από την έντυπη έκδοση (αρ. φύλλου 968 / 22-09-2021)
Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθούν περιουσίες από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Ευρυτανία, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια κατάθεσης ενστάσεων. Αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια να παγιωθεί ο χαρακτήρας μιας έκτασης, μέσω της οριστικοποίησης του Δασικού Χάρτη και να χαθούν ιδιοκτησιακά δικαιώματα ετών.
Από τις 19 Φεβρουαρίου 2021 ξεκίνησε η διαδικασία ανάρτησης των αναμορφωμένων Δασικών Χαρτών της Ευρυτανίας. Από αυτήν την ημερομηνία “τρέχει” και η προθεσμία -που για την Ευρυτανία, έπειτα από τις παρατάσεις που έχουν δοθεί- λήγει στις 3 Δεκεμβρίου (και στις 23 Δεκεμβρίου 2021 για τους κατοίκους εξωτερικού). Μια τελευταία ευκαιρία δίνεται ακόμα στους ιδιοκτήτες για να διασώσουν την περιουσία τους.
Από τις πρώτες ημέρες που αναρτήθηκαν οι Δασικοί Χάρτες στην Ευρυτανία, εντοπίστηκαν και τα μεγάλα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τα εκατοντάδες λάθη που έχουν καταγραφεί. Ιδιοκτησίες δεκαετιών, ακόμα και ολόκληροι οικισμοί, εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και αν δεν τροποποιηθούν με ευθύνη των ιδιοκτητών, παγιώνονται και προσέρχονται στην ιδιοκτησία του κράτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, εκατοντάδες ενστάσεις έχουν κατατεθεί στο γραφείο υποστήριξης αντιρρήσεων στο Δασαρχείο Καρπενησίου. Θιγόμενοι ιδιοκτήτες που είδαν την ιδιοκτησία τους να καταγράφεται ως δασική έκταση, έχουν απευθυνθεί σε Τεχνικά Γραφεία Μηχανικών, ζητώντας βοήθεια για τις καταθέσεις αντιρρήσεων.
Οι θεωρημένοι Δασικοί Χάρτες της Ευρυτανίας έχουν αναρτηθεί στις 5 Φεβρουαρίου 2021 και μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση στη διεύθυνση: https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension.
Στον ανωτέρω θεωρημένο Δασικό Χάρτη περιλαμβάνεται και ο ιστορικός ορθοφωτοχάρτης που απεικονίζει τα πολύγωνα των δασικών εν γένει εκτάσεων, που προσδιορίστηκαν από τα φωτοερμηνευτικά στοιχεία των παλαιότερων αεροφωτογραφιών («Ορθοφωτοχάρτης έτους 1945»).
Κτηματολόγιο και Δασικοί Χάρτες
Το πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό ιδιοκτησιών ως δασικές εκτάσεις προκύπτει από το γεγονός ότι, κατά την σύνταξη του Κτηματολογίου το Ελληνικό Δημόσιο προκρίνεται ως ιδιοκτήτης των εκτάσεων, καθώς εκείνες που χαρακτηρίζονται ως δασικές, αναδασωτέες, δασωμένοι αγροί ή χορτολιβαδικές, εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας αυτομάτως μία έκταση χαρακτηρίζεται δημόσια. Ο προσδιορισμός του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη σημερινή μορφή ή χρήση του ακίνητου, αλλά και από παλιότερη όπως αυτή καταγράφεται στον ιστορικό χάρτη 1945 -1960. Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθούν τα δεδομένα της ανάρτησης του Δασικού Χάρτη και να υποβληθούν έγκαιρα τυχόν αντιρρήσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Προθεσμίες κατάθεσης αντιρρήσεων
Όπως έγραψαν τα «Ευρυτανικά Νέα», σε αποκλειστικό ρεπορτάζ, οι Δασικοί Χάρτες Ευρυτανίας αναρτήθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου 2021. Από την ημερομηνία εκείνη ξεκίνησε προθεσμία 105 ημερών να κατατεθούν ενστάσεις. Για τους κατοίκους εξωτερικού, υπήρχε ένα περιθώριο επιπλέον 20 ημερών. Το υπουργείο, αντιλαμβανόμενο τα στενά χρονικά περιθώρια τα οποία έθεσε ο νόμος -αφού λόγω της πανδημίας ήταν αδύνατον να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από τους ιδιώτες και να κατατεθούν οι ενστάσεις- έδωσε παράταση 6 μηνών από την ημερομηνία λήξης των αντιρρήσεων.
Η οριστική προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων (αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος) για την Ευρυτανία λήγει την 3η Δεκεμβρίου 2021 για τους κατοίκους εσωτερικού, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού η ημερομηνία λήξης είναι η 23η Δεκεμβρίου 2021.
Σημειώνεται ότι, δεν προβλέπεται να δοθεί καμία επιπλέον παράταση, προκειμένου να κυρωθούν άμεσα οι Δασικοί Χάρτες που αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου που βρίσκεται σε εξέλιξη -και- στην Ευρυτανία.
Απαραίτητος ο Τεχνικός Σύμβουλος
Τι συμβουλεύουν οι: ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΥ) & ΖΑΓΚΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ)
Για την υποβολή αντίρρησης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση των γεωγραφικών συντεταγμένων των κορυφών του πολυγώνου/γεωτεμαχίου της έκτασης της οποίας αμφισβητείται ο χαρακτήρας και η μορφή, καθώς και το εμβαδόν της. Επίσης, καταβάλλεται υποχρεωτικά ειδικό τέλος, το ύψος του οποίου υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν της έκτασης που αφορά.
Είναι προφανές ότι ο μέσος πολίτης είναι σχεδόν αδύνατον μόνος του να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα έγγραφα και να καταθέσει ένσταση. Έτσι, κρίνεται απαραίτητος ο Τεχνικός Σύμβουλος για την κατάθεση των ενστάσεων στην αρμόδια επιτροπή δασικών αντιρρήσεων.
Τα «Ευρυτανικά Νέα» απευθύνθηκαν σε δύο μηχανικούς της περιοχής για το μείζον αυτό θέμα, τον κ. ΠΕΤΡΟ ΚΟΥΤΣΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΥ και τον κ. ΖΑΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, ΑΓΡΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΠΘ, οι οποίοι αναφέρουν τα εξής:
Οι Δασικοί Χάρτες, που έχουν αναρτηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο, βρίσκονται σε διαδικασία αντιρρήσεων (ενστάσεων) έως τις 3 Δεκεμβρίου. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να υποβληθούν οι όποιες αντιρρήσεις κατά των Δασικών Χαρτών. Η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων είναι σχετικά πολύπλοκη και γίνεται από τους αρμόδιους επιστήμονες (Τοπογράφους, Δασολόγους, Νομικούς). Ανάλογα με την περίπτωση, θα πρέπει να προσκομίζονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και να συνταχθούν, προς υποστήριξη των αντιρρήσεων, οι κατάλληλες τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας, για την τεκμηρίωση του μη δασικού χαρακτήρα των ιδιοκτησιών.
Πολλές από τις ιδιοκτησίες που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο θα φαίνονται δηλωμένες και από το Ελληνικό Δημόσιο ως δασικές, για τις οποίες ισχύει το τεκμήριο ιδιοκτησίας υπέρ του Δημοσίου. Για αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να καταχωρηθούν αντιρρήσεις κατά των Δασικών Χαρτών. Σε αντίθετη περίπτωση, η ιδιοκτησία περνάει στο Δημόσιο και ο μόνος τρόπος να διεκδικηθεί στο μέλλον θα είναι δικαστικά με μεγάλο κόστος και αβέβαια αποτελέσματα.
Μεγάλη προσοχή χρειάζεται διότι, κατά την προανάρτηση αλλά και την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εμφανίζονται ως ιδιωτικές, εκτάσεις που φαίνονται ως δασικές στους Δασικούς Χάρτες. Σε αυτή την περίπτωση και μετά την κύρωση των Δασικών Χαρτών δε θα υπάρχει δυνατότητα δόμησης ή αγροτικής εκμετάλλευσης για τις εν λόγω ιδιοκτησίες. Έτσι, επιβάλλεται σήμερα να καταχωρηθούν αντιρρήσεις.
Ως συνεργαζόμενα γραφεία για τους Δασικούς Χάρτες και το Κτηματολόγιο, παρέχουμε υποστήριξη σε κάθε στάδιο της διαδικασίας (αρχικός έλεγχος – διάγνωση προβλήματος – κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου αντίρρησης ή πρόδηλου σφάλματος) και εκπροσώπηση ενώπιον των επιτροπών αντιρρήσεων.
Η ομάδα μας αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες (Τοπογράφους – Δασολόγους – Νομικούς) με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε θέματα δασικών αμφισβητήσεων και Κτηματολογίου.
Επιπλέον, εκτός από την κατάθεση αντιρρήσεων, υπάρχει η δυνατότητα ακριβούς αποτύπωσης της ιδιοκτησίας σας σύμφωνα με τις τρέχουσες προδιαγραφές.
Τηλ. Επικοινωνίας
2237024190 – 6947861527