29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Δ. Μάντζος στο Πρώτο: Εμείς είμαστε με την πλευρά των θεσμών και της δημοκρατικής λογοδοσίας (audio)

«Θεωρούμε ότι είναι εκτός του θεσμικού πλαισίου οποιαδήποτε κατ’ ιδίαν συνάντηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με υπουργό ή αξιωματούχο της κυβέρνησης και της ΕΥΠ χωρίς δημόσια δημοκρατική λογοδοσία. Δεν φοβόμαστε την λογοδοσία. Όποιοι την φοβούνται προσπαθούν να την αποφύγουν, εμείς είμαστε με την πλευρά των θεσμών και της δημοκρατικής λογοδοσίας» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος.

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί από την κυβέρνηση, ο κ. Μάντζος διευκρίνισε ότι τόσο ο κ. Ανδρουλάκης όσο και οι συνεργάτες του και οι νομικοί του παραστάτες δεν έχουν κληθεί ποτέ από την ΕΥΠ σε ακρόαση ή σε ενημέρωση ή σε πληροφόρηση για την διάταξη της παρακολούθησης και το περιεχόμενο αυτής, ούτε καν τον λόγο της παρακολούθησης.

«Εμείς έχουμε πει, όπως και η ΠτΔ έσπευσε να το σχολιάσει και να πάρει θέση χθες, η υπόθεση αυτή δεν είναι υπόθεση ενός πολιτικού προσώπου ούτε μόνο ενός πολιτικού κόμματος, είναι όλων των  πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο θεωρούμε ότι το κατάλληλο φόρουμ στο οποίο πρέπει να διαβιβαστεί το σύνολο των εγγράφων και να γίνει και διεξοδική ανάλυση με τους κανόνες που διέπουν το συγκεκριμένο όργανο είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που επιβλέπει την ΕΥΠ και μπορεί παρούσης της προηγούμενης και της νυν ηγεσίας της και της ΑΔΑΕ και μελών της κυβέρνησης να ενημερώσει τους βουλευτές για το ακριβώς έχει συμβεί σε αυτή την υπόθεση. Ποιος, γιατί και με σκεπτικό θεώρησε έναν έλληνα ευρωβουλευτή ύποπτο για την εθνική ασφάλεια, ποιος είπε τον κ. Ανδρουλάκη σχεδόν κατάσκοπο. Αν δεν το μάθουμε θα είναι πλήγμα για την δημοκρατία μας και εκεί έρχεται ακριβώς η πολύ προβληματική για την δημοκρατία μας διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, όταν υπάρχει μια επίμονη προσπάθεια από θύμα της υποκλοπής να γίνει σχεδόν φταίχτης, ότι εκείνος φταίει που δεν ξέρει γιατί τον παρακολουθούσαν, ότι εκείνος που έχει φταίει που δεν έχει το θάρρος να πει τι κακό έχει κάνει σε αυτή την χώρα. Έχει γίνει αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας κάποιου και αυτό είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό. Η ΕΥΠ θα πρέπει και οφείλει να ενημερώσει όχι μόνο τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά όλους τους πολίτες γιατί ένας ευρωβουλευτής και πολιτικός αρχηγός θεωρήθηκε ύποπτος για την εθνική ασφάλεια» ανέφερε ο κ. Μάντζος.

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι «κυρίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έχει επιδοθεί σε μια επίμονη προσπάθεια να ρίξει τον μουντζούρη στον Νίκο Ανδρουλάκη, να δείξει με το δάχτυλο τον Νίκο Ανδρουλάκη ως το πρόβλημα, ότι εκείνος δεν θέλει να ενημερωθεί, ότι εκείνος δεν θέλει να μάθει την αλήθεια γιατί δεν θέλει να την πει στους πολίτες», υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει μια πλήρης αντιστροφή του βάρους η οποία είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική». «Εμείς σε αυτό στεκόμαστε, γιατί αυτές τις 3 εβδομάδες έχουμε κερδίσει το δικαίωμα λόγω της βαθιάς θεσμικής μας συμπεριφοράς να κουνάμε εμείς το δάχτυλο στην κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντζος. «Εμείς δεν θέλουμε μέσα σε κλειστά γραφεία και διαδρόμους μυστικών υπηρεσιών που με την δράση τους έπληξαν την δημοκρατία μας, εμείς επιμένουμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ενώπιον όλων των πολιτικών δυνάμεων και των μελών της Βουλής. Δεν φοβάται η δημοκρατία και θέλω να πιστεύω ότι δεν φοβάται και η ΕΥΠ την αλήθεια, εφόσον ο Πρωθυπουργός μας λέει ότι ήταν όλα νόμιμα και απλώς έγινε ένα πολιτικό σφάλμα» συνέχισε ο ίδιος.

Όσο αφορά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σχολίασε ότι είναι προφανές πως χρειάζεται η θεσμική θωράκιση της ΕΥΠ και να εξεταστεί η νομοθεσία που αφορά στις παρακολουθήσεις. «Αν κάτι βγαίνει μέσα από την υπόθεση Ανδρουλάκη, Κουκάκη και παρακολουθήσεων είναι η ανάγκη να ξαναδούμε το θεσμικό μας πλαίσιο και να το θωρακίσουμε. Δεν είμαι βέβαιος ότι η ΠΝΠ ως εργαλείο είναι το καταλληλότερο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί εν προκειμένω. Συνταγματικά, η ΠΝΠ είναι για ζητήματα εξαιρετικά επείγοντα τα οποία δεν παίρνουν αναβολή. Εγώ θεωρώ ότι εφόσον δεν είναι επείγον κατά την κυβέρνηση να ανοίξει η βουλή, να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να συγκληθεί η ολομέλειά της και να συζητήσει το νομοθετικό έργο, αν δεν είναι επείγον αυτό όπως μας λέει η Βουλή γιατί αρνείται το αίτημά μας να ανοίξει η βουλή μέσα στις επόμενες ημέρες, πώς μπορεί να είναι επείγον να βγει μια ΠΝΠ η οποία δεν κάνει και τις πιο βαθιές τομές; Εγώ θεωρώ ότι η ΠΝΠ είναι απλώς η υλοποίηση αυτή της επιφανειακής προεξαγγελίας του Πρωθυπουργού ότι θα δει το νομοθετικό καθεστώς. Επιμένουμε στην ανάγκη το νομοθετικό καθεστώς της ΕΥΠ να προέλθει μέσα από ευρύτατη διαβούλευση, δημοκρατικό διάλογο και δημοκρατικές διαδικασίες όπως προβλέπεται από το νομοθετικό έργο της Βουλής» κατέληξε ο κ. Μάντζος.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ