Ποικίλες και ενδιαφέρουσες δράσεις σε ζωντανή μετάδοση διοργανώνονται, το διήμερο 18 & 19 Μαΐου, από το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού της Ευρυτανίας και την Π.Ε. Ευρυτανίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε ήδη από το 1977, τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Κάθε χρόνο τα περισσότερα μουσεία του κόσμου, συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή πολιτισμού με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση». Λόγω της πανδημίας, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 θα εορταστεί -και φέτος- ψηφιακά.
Στο πλαίσιο αυτό η Π.Ε. Ευρυτανίας, μαζί με το ΚΙΠΕ, οργανώνει διήμερο διαδραστικών εκδηλώσεων πολιτισμού σε ζωντανή μετάδοση από το Μουσείο για μαθητές και ενήλικες. Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα Ζοοm.
—ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ—
Την Τρίτη 18 Μαΐου, στις 18:00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η 1η ημέρα των online εκδηλώσεων, μέσω του Zoom [Zoom Meeting ID: 997 5600 9547, Passcode: 575163], ως εξής:
18/5/2021 Ώρα 18:00-21:00
18:00-18:15 / Μποτονάκη Αλεξάνδρα: Συντονισμός-Παρουσίαση εκδήλωσης
18:15-18:30 / Δημητρίου Ιωάννης: «Η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα (VR) για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρυτανίας – Διαδραστικό Μουσείο»
18:30-18:45 / Παναγιωτοπούλου Μαρία (ΓAK Ευρυτανίας): « Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση»
18:45- 19:00 / Ζιώγα Ηλ. – Αθανασιάς Αθ.: «Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων 2021 ΚΙΠΕ» – Καλλιτεχνικός σχεδιασμός/επιμέλεια εκδηλώσεων
19:00-19:30: Αφηγήσεις, «Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι»
Τσούτσικα Αγγελική: «Ενθύμηση Καραϊσκάκη» (Ανάγνωση ενθύμησης από τη Μονή Τατάρνας), Κολλημένος Δημήτριος: «Ενθύμηση Μπότσαρη» (Ανάγνωση ενθύμησης από τη Μονή Τατάρνας)
19:30-21:00: «Ευρυτανικές κατασκευές στο πι και φι»
Κατασκευάζουμε κομμάτια της ευρυτανικής γης παρέα με τους μικρούς μας φίλους. Μαθαίνουμε την ιστορία μέσα από τη σύνθεση απλών υλικών και της τέχνης. Βρίσκουμε καθημερινά υλικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι και κατασκευάζουμε την ιστορία του τόπου μας.
Κεφαλάς Κωνσταντίνος: «Το Εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου»
Το Εκκλησάκι το Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο απέναντι από την πόλη του Καρπενησίου. Πρόκειται για σταυροειδή ναό με τρούλο που χτίστηκε το 1886. Για την κατασκευή θα χρειαστούμε: χάρτινο κουτί, κόκκινες χαρτοπετσέτες, αλουμινόχαρτο, χαρτοταινία, κόλλα, ψαλίδι, γόμα, μολύβι, χρώματα.
Τσούτσικα Αγγελική: «Τα ψηλά βουνά»
Με αφορμή το βιβλίο Ψηλά Βουνά του Ευρυτάνα λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου και τις εικόνες των ευρυτανικών ψηλών βουνών που βλέπουμε όλοι γύρω μας θα κάνουμε μια κατασκευή κάρτας. Για την κατασκευή της κάρτας θα χρειαστούμε: 2 κόλλες χαρτί, ένα μολύβι και μια γόμα, ένα ψαλίδι και χρώματα της αρεσκείας μας.
Καρφή Μαρία: «Η παραδοσιακή φορεσιά»
Η παραδοσιακή ελληνική φορεσιά κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Δημιούργημα με καλλιτεχνική αξία απόλυτα συνδεδεμένη με την ιστορία και την κοινωνία. Για την φορεσιά του τσολιά θα χρειαστούμε: 1 κόλλα χαρτί, μολύβι, ψαλίδι, κόλλα, μαρκαδόρους και δύο λευκές χαρτοπετσέτες
Σαλαμαρα Αντωνία: «Ο Πύργος του Καραϊσκάκη»
Ο Πύργος του Καραϊσκάκη ένα οχυρωματικό έργο του 17ου αι. για την προστασία της Μονής Προυσού. Για την κατασκευή θα χρειαστούμε: 1 κουτί από γάλα- χυμό, 3 κόλλες Α4 λευκές, κόλλα, ψαλίδι, χρώματα. Προαιρετικά για βάση θα χρειαστούμε: 1 κομμάτι από χάρτινο σκληρό κουτί, παλιές εφημερίδες, 2 λευκές κόλλες Α4.
Την επομένη, Τετάρτη 19 Μαΐου και ώρα 18:00 μ.μ., μέσω της πλατφόρμας του Zoom [Zoom Meeting ID: 958 4577 0269, Passcode: 178246], είναι προγραμματισμένο το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων «Ο μαγικός κόσμος του VR», για το οποίο διαβάζουμε: «Ελάτε να γνωρίσουμε τις VR παραγωγές του ΚΙΠΕ και να ανακαλύψουμε τον τρόπο κατασκευής τους. Εργαστήρια εικονικής πραγματικότητας, για μαθητές και ενήλικες, σε σχεδιαστικό πρόγραμμα τρισδιάστατης απεικόνισης και δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων σε ένα εικονικό περιβάλλον».
Η Ζιώγα Ηλιάνα θα αναφερθεί στο θέμα «Η τρισδιάστατη απεικόνιση στα μουσεία: Η πρώτη VR παραγωγή για το 1821 παρουσιάζεται στην Ευρυτανία» και ο Κεφαλάς Κωνσταντίνος θα μιλήσει για το «Εργαστήριο τρισδιάστατης απεικόνισης 3D».
Περισσότερες πληροφορίες για το 2ήμερο εκδηλώσεων του ΚΙΠΕ, παρέχονται στα τηλέφωνα 2237350790 και 2237080217, στο email: info@kipe.gr και στη σελίδα του μουσείου στο facebook.