25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Διαδημοτικό σύμφωνο συνεργασίας για τη θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση. Συμμετέχουν οι Δήμοι Αγράφων και Καρπενησίου

Η θωράκιση από τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία που καθιστούν τους δήμους ευάλωτους, αλλά και η αποκατάσταση των συνεπειών από ακραία φαινόμενα, όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι στιγμιαίες πλημμύρες, με περιβαλλοντικούς δείκτες και οικολογικούς κανόνες, είναι στο επίκεντρο του συμφώνου συνεργασίας, που υπέγραψαν το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, το Ελληνικό Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια και το Δίκτυο Δήμων Περιοχής Πίνδου.

Μεταξύ των δήμων στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, είναι και οι Δήμοι Αγράφων και Καρπενησίου.

Η τελετή υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 13 Μαΐου 2022  στο Δημαρχείο Ηράκλειας Σερρών, παρουσία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα.

Η συμφωνία προβλέπει άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις, ώστε οι δήμοι των τριών δικτύων να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν άμεσα την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τις εμπειρίες και τις δυνατότητές τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις, για την προσαρμογή των δήμων – μελών τους στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Κλιματικού Νόμου και των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων στο θέμα αυτό. Ο κ. Τριαντόπουλος χαιρέτισε την πρωτοβουλία των τριών Δικτύων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειές τους.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, με τρεις πυλώνες, που είναι: πράσινη ανάπτυξη, πρόληψη και στήριξη – αποκατάσταση.

Ο κ. Τριαντόπουλος υπογράμμισε εξάλλου το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα προβλήματα των μικρών δήμων, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη συνάντησή του με τους δημάρχους 33 μικρών ορεινών δήμων, μεταξύ αυτών και του δημάρχου Αγράφων, κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, όπως έγραψαν τα Ευρυτανικά Νέα.

“Περιμένουμε τις προτάσεις σας. Είμαι βέβαιος ότι μαζί έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε”, κατέληξε ο Υφυπουργός.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ