27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εγκλωβισμένος επί 16 ώρες στην Αττική Οδό. Η μαρτυρία Ευρυτάνα που ακινητοποιήθηκε με το ΙΧ του κάτω από τούνελ (από την έντυπη)

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Για πολλά χρόνια θα μνημονεύεται η κακοκαιρία «Ελπίδα», αφενός για τις μεγάλες ποσότητες χιονιού που έπεσαν και αφετέρου για τα σοβαρά προβλήματα που προξένησε. Οι χιονοπτώσεις δεν απασχόλησαν την Ευρυτανία, ωστόσο στην Αττική η κατάσταση γρήγορα εξελίχθηκε σε χαώδη, με αυτοκίνητα και οδηγούς να ακινητοποιούνται επί πολλές ώρες, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Πρωτοφανείς εικόνες καταγράφηκαν στον μεγαλύτερο οδικό κόμβο της Αθήνας, στην Αττική Οδό, όπου χιλιάδες οδηγοί παρέμειναν εγκλωβισμένοι -ακόμα και για περισσότερες από 20 ώρες.

Ευρυτάνας εγκλωβισμένος επί… 16 ώρες

Συγκλονιστική και συνάμα αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία Ευρυτάνα που εγκλωβίστηκε με το αυτοκίνητό του στην Αττική Οδό για συνολικά… 16 ώρες (!). Στα Ευρυτανικά Νέα περιγράφει τις στιγμές αγωνίας που έζησαν πολλοί από τους χιλιάδες οδηγούς και επιβάτες που αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα μέσα στα χιόνια.

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα στην Αττική Οδό

Ο Παναγιώτης Παλιούρας, από το χωριό Βαλαώρα, εισήλθε με το αυτοκίνητό του στην Αττική Οδό μέσω Ελευσίνας, λίγο πριν τις 11 το πρωί της Δευτέρας (24/1), έχοντας για προορισμό το σπίτι του στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Πλήρωσε τα διόδια, χωρίς να ενημερωθεί από τον υπάλληλο για πιθανά προβλήματα στη συνέχεια της διαδρομής του. Αργότερα, όπως λέει, επήλθε μποτιλιάρισμα, με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί με το ΙΧ αυτοκίνητό του κάτω από ένα τούνελ· εκεί θα παρέμεινε εγκλωβισμένος μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της… Τρίτης (25/1)!

«Το όχημά μου είναι τετρακίνητο και είχα βάλει και αλυσίδες, ωστόσο η διαφυγή ήταν αδύνατη καθώς δεν είχε δοθεί έξοδος από τα μηχανήματα της Αττικής Οδού», λέει ο κ. Παλιούρας, που εν τέλει κατάφερε να απεγκλωβιστεί γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα χθες. Έμπειρος ορειβάτης ο ίδιος, μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων, μόλις μια ημέρα πριν την περιπέτεια στην Αττική Οδό, είχε σκαρφαλώσει στο χιονισμένο Ντεληδήμι Αγράφων. «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι τον χειμώνα θα ήμουν πιο ασφαλής στα βουνά απ’ ό,τι στην… Αθήνα», λέει με μια πικρή αίσθηση χιούμορ.

Επιχείρηση απεγκλωνισμού

Η ενασχόλησή του με την ορειβασία, λέει, τον βοήθησε να περάσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τη νύχτα, αφού είχε μαζί του ορειβατικό σακίδιο με ισοθερμικά ρούχα, νερό, σταφίδες, ξηρούς καρπούς, λίγα φρούτα κ.α. «Για πολλούς ανθρώπους, όμως, τα πράγματα ήταν δύσκολα. Επιβάτες διπλανών αυτοκινήτων έτρεμαν από το κρύο, μωρά έκλαιγαν, ηλικιωμένοι έπρεπε να πάρουν τα φάρμακά τους, ενώ πολλά οχήματα είχαν ξεμείνει από μπαταρία ή καύσιμα», περιγράφει.

Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, στο σημείο έφθασαν άνδρες του Στρατού, που μοίρασαν νερά, κουβέρτες και σοκολάτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Σ., συνολικά διατέθηκαν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού 232 άτομα, 38 οχήματα και 3 μηχανήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διανεμήθηκαν 1.040 κουβέρτες, 4.500 μπουκάλια νερό, 570 μερίδες φαγητό, 120 σάντουιτς, 200 κρουασάν, 160 σοκολάτες και 40 κονιάκ.

Κουβέρτες, νερό και σοκολάτες μοίρασε ο Στρατός
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ