28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ασπίδα προστασίας για τους ευάλωτους πολίτες το υπνωτήριο αστέγων

Ως ένα φιλόξενο καταφύγιο για δεκάδες ευάλωτων πολιτών θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια τη λειτουργία του το υπνωτήριο αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης στο κτίριο της οδού Ανδρέου Γεωργίου 5 (πρώην 13), το οποίο παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης.

Η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης για τη λειτουργία αυτής της κοινωνικής δομής συνεχίζεται, στο πλαίσιο μνημονίου που υπογράφηκε για την ανανέωση της παραχώρησης του χώρου όπου λειτουργεί το υπνωτήριο και για την επόμενη τριετία. Τη σχετική σύμβαση υπέγραψαν σήμερα (07/03) ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοπούλου, ο Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης και ο Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας Νίκος Σγουρός. Παρέστησαν το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φ.Α.Α.Θ. Απόστολος Καλτσάς, ο Νομικός Σύμβουλος της Αδελφότητας Απόστολος Παπαδόπουλος και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Θεσσαλονίκης Μελίνα Σπυρίδου.

Για μια σημαντική συνεργασία μεταξύ του Δήμου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, μέσω της οποίας εξασφαλίζεται η λειτουργία του μοναδικού στη Βόρεια Ελλάδα υπνωτηρίου για τους αστέγους, μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξαίροντας το κοινωνικό έργο που διαχρονικά προσφέρει η Φ.Α.Α.Θ. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ζέρβας, συνεργάζεται στενά με τους φορείς της πόλης, προσφέροντας κάθε δυνατή υπηρεσία και μέριμνα προς τους πολίτες και ιδιαίτερα προς όσους ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης υπογράμμισε ότι μέσα από την εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης καθίσταται δυνατή η λειτουργία ενός υπνωτηρίου, που αποτελεί πρότυπο για τη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα. Όπως εξήγησε, το κτίριο της οδού Ανδρέου Γεωργίου, που αγοράστηκε από τη Φ.Α.Α.Θ., έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης αποκλειστικά για τη λειτουργία υπνωτηρίου αστέγων.

«Το υπνωτήριο αστέγων είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα και αποτελεί μια τεράστια συνεισφορά. Στο πλαίσιο λειτουργίας της δομής, 70 συμπολίτες μας βρίσκουν στέγη, βρίσκουν ζεστασιά και έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις ώρες τους με ασφάλεια», σημείωσε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Κοσμοπούλου, προσθέτοντας ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να ενημερώσουν και να πείσουν τους αστέγους να επισκεφθούν τις δομές αστεγίας του Δήμου, καθώς ορισμένοι εξ αυτών δεν το επιθυμούν.

Το υπνωτήριο αστέγων του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 2016 έχει φιλοξενήσει 670 ανθρώπους που βρέθηκαν στο φάσμα της αστεγίας. Οι ωφελούμενοι διαμένουν στη δομή από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το επόμενο πρωί, ενώ σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες το ωράριο παραμονής επεκτείνεται.

Στο υπνωτήριο αστέγων παρέχονται συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, διοικητική υποστήριξη για την κατάθεση δικαιολογητικών για τη λήψη επιδομάτων και για την εργασιακή επανένταξη καθώς και νοσηλευτική υποστήριξη. Στους ωφελούμενους παρέχονται καθημερινά πρωινό και βραδινό, ενώ για το μεσημεριανό υπάρχει συνεργασία με τη δομή παροχής συσσιτίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στη δομή, η οποία χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, απασχολούνται μεταξύ άλλων κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγος και νοσηλεύτρια.

Πηγή: Δήμος Θεσσαλονίκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ