18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εβδομάδα αποφάσεων για τις «μωβ» περιοχές και την απλοποίηση των μέτρων

Μπορεί στο υπουργείο Υγείας να μην έχει ξεκινήσει συζήτηση για «μωβ» περιοχές, όπου ο κορονοϊός… «καλπάζει» αλλά στην ατζέντα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων υπάρχει. Όπως υπάρχει και η κωδικοποίηση των μέτρων που ήδη ισχύουν, ώστε να είναι πιο κατανοητά στους πολίτες. Φόβοι και δεύτερες σκέψεις λόγω μικρής αύξησης κρουσμάτων. 

Η εβδομάδα που άρχισε χθες (18.10.2021) θα είναι εβδομάδα συνεδριάσεων και εισηγήσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι περιοχές όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα από την εξάπλωση του κορονοϊού. Θα βρεθούν επίσης τα μέτρα που ισχύουν και θα συζητηθούν τρόποι να γίνουν πιο… «λιανά». Όλα αυτά ενώ οι ειδικοί δεν νιώθουν και πολύ… άνετα με τη χαλάρωση των μέτρων και τους ανησυχούν το κρύο και η αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Και γιατί πρέπει να κωδικοποιηθούν τα μέτρα που ισχύουν, κυρίως, στους μεικτούς χώρους; Γιατί είναι περίπλοκα και δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες, καθώς ισχύουν διαφορετικοί περιορισμοί σε κάθε πλαίσιο λειτουργίας, όπως π.χ. στα δικαστήρια, στα κομμωτήρια, τα σούπερ μάρκετ, τους εργασιακούς χώρους και τους χώρους ψυχαγωγίας.

Με το σκεπτικό ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα και οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατευθούν, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε επισημάνει από την προηγούμενη εβδομάδα τις δυσκολίες των περίπλοκων οδηγιών που έχουν θεσπιστεί. Και αναγνώρισε την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα καθαρό πλαίσιο μέτρων, εύκολα αναγνώσιμο από όλους τους πολίτες.

«Έχω την ΚΥΑ που είναι 187 σελίδες και βγαίνει κάθε εβδομάδα. Και για εμένα που είμαι δικηγόρος είναι δύσκολο να τη διαβάσω και να καταλάβω ακριβώς τι ισχύει σε κάθε πλαίσιο λειτουργίας. Θα πρέπει να έχουμε ένα πιο απλοποιημένο, όχι αναγκαστικά ανελαστικό, αλλά απλοποιημένο πλαίσιο. Να είναι πλήρως κατανοητό για τον πολίτη και να υπάρχουν περισσότερες ελευθερίες εκεί πέρα που υπάρχει λιγότερη επικινδυνότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κρύο φέρνει… ανησυχία και φόβους στους ειδικούς

Στη συνεδρίαση των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων την προηγούμενη εβδομάδα, είχε αποφασιστεί η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η οριστική κατάργηση των lockdown. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι οι επιστήμονες, οι οποίοι είχαν επισημάνει τον κίνδυνο που επισύρει η άρση των περιορισμών, λίγο πριν από την έλευση του χειμώνα.

Με δεδομένο ότι η πανδημία δεν έχει τεθεί ακόμα σε απόλυτο έλεγχο, είχαν εκφράσει τους φόβους ειδικά για τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, καθώς -όπως είπαν- ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ελέγξιμο, εάν στους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας εισέρχονται αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένοι.

Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές σε όλους τους τόνους, ότι δεν επιθυμεί την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων τύπου lockdown. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι επιστήμονες έχουν δεύτερες σκέψεις, καθώς έχει παρατηρηθεί από τις 8 Οκτωβρίου και μέχρι σήμερα μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων και του επιδημιολογικού φορτίου.

Το δεκαπενθήμερο της επαναξιολόγησης του μέτρου της απελευθέρωσης των αμιγών χώρων, πάντως, δεν έχει παρέλθει, καθώς εκπνέει την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 25 Οκτωβρίου. Οπότε, η αύξηση αυτή είναι νωρίς να αποδοθεί στη χαλάρωση των περιορισμών. Ενδέχεται, όπως λένε οι επιστήμονες, να προέρχεται ακόμη και από τον μεγαλύτερο συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας.

Το «μωβ» επιδημιολογικό επίπεδο

Έτσι, οι επιστήμονες σκοπεύουν να εισηγηθούν στην κυβέρνηση την εισαγωγή ενός επιπλέον επιδημιολογικού επιπέδου, του “μωβ”, στο οποίο θα μπαίνουν περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται σήμερα στο “κόκκινο” και υπάρχει στο μέλλον μεγάλος κίνδυνος αύξησης της διασποράς, με συνακόλουθη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Τα περιοριστικά μέτρα που θα τεθούν υπό εξέταση από τους επιστήμονες, είναι η υποχρεωτική εφαρμογή της μάσκας από εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και στους εξωτερικούς χώρους, της διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και επιπροσθέτως, ενδέχεται ακόμη να προταθεί και η απαγόρευση των δημόσιων εκδηλώσεων και συναθροίσεων. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση, πάντως, να υπάρξει εισήγηση για απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, πάντως, ξεκαθάρισε χθες (Ι18.10.2021) ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται θα αλλάξει τα μέτρα που καθιέρωσε πριν από 10 ημέρες: «Δεν υπάρχει συζήτηση για “μωβ περιοχές”, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργείου. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει εισήγηση από τους ειδικούς αλλά δεν θα αλλάξουμε το μοντέλο που ανακοινώσαμε πριν 10 ημέρες. Αυτό που συζητείται είναι η απλοποίηση των μέτρων, κατά βάση να επιστρέψουν όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα οι αμιγείς χώροι και να είναι κοινά τα χαρακτηριστικά για τους μεικτούς χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας την περασμένη άνοιξη, το “μωβ” επίπεδο, υπήρχε ως “βαθύ κόκκινο”. Μόνο που τα μέτρα τότε, με πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμών, ήταν πολύ αυστηρά και έφταναν ακόμη και σε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Εβδομάδα αποφάσεων για τις «μωβ» περιοχές και την απλοποίηση των μέτρων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ