26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δεν λησμονούν τον Κώστα Βελή. Εκδήλωση μνήμης στο Κερασοχώρι Αγράφων, 202 χρόνια από τον θάνατό του (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Με λαμπρότητα τελέστηκε, την Κυριακή 7 Μαΐου, η ετήσια τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Κερασοβίτη οπλαρχηγού Κώστα Βελή. Η τελετή διοργανώθηκε από το Δήμο Αγράφων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Κερασοβιτών «Το Καραούλι»

Ήταν 10 Μάη του 1821 όταν ο Βελής κήρυττε την επανάσταση στην Ευρυτανία. Με σχετική προκήρυξη και δίπλα στους Σταμούλη Γάτσο, Χρ. Σουλιώτη, Γιάννη Μπρούσκα, Γιολδασαίους κ.α. απευθύνει προσκλητήριο για αγώνα κατά των κατακτητών. Ο Κώστας Βελής δεν πρόλαβε να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του Αγώνα, αφού «έφυγε» νωρίς. Προσπάθησε να απελευθερώσει το Καρπενήσι και συμμετείχε σε μάχες στη Θεσσαλία και αλλού. Σε μία απ’ αυτές, κοντά στη Ρεντίνα, ο Δράμαλης με πολλαπλάσιες δυνάμεις νίκησε τους Έλληνες και στις 15 Ιουλίου 1821 συνέλαβε τον Βελή. Μεταφέρθηκε στην Πόλη, βασανίστηκε και θανατώθηκε, δίνοντας και τη ζωή του υπέρ της πατρίδας.

Ο τόπος των Αγράφων “γέννησε” πολλούς γενναίους αγωνιστές, κλέφτες και αρματολούς, όπως τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τους Μπουκουβαλαίους, τον Κατσαντώνη, τον Βασίλη Δίπλα και άλλους πολλούς ήρωες. Όμως πριν 202 χρόνια η επανάσταση στα Άγραφα και στην Ευρυτανία κηρύχτηκε στο Κερασοχώρι στις 10 Μάϊου του 1821 και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα του Κώστα Βελή.

Την περασμένη Κυριακή (7/5), στο Κερασοχώρι στήθηκε μια ωραία εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμών στον Κερασοβίτη οπλαρχηγό. Εκεί βρέθηκαν, ο Δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης, Κατερίνα Καλαντζή, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων, Ηλίας Μάκκας & Αργυρώ Διώτη, ο Διοικητής του Α.Τ. Αγράφων, Θωμάς Σιορίκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Αθανασιου, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Κερασοχωρίου, Χρήστος Κοσμάς, ο Πρόεδρος Τ.Κ Βίνιανης, Παντελής Μαντής, η Πρόεδρος Τ.Κ. Ανατ. Φραγκίστας, Χριστίνα Ζώτου, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Βραγγιανών, Γιώργος Αργυρίου, οι υποψήφιοι βουλευτές, Μαρία Παπαϊωάννου, Μωυσής Μπερμπερής, Μαρία Βεντούρη, Νικόλαος Λαθύρης, Νικόλαος Μαρούλης, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κερασοβιτών και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων χωριών Νομού Καρδίτσας, Βασίλης Τσαντήλας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Δήμαρχος Αγράφων, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Κερασοβιτών «το Καραούλι», Δήμητρα Καράνη και ο Β. Τσαντήλας , ενώ ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ευάγγελο Φεγγούλη. Χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Νομού Ευρυτανίας, Κώστας Κοντογεώργος. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την παρουσίαση χορευτικού προγράμματος από το εφηβικό χορευτικό τμήμα του Πνευματικού Κέντρου Κρέντης και το χορευτικό τμήμα Αγραφιωτών, Μουσικοί Αγραφιώτες. Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού, Αννέτα Κοτρώνα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ