19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Εαρινά τοπία, η δημοτική εκπαίδευση στο Καρπενήσι 1900-2021”, το νέο βιβλίο της Νίκης Μπακογεώργου – Παρουσίαση στην Αθήνα στις 3 Δεκεμβρίου

από την έντυπη έκδοση

«Εαρινά τοπία, κείμενα και φωτογραφίες / Η δημοτική εκπαίδευση στο Καρπενήσι 1900-2021» (Εκδόσεις Μανδραγόρας, 2022), τιτλοφορείται το βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα με δαπάνη Ιδρύματος Γαζή-Τριανταφυλλοπούλου. Με κοπιώδη και επίμονη έρευνα, η φιλόλογος Νίκη Μπακογεώργου κατάφερε να παραδώσει στο αναγνωστικό κοινό τις πιο σημαντικές πτυχές της δημοτικής εκπαίδευσης στο Καρπενήσι από τα 1900 μέχρι σήμερα.

Η παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος θα γίνει στην Αθήνα, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου.

Εαρινά τοπία, η δημοτική εκπαίδευση στο Καρπενήσι 1900-2021

«Υποδεχόμαστε με ικανοποίηση την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου “Εαρινά τοπία, η δημοτική εκπαίδευση στο Καρπενήσι 1900-2021”, στο οποίο η φιλόλογος Νίκη Μπακογεώργου, αποτυπώνει την ιστορική πορεία του Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου και της δημοτικής, γενικότερα, εκπαίδευσης στο Καρπενήσι από των αρχών του εικοστού αιώνα μέχρι τις μέρες μας», αναφέρει για το βιβλίο της κας Μπακογεώργου ο κ. Ιωάννης Καραχοντζίτης, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Γαζή-Τριανταφυλλοπούλου

Τα «Εαρινά τοπία», σημειώνει, αποτελούν φυσική προέκταση και αναγκαίο συμπλήρωμα στο βιβλίο «Μνήμης Θραύσματα», στα οποία η συγγραφέας παρουσίασε την πορεία του Γυμνασίου Καρπενησίου. Πρωταγωνιστές είναι οι χιλιάδες Ευρυτάνες νέοι που κάθισαν στα θρανία του Δημοτικού Σχολείου και έμαθαν εκεί τα πρώτα τους γράμματα. Πολλοί από τους νέους αυτούς εξελίχθηκαν σε λαμπρές προσωπικότητες και σημάδεψαν με τις επιδόσεις τους την ιστορία της πατρίδας μας. Εξ ίσου πρωταγωνιστές είναι οι εκατοντάδες φωτισμένων δασκάλων που από την έδρα τους δίδαξαν τους μαθητές τους, διαμόρφωσαν καθοριστικά το χαρακτήρα τους με την αυστηρότητα ή την μετριοπάθεια, που σε κάθε περίπτωση επιβαλλόταν, και διαχειρίστηκαν τη ζωή του Σχολείου πολλές φορές μέσα από αντιξοότητες και δυσχέρειες κάθε μορφής. Το έργο, επισημαίνει ο κ. Καραχοντζίτης, στέκεται με απόλυτο σεβασμό στα πραγματικά γεγονότα και περιστατικά, στα εμπλεκόμενα κάθε φορά πρόσωπα και τους δρώντες πρωταγωνιστές, είτε στέκονταν στην έδρα διδασκαλίας είτε κάθονταν στα μαθητικά θρανία.

«Αυτή τη φορά πηγαίνουμε πιο πίσω», γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου η συγγραφέας κα Νίκη Μπακογεώργου, «στα χρόνια της αθωότητας, στην καθαρή λίμνη των πρώτων σχολικών χρόνων των παππούδων, των γονιών, των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών μας, όσων από μας ευτύχησαν να περπατήσουν όλους τους δρόμους της ζωής στη μικρή μας πόλη ή αλλού, όπου περνούν τις μέρες τους. Καμιά φορά φυσάει στη μνήμη μας ένα δροσερό αεράκι παιδικότητας, ανακαλούνται εαρινές εικόνες και τότε είναι που ψάχνουμε ασπρόμαυρες φωτογραφίες αγοριών με κοντά παντελονάκια και κοριτσιών με άσπρες κορδέλες στα μαλλιά».

Πέρα από τις φωτογραφίες, στην πόλη μας δεν έμεινε σχεδόν τίποτα που να μπορεί να αποδείξει την ιστορία της, αναφέρει ακόμα, καθώς τα ορατά σημάδια τα εξαφάνισε ο πόλεμος, η φωτιά, η ανάγκη. «Από πού, λοιπόν, να πιάσει κανείς το νήμα της ανά ζήτησης σε μια ασυγχρόνιστη πραγματικότητα και τι νόημα έχει άραγε αυτό το άχρηστο για πολλούς υπαρξιακό ταξίδι;», αναρωτιέται και συμπληρώνει: «Κάποιοι κουνάνε κιόλας με οίκτο το κεφάλι τους, αδυνατώντας να κατανοήσουν αυτήν την ανάγκη, να συγκεντρώσει δηλαδή κάποιος ψηφίδες μιας άλλης ζωής, βιωμένης ωστόσο από ανθρώπους δικούς μας στα ίδια μέρη που βιαστικοί αυτοί και πολυάσχολοι προσπερνούν σήμερα αδιάφοροι. Πόσοι άραγε γνωρίζουν πως εκεί που ρημάζει σήμερα ένα παλιό ξενοδοχείο ήταν το μοναδικό σχολείο της πόλης για πάνω από εκατό χρόνια; Και πόσοι απολαμβάνοντας το φαγητό τους σε γνωστή ταβέρνα μπορούν να φανταστούν πως εκείνο το κτήριο στέγαζε κάποτε, σε δίσεκτα χρόνια, μια κατατρεγμένη σχολική ζωή;».

Βιβλιοπαρουσίαση στην Αθήνα

Η παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος θα γίνει στην Αθήνα, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα του Μεγάρου της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13), με ώρα έναρξης στις 6:30 το απόγευμα και διοργανωτή το Ίδρυμα Γαζή – Τριανταφυλλόπουλου. Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ