Σε διακόσιους (200) εκτιμά τους Ευρυτάνες πεσόντες του αλβανικού μετώπου ο κ. Κώστας Α. Παπαδόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου «Νεκροί και Μνήμες», μια έκδοση-θησαυρός μνήμης της Πανευρυτανικής Ένωσης (2015), αποτέλεσμα επίπονης και επίμονης έρευνας σχεδόν τριάντα ετών.
Στο Έπος του ’40-’41 σκοτώθηκαν 200 Ευρυτάνες, 12 αξιωματικοί (6 έφεδροι και 6 μόνιμοι) και 188 στρατιώτες -που είτε ήδη υπηρετούσαν τη θητεία τους είτε επιστρατεύτηκαν την περίοδο εκείνη.
Από αυτούς, οι περισσότεροι δεν έχουν ταυτοποιηθεί, οκτώ και πλέον δεκαετίες μετά. Στο κοιμητήριο του χωριού Βουλιαράτι της Βόρειας Ηπείρου, βρίσκονται θαμμένα τα οστά τριών (3) Ευρυτάνων, ενώ τα οστά περίπου δέκα συντοπιτών μας είναι αποθηκευμένα σε οστεοφυλάκια δημόσιων ελληνικών νοσοκομείων και μεμονωμένοι ακόμα πεσόντες ενταφιάστηκαν στα νεκροταφεία των ευρυτανικών χωριών απ’ όπου κατάγονταν (ή αλλού).
Πολλές παραμένουν, όμως, οι περιπτώσεις όπου δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτή η ταυτοποίηση των Ευρυτάνων νεκρών του πολέμου. Προς αυτή την κατεύθυνση αναγκαία είναι η κινητοποίηση των συγγενών πεσόντων. Ήδη, τα τελευταία χρόνια έχουν ειδοποιηθεί και έχουν δώσει δείγμα DNA, μέσω μιας απλής αιμοληψίας, αρκετοί Ευρυτάνες συγγενείς/απόγονοι αγωνιστών του ’40. Είναι μια οφειλόμενη απόδοση τιμής στους ήρωες του πολέμου -έστω και μετά από 80 χρόνια.
Στο κεφάλαιο που αφιερώνει στους Ευρυτάνες οπλίτες που πρόσφεραν τη ζωή τους πολεμώντας κατά το Έπος του ’40, ο Κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως οι περισσότεροι από τους πολεμιστές που προέρχονταν από τον τόπο μας, είχαν παρουσιαστεί σε τρία (3), κυρίως μεγάλα Στρατόπεδα: Λαμίας, Μεσολογγίου και Τρικάλων.
Συγκεκριμένα, οι καταγόμενοι από το Καρπενήσι και την ΝΑ Ευρυτανία παρουσιάστηκαν στο 42ο ή 36ο Σύνταγμα Πεζικού (Σ.Π.) Λαμίας, από την Β Ευρυτανία (περιοχές Αγράφων, Απεραντίων, Φουρνά και Δολό-πων) στο 5ο Σ.Π. Τρικάλων και της ΝΔ Ευρυτανίας (περιοχές Προυσού, Φραγκίστας κ.λπ.) στο 39 Σ.Ε. Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα από τους 188 νεκρούς ήρωες μας οι 44 παρουσιάστηκαν στο 5° Σ.Π. (Τρίκαλα), 52 στο 39°Σ.Ε. (Μεσολόγγι), 37 στο 42″ Σ.Ε. Λαμίας και 15 στο 36° Σ.Π. Λαμίας. Οι υπόλοιποι σε διάφορες άλλες μονάδες.
(Με στοιχεία από το βιβλίο «Νεκροί και Μνήμες» / ΦΩΤΟ: pheidias.antibaro.gr)