27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δόξα και τιμή στον Κώστα Βελή. Οι Αγραφιώτες τίμησαν τον Κερασοβίτη οπλαρχηγό με εκδήλωση στη γενέτειρά του (ΦΩΤΟ)

Ήταν 10 Μάη του 1821 όταν ο Κώστας Βελής κήρυττε την επανάσταση στην Ευρυτανία. Με σχετική προκήρυξη και δίπλα στους Σταμούλη Γάτσο, Χρ. Σουλιώτη, Γιάννη Μπρούσκα, Γιολδασαίους κ.α. απευθύνει προσκλητήριο για αγώνα κατά των κατακτητών. Στην προκήρυξη που υπέγραψε στο Κεράσοβο αναφέρονταν τα εξής: «Αδελφοί, ήρθεν η ώρα με το θέλημα του Θεού να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα από την τυραννίαν την τουρκικήν. Λοιπόν, άμα λάβητε το παρόν, να πάρετε τα άρματά σας και να έλθητε όπου σας προσμένω εδώ εντός τριών ημερών, διότι ο καιρός δεν μας προσμένει περισσότερον. Να είμεθα έτοιμοι να κάμωμεν το χρέος μας εις την Πατρίδα».

Ο Κώστας Βελής δεν πρόκαμε να εξελιχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία του Αγώνα, αφού «έφυγε» νωρίς. Προσπάθησε να απελευθερώσει το Καρπενήσι και συμμετείχε σε μάχες στη Θεσσαλία και αλλού. Σε μία απ’ αυτές, κοντά στη Ρεντίνα, ο Δράμαλης με πολλαπλάσιες δυνάμεις νίκησε τους Έλληνες και στις 15 Ιουλίου 1821 συνέλαβε τον Βελή. Μεταφέρθηκε στην Πόλη, βασανίστηκε και θανατώθηκε, δίνοντας και τη ζωή του υπέρ της πατρίδας.

Εκδήλωση μνήμης στο Κερασοχώρι

Με λαμπρότητα τελέστηκε, την Κυριακή 15 Μαΐου, στο Κερασοχώρι, η τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Κερασοβίτη οπλαρχηγού Κώστα Βελή. Η τελετή διοργανώθηκε από το Δήμο Αγράφων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Κερασοβιτών «Το Καραούλι».

«Αυτός ο τόπος ‘γέννησε’ πολλούς γενναίους Αγωνιστές, Κλέφτες και Αρματολούς, όπως τους Μπουκουβαλαίους, τον προεπαναστατικό Αντώνη Κατσαντώνη, τον Κώστα Λεπενιώτη, τον Βασίλη Δίπλα, τον Γεώργιο Τσόγκα και άλλους πολλούς ήρωες. Όμως, με την Επανάσταση που κηρύχτηκε στα Άγραφα στις 10 Μάϊου του 1821 ένα όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και αυτό δεν είναι άλλο παρά του Κώστα Βελή!», αναφέρει με αφορμή την εκδήλωση ο Δήμος Αγράφων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός, ο Γεν. Γραμματέας κ. Γρηγόρης Παπαθανάσης, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ. Ηλίας Μάκκας και κα Αννέτα Κοτρώνα, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγράφων κ. Θωμάς Σιορίκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Γρανίτσας κ. Κοσμάς Γκούρας, ο Διοικητής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Ευρυτανίας κ. Μένιος Λάππας, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ της Νέας Δημοκρατίας Νομού Ευρυτανίας κ. Γιάννης Οικονομίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Αργυρώ Διώτη, κα Καραγιάννη-Λαθύρη Βασιλική, κ. Γιώργος Αθανασίου, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Κερασοχωρίου κ. Χρήστος Κοσμάς, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Μαυρομμάτας κ. Παναγιώτης Ζανιάς, ο Πρόεδρος Τ.Κ Βίνιανης κ. Παντελής Μαντής, η Πρόεδρος Τ.Κ. Ανατ. Φραγκίστας κα Χριστίνα Ζώτου, και η πολιτεύτρια κα Τζίνα Οικονόμου, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Κερασοβιτών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων χωριών ν. Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσαντήλας και ο εκπρόσωπος του ευρυτανικου Συλλόγου Αμερικής “Σικάγο” κ. Σταύρος Κοσμάς.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Δήμαρχος Αγράφων, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Κερασοβιτών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων χωριών ν. Καρδίτσας κ , ενώ ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας εκφωνήθηκε από την κα Σπυριδούλα Ευθυμίου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με την παρουσίαση μέρους του προγράμματος “Της Ανατολίας Ωδή” από την Παραδοσιακή Βυζαντινή Χορωδία «Η Αγία Σκέπη», υπό τη διεύθυνση της κας Τασολάμπρου Χρυσούλας, και ολοκληρώθηκε με την επίδειξη παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Αγραφιωτων Σαρακατσαναίων Αιτωλοακαρνανίας. Την εκδήλωση συντόνισε η Ειδική Σύμβουλος κα Βάλια Τάτση.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ