29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Διώξεις για εγκληματική οργάνωση, για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας – Πώς δρούσαν

Βαριές ποινικές διώξεις, που φθάνουν έως τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και άλλα σοβαρά αδικήματα, ασκήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές που ερεύνησαν την υπόθεση του Κέντρου Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού. Η υπόθεση εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική, αφού αφορά θέματα δημόσιας υγείας και προστασίας της ζωής των πολιτών, καθώς εκείνοι που είχαν προμηθευτεί το πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού εμφανίζονταν ως εμβολιασμένοι, ενώ δεν ήταν.

Σύμφωνα με την δικογραφία που παρέδωσε η υπηρεσία στον αρμόδιο εισαγγελέα, τον «πυρήνα» της ομάδας που είχε στήσει την απάτη αποτελούσαν 7 άτομα, εκ των οποίων οι 5 ήταν συγγενείς μεταξύ τους, ενώ οι άλλοι δύο ήταν συνεργάτες τους από άλλη πόλη της της Βόρειας Ελλάδας. Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, από την έρευνα προέκυψε η συμμετοχή των επτά μελών εγκληματικής ομάδας, σε 68 «εικονικές» δηλώσεις εμβολιασμού, που αφορούσαν τουλάχιστον 46 άτομα, από τις οποίες οι 22 περιελάμβαναν και τη 2η δόση του εμβολίου.

Αρχηγός της ομάδας ήταν διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας Καρδίτσας, η οποία, λόγω της ιδιότητάς της, είχε πρόσβαση στα στοιχεία των γιατρών και είχε την δυνατότητα να καταχωρεί τους «πελάτες» ως εμβολιασμένους. Το κύκλωμα λάμβανε ως αμοιβή για κάθε εικονικό εμβολιασμό από 300 έως 600 ευρώ, ενώ όταν βρέθηκαν ποσά που δεν δικαιολογούνταν, ισχυρίστηκαν ότι προέρχονταν από μεταξύ τους δοσοληψίες, που αφορούσαν στην κατασκευή ταφικού μνημείου συγγενικού τους προσώπου.

Οι διώξεις ασκήθηκαν με βάση την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πλιώτα, που είχε εκδοθεί από καιρό και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι εισαγγελικές έρευνες πρέπει να επικεντρώνονται και στη διαπίστωση τυχόν οργανωμένων κινήσεων για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών, θεμελιώνοντας το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης. Η Εισαγγελία της Καρδίτσας μετά το τέλος της έρευνας προχώρησε σε διώξεις για εγκληματική οργάνωση και άλλα αδικήματα, κατά συνολικά 48 ατόμων που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά.

Από τους 48 διωκόμενους, πέντε θεωρούνται από τις εισαγγελικές αρχές ως ο πυρήνας που οργάνωσε και υλοποίησε την έκδοση των πλαστών, ενώ στα αδικήματα περιλαμβάνονται –εκτός της εγκληματικής οργάνωσης-ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, δωροληψίες, δωροδοκίες, ψευδείς βεβαιώσεις, πλαστογραφίες και άλλα που βαρύνουν κατά περίπτωση το σύνολο των διωχθέντων. Η υπόθεση με τα πλαστά αποκαλύφθηκε όταν εντοπίστηκε 44χρονη διοικητική υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας η οποία προμήθευσε ψευδή πιστοποιητικά σε πολίτες που θέλησαν να απολαμβάνουν τις κοινωνικές δυνατότητες των εμβολιασμένων, χωρίς να κάνουν το εμβόλιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ