδα και αισιοδοξία, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη», όπως τόνισε.

«Μάλιστα», είπε, «έρχομαι εδώ, ως εκπρόσωπος των Ευρυτάνων της Φθιώτιδας αλλά και ολόκληρης της μητροπολιτικής περιφέρειάς μας (…) Πόσοι άλλωστε θα ήθελαν να είναι απόψε εδώ, αλλά δεν τους το επέτρεψαν οι συνθήκες της εποχής, οι δυσκολίες των μετακινήσεων, αλλά και οι δυσκολίες που έχει επιφέρει προσωρινά η πανδημία».

Δεξιά ο Φθιώτιδας Συμεών, στο πλάι του Μητροπολίτη Καρπενησίου, ο οποίος τον προσκάλεσε στη γιορτή της Παναγίας

«Στην αγκαλιά της Παναγίας», πρόσθεσε ο Συμεών, «χωράμε όλοι· δεν υπάρχουν αποκλεισμοί, εξαιρέσεις, προκαταλήψεις και διαχωρισμοί. Όλοι μαζί χωράμε, αγράμματοι και εγγράμματοι, πλούσιοι και φτωχοί. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στο σήμερα, σε μια εποχή που βρίσκεται σε σύγχυση (…), σε μια εποχή που δεν θέλει να καταλάβει ότι ο κάθε ένας παίζει τον ρόλο του μέσα σε μια κοινωνία και μονάχα όταν υπηρετούμε τον ρόλο μας με σύνεση και σοβαρότητα, αλλά και συνεργασία μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».

«Η Παναγία», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, «είναι το ζυμωτήριο, το προσκλητήριο της συνεργασίας, διότι αποτελεί η ίδια το απόλυτο παράδειγμα συνεργασίας Θεού και ανθρώπου (…). Η Παναγία θα είναι πάντα μπροστά και θα μας δείχνει τον δρόμο. Η Παναγία θα μας ενώνει, θα ενώνει πίστη και επιστήμη, ιερείς, κληρικούς, γιατρούς και νοσηλευτές, για να εργαζόμαστε για το κοινό καλό. Και το μήνυμα που βγαίνει είναι ένα: πρέπει να συνεργαστούμε».

Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί στη μορφή του εμβληματικού οπλαρχηγού του ’21, Γεωργίου Καραϊσκάκη, και τη σχέση του με την Παναγία Προυσιώτισσα και το ομώνυμο μοναστήρι.

Λόγω των μέτρων για την πανδημία, δεν πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της ιερής εικόνας της Παναγίας, ενώ αργότερα τελέσθηκε αγρυπνία· το πρωί της Κυριακής, 23 Αυγούστου, ανήμερα της Προυσιώτισσας, θα τελεστεί δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Μεταξύ άλλων, στη Μονή Προυσού βρέθηκαν ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κων/νος Κοντογεώργος, ο Περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Καλαντζή, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σβερώνης, η πρ. υφυπουργός κα Κέλλυ Μπουρδάρα, η πολιτεύτρια κα Τζίνα Οικονόμου, ο Διευθυντής της Α.Δ. Ευρυτανίας, κ. Χρήστος Μουτσώκος, ο Διοικητής ΔΙΠΥΝ Ευρυτανίας, Πύραρχος Σταύρος Φακίτσας, ο Διοικητής του Γεν. Νοσοκομείου Καρπενησίου, κ. Δημήτρης Καρατσίκης κ.α.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ