28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δεκαπέντε χρόνια από τον θάνατο του Άγγελου Ελεφάντη, διανοούμενου της ελληνικής Αριστεράς από το Καρπενήσι

Ο Άγγελος Ελεφάντης (1936 – 29 Μαΐου 2008) ήταν διανοούμενος της ελληνικής Αριστεράς, δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός ως εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Ο πολίτης». Υπήρξε από τους ιδρυτές της εφημερίδας «Η Εποχή», τακτικός συντάκτης της εφημερίδας «Η Αυγή» και δημοσίευσε βιβλία, άρθρα και δοκίμια για πολιτικά, ιστορικά και προσωπικά θέματα.

Γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1936 και έζησε στην Ευρυτανία ως το 1947. Τελείωσε το γυμνάσιο Χαλανδρίου και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1962. Τη δεκαετία 1964-1974 έζησε στο Παρίσι, όπου σπούδασε ανθρωπολογία και κοινωνιολογία στη Σορβόννη και ιστορία στην École Pratique des Hautes Études, στο σεμινάριο του Georges Haupt. Το 1968, με τη διάσπαση του ΚΚΕ, εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού. Μετείχε ενεργά στην έκδοση των περιοδικών Ελληνική Παρουσία, Πορεία (όργανο της ΕΠΕΣ, συλλόγου των Ελλήνων φοιτητών του Παρισιού, στο ΔΣ του οποίου ήταν μέλος για πολλά χρόνια), L’ Autre Grèce (αντιδικτατορική έκδοση των Ελλήνων του Παρισιού) και Αγώνας (όργανο της οργάνωσης του ΚΚΕ Εσωτερικού στο Παρίσι). Το 1973 παρουσίασε την εργασία του Le Parti Communiste de Grèce devant la resistance.

Ο Άγγελος Ελεφάντης ανήκε από την αρχή στους βασικούς συντελεστές του εμβληματικού περιοδικού Ο Πολίτης, που ξεκίνησε την εκδοτική του πορεία το 1976. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, από τις στήλες του περιοδικού και γενικότερα με τη δημόσια παρουσία του, υπερασπίστηκε μαχητικά τις ιδέες της ανανεωτικής Αριστεράς. Μετείχε στην Κίνηση των 400 και σε άλλες πρωτοβουλίες ανένταχτων για τη συγκρότηση του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ το 1985 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Το 1987 εντάχθηκε στο ΚΚΕ εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά, του οποίου υπήρξε μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Ήταν επίσης ιδρυτικό μέλος και βασικός συνεργάτης της εφημερίδας Η Εποχή, καθώς και του περιοδικού Κάπα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άρχισε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα Η Αυγή, της οποίας διετέλεσε διαδοχικά αντιπρόεδρος, πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. Επίσης, από τον Ιούλιο του 2000 και μέχρι το θάνατό του επιμελούνταν το ένθετο «Ενθέματα» και τις στήλες «Συναντήσεις» και «Ποιητικό ανθολόγιο» της Αυγής. Από την ίδρυση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς (1997) ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του, ενώ επίσης συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ευρυτανίας το 2004 και το  2007.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ