19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δεν λησμόνησαν τον “Σταυραετό των Αγράφων”. Στη Φούρκα έγιναν τα Κατσαντώνεια 2021 – Η κεντρική ομιλία

από την έντυπη έκδοση

Στη Φούρκα του Μοναστηρακίου Αγράφων, κοντά στο Σύχνικο, τιμήθηκε και φέτος η μνήμη του προδρόμου της λευτεριάς, Αντώνη Μακρυγιάννη (Κατσαντώνη). Τα εφετινά Κατσαντώνεια ήταν λιτά και πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 8 Αυγούστου.

Λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο, οι εφετινές εκδηλώσεις ήταν λιτές, χωρίς το καθιερωμένο μεγάλο γλέντι που στήνεται κάθε χρόνο στα παλιά λημέρια του Κατσαντώνη.

Νωρίς το πρωί, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. της Παναγίας στο Μοναστηράκι και κατόπιν επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του προεπαναστατικού ήρωα, στη Φούρκα Αγράφων.

«Με το βλέμμα στραμμένο στη δεινή δοκιμασία που διέρχεται η πατρίδα μας και εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, ο Δήμος Αγράφων, σε μια πολύ σεμνή και λιτή τελετή, τίμησε τον ήρωα Κατσαντώνη στη Σπηλιά που έδωσε την τελευταία του μάχη γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως: Το μέλλον το σχεδιάζουμε εμείς, οι πολίτες του σήμερα. Το αύριο διαμορφώνεται από όλους εμάς που είμαστε το παρόν. Όμως, το αύριο εμπνέεται από το παρελθόν, τις ιστορικές θυσίες, τον ηρωισμό, την αγωνιστικότητα και τη βαθιά μας πίστη στις αξίες και τα ιδεώδη των προγόνων μας», αναφέρει για την εκδήλωση ο Δήμος Αγράφων.

Στη Φούρκα παρέστησαν, ο Δήμαρχος Αγράφων, κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος, κα Κατερίνα Καλαντζή, ο Γ.Γ. του Δήμου, κ. Γρηγόρης Παπαθανάσης, η πρόεδρος της Επιτροπής «Άγραφα 1821», κα Αννέτα Κοτρώνα, ο πρόεδρος Τ.Κ. Μοναστηρακίου, κ. Β. Τόλης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μοναστηριακωτών, κ. Νικ. Χρυσικός, η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ευρυτανίας, κα Αθανασία Οικονόμου, η πολιτεύτρια Ευρυτανίας της ΝΔ, κα Τζίνα Οικονόμου κ.α.

Για τον Κατσαντώνη

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Γιάννης Οικονομίδης, Προϊστάμενος Εκπ/κών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Ευρυτανίας. «Ο ήρωας των Αγράφων, Κατσαντώνης, υπήρξε από τους πρωτεργάτες της επανάστασης του 1821. Μαζί με μια πλειάδα αγωνιστών αποτέλεσαν τη ‘μαγιά της λευτεριάς’», σημείωσε και ανέπτυξε, σύντομα αλλά περιεκτικά, τη ζωή και τη δράση του ήρωα.

«Στα 1802», ανέφερε, μεταξύ άλλων, «εντάχθηκε στο ασκέρι του Δίπλα και ακολούθως έφτιαξε δικό του ασκέρι, έχοντας μαζί του πολλούς γνωστούς κλεφταρματολούς (Γιάννης Φραγκίστας, Δημοτσέλιος, Τσόγκας κ.ά.) και πρωτοπαλίκαρό του το Γεώργιο Καραϊσκάκη. Έλαβε μέρος σε νικηφόρες μάχες εναντίον των Τουρκαλβανών, όπως στην Τριφύλλα Κλειτσού (1805), στην Κεχρινιά Αιτωλ/νίας (1805), στου Πουλιού τη Βρύση στο Κεράσοβο (1806), στο Μαλατέικο Βάλτου (1806), στο Ληστή Βάλτου (1806) (…)».

Ο Κατσαντώνης προσβλήθηκε από ευλογιά, που τον ταλαιπωρούσε και τον οδήγησε να εύρει αρχικά καταφύγιο στο Μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη στην Παλαιοκατούνα και ακολούθως να μεταβεί στη σπηλιά που σήμερα φέρει το όνομά του, στη Φούρκα των Αγράφων. «Αφού προδόθηκε το κρησφύγετό του, εκεί δόθηκε (Αύγουστος 1808) η τελευταία μάχη του Κατσαντώνη. Μαζί με τον αδερφό του Χασιώτη συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν στα Γιάννενα, ενώπιον του Αλή Πασά (…). Τελευταία πράξη του δράματος υπήρξε ο μαρτυρικός θάνατος του ήρωα, περί τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 1808, στα Γιάννενα», είπε, ακόμα, ο ομιλητής και εξήρε το πνεύμα αυταπάρνησης, γενναιότητας και τόλμης του Κατσαντώνη.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ