26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Διαρκείς προκλήσεις από την Άγκυρα – Μονομερή κήρυξη ΑΟΖ προανήγγειλε ο Τσαβούσογλου

 

Με νέα πρόκληση και απειλή, στον απόηχο της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει την Τουρκική υφαλοκρηπίδα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να περιχαρακώσει αποκλειστική οικονομική ζώνη για Τούρκους ψαράδες. Ψύχραιμη η στάση της Αθήνας – ενισχύει τις συμμαχίες της και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

«Ο εκνευρισμός της Τουρκίας δεν μας αφορά, καθήκον και αποστολή μας είναι η θωράκιση της χώρας έναντι κάθε απειλής, σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον με ανησυχητικές τάσεις αστάθειας», επισημαίνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Υπαινιγμοί Τσαβούσογλου για μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ

«Παραδείγματος χάριν στην Μαύρη Θάλασσα, κηρύξαμε την υφαλοκρηπίδα την ίδια στιγμή και ως ΑΟΖ. Δηλαδή μπορούμε να κάνουμε το ίδιο στη Μεσόγειο. Εάν η αλιεία γίνει ένας σημαντικός τομέας για μας στη Μεσόγειο, και αν υπάρξει ένα τέτοιο αίτημα, θα συμβεί. Όταν αυτό συμβεί κανένας ψαράς από άλλες χώρες εκτός από τους δικούς μας, δεν θα μπορεί να εισέλθει εκεί που βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα μας. Γι’ αυτό πρέπει θα πρέπει να ληφθούν. Όμως αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο εξ αιτίας της αλιείας, δεν έχει ανακηρυχθεί ΑΟΖ. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει. Για αυτό δεν υπάρχει εμπόδιο μπροστά μας. Δεν μπορείς να υπερασπιστείς την υφαλοκρηπίδα σου και τους υποθαλάσσιους πόρους, χωρίς να ανακηρύξεις ΑΟΖ», ανέφερε ενδεικτικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, εν όψει της υπογραφής της αναθεωρημένης Συμφωνίας αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας -ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στις 14 Οκτωβρίου ο Ν. Δένδιας δηλώνει:

«Η νέα Συμφωνία αποτελεί επιστέγασμα της μοναδικής σχέσης που έχουμε με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την στρατηγική θέση της Ελλάδας», (συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής»).

Αντίθετα ο Μεβλούτ τσαβούσογλου, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, υπενθύμισε πως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον – Άγκυρας βρίσκονται στον πάγο, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι στηρίζει την τρομοκρατία και δεν λένε την αλήθεια, σχολιάζοντας επίσης την επιστολή του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προς το Κογκρέσο και την αναφορά του ότι «η παρουσία της Τουρκίας στη Συρία απειλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Τουρκία προκαλεί και στο πεδίο. Προανήγγειλε σεισμικές έρευνες βόρεια της Κύπρου με νέα παράνομη navtex που εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας. Παράλληλα ανακοίνωσε την έξοδο του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις και δύο συνοδευτικών πλοίων.

Η Κύπρος εξέδωσε ακυρωτική NAVTEX

Σύμφωνα με τη Λευκωσία, «η Ναυτική Οδηγία της Τουρκίας παραβιάζει μικρό τμήμα στον βορρά της Κυπριακής ΑΟΖ ]

Αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα η Άγκυρα εξαπολύει επικοινωνιακή προπαγάνδα, όπως αυτή η ανάρτηση στο twitter του Τουρκικού υπουργείου ‘Αμυνας, περί ετοιμότητας «από τους λεβέντες για τη Γαλάζια Πατρίδα».

Kahraman Leventlerimiz Mavi Vatanımız için daima hazır…

Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızca, “Şehit Asb.Kd.Bçvş. Hüseyin Bulut Fiilî Silah Eğitimleri” 05-06 Ekim 2021 tarihlerinde Ege ve Doğu Akdeniz’de başarıyla icra edildi.#MSB #TSK pic.twitter.com/Uk60IZe1ph

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) October 8, 2021

Επιφυλάξεις για τις συμφωνίες εκφράζει η αντιπολίτευση

«Η αναβλητική διπλωματία που έχει επιλέξει στα Ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είναι αντίθετη με τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενη στην αμυντική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η ψήφιση της συμφωνίας είναι πατριωτική στάση, ενώ «θέτει κάποιες βάσεις για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τη Γαλλία. Βεβαίως, έχει κάποια προβλήματα και θα μπορούσε να είναι καλύτερη, όμως αυτό που λείπει είναι ότι δεν έχουμε εθνική στρατηγική».

«Όποιος διαβάσει προσεκτικά το κείμενο της συμφωνίας και δεν μείνει μόνο στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, θα διαπιστώσει ότι η (Ελληνογαλλική) συμφωνία κάθε άλλο παρά αμυντική είναι», επισημαίνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.(συνέντευξη «Το ΒΗΜΑ»)

«Καμία «συμφωνία», καμία «συμμαχία» τύπου ΝΑΤΟ αλλά και οποιαδήποτε άλλη δεν μας παρέχει εγγυήσεις για την εθνική μας κυριαρχία», ανακοίνωσε η Ελληνική Λύση.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης, Παντελής Γκόνος

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ