23 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι πολίτες διαμαρτύρονται για τη βία στη Σερβία, και ζητούν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Σερβίας για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα για να διαμαρτυρηθούν για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση μετά από δύο μαζικούς πυροβολισμούς στη βαλκανική χώρα νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι αξιωματούχοι αγνόησαν τα αιτήματά τους και ισχυρίστηκαν ότι οι διαδηλωτές χειραγωγούνται από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Σε μια επίδειξη περιφρόνησης, το εθνικιστικό δεξιό κόμμα του αυταρχικού προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διοργάνωσε αντιδιαδήλωση σε μια πόλη βόρεια του Βελιγραδίου, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες υποστηρικτές του.

Οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι φώναζαν συνθήματα που καλούσαν τον Βούτσιτς να «φύγει» και να «παραιτηθεί». Απαίτησαν επίσης τις παραιτήσεις δύο υπουργών της κυβέρνησης και την ανάκληση των αδειών μετάδοσης δύο τηλεοπτικών δικτύων που, όπως λένε, προωθούν τη βία και εκθειάζουν μορφές του εγκλήματος.

Η ακτιβίστρια Γιέλενα Μιχάιλοβιτς διάβασε τα αιτήματα της αντιπολίτευσης μπροστά στην Εθνοσυνέλευση, λέγοντας ότι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης θέλουν απλώς «να ζήσουμε χωρίς φόβο στην ίδια μας τη χώρα».

«Είμαστε εδώ επειδή θέλουμε τη Σερβία χωρίς βία», δήλωσε η Μιχαΐλοβιτς. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να παίζουν με τις ζωές των παιδιών μας».

Το μεγάλο πλήθος, το οποίο εκτιμάται από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης ότι είναι το μεγαλύτερο από την έναρξη των διαδηλώσεων, πραγματοποίησε αργότερα πορεία στην πρωτεύουσα, σταματώντας την κυκλοφορία σε μια κύρια γέφυρα και σε έναν αυτοκινητόδρομο που διέρχεται από την πόλη.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμμετείχαν σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση, με επίκεντρο τους πυροβολισμούς της 3ης και της 4ης Μαΐου και τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για την αντικατάσταση του υπουργού Εσωτερικών και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών μετά το μακελειό που άφησε πίσω του 18 νεκρούς, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά.

Οι δύο πυροβολισμοί συγκλόνισαν το έθνος, ιδίως επειδή ο πρώτος συνέβη σε δημοτικό σχολείο στο κέντρο του Βελιγραδίου, όταν ένα 13χρονο αγόρι πήρε το όπλο του πατέρα του και άνοιξε πυρ εναντίον των συμμαθητών του. Οκτώ μαθητές και ένας σχολικός φύλακας σκοτώθηκαν και επτά ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ένα ακόμη κορίτσι πέθανε αργότερα στο νοσοκομείο από τραύματα στο κεφάλι.

Μια ημέρα αργότερα, ένας 20χρονος χρησιμοποίησε αυτόματο όπλο για να στοχεύσει τυχαία ανθρώπους που συνάντησε σε δύο χωριά νότια του Βελιγραδίου, σκοτώνοντας οκτώ άτομα και τραυματίζοντας 14.

Η Μπρνάμπιτς απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι οι λαϊκιστικές αρχές ήταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπεύθυνες για τους πυροβολισμούς. Αντιθέτως, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποδαυλίζει τη βία και απειλεί τον Βούτσιτς. Η Μπρνάμπιτς κατηγόρησε τις διαδηλώσεις υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης ως «καθαρά πολιτικές», λέγοντας ότι αποσκοπούσαν στην ανατροπή του Βούτσιτς και της κυβέρνησης με τη βία.

Είπε επίσης ότι «όλα όσα συνέβησαν» στη Σερβία μετά τους μαζικούς πυροβολισμούς ήταν «άμεσα έργο ξένων μυστικών υπηρεσιών», προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή της μπορεί να αλλάξει μόνο με τη θέληση του λαού στις εκλογές και όχι στους δρόμους.

Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης το βράδυ της Παρασκευής έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στο Βελιγράδι είναι η τρίτη μετά τους πυροβολισμούς.

Πηγή: AP

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ