12 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εκλογές / Σε 116 εκλογικά τμήματα προσέρχονται από το πρωί οι Ευρυτάνες ψηφοφόροι – Τι ώρα αναμένονται ασφαλή αποτελέσματα – Δηλώσεις Αντιπεριφερειάρχη

Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από τα εκλογικά τμήματα της Ευρυτανίας. Σε επίπεδο νομού λειτουργούν 116 εκλογικά τμήματα, πέντε λιγότερα σε σχέση με το 2019. Πιο ειδικά, σε επίπεδο Δήμου Καρπενησίου, οι εκλογείς έχουν στη διάθεσή τους 67 εκλογικά τμήματα (58% επί του συνόλου), ενώ αντίστοιχα, στον Δήμο Αγράφων άνοιξαν 49 εκλογικά τμήματα (42%).

Στα “Ευρυτανικά Νέα” μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, τονίζοντας πως η εκλογική διαδικασία κυλά χωρίς σημαντικά προβλήματα. Χθες (Σάββατο 24/6), λόγω της πολύ έντονης κακοκαιρίας, μηχανήματα της αντιπεριφέρειας επιχείρησαν στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο για τον καθαρισμό από πέτρες και φερτά υλικά ώστε σήμερα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι γραμματείς και το εκλογικό σώμα να φθάσει με ασφάλεια στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα. Υπενθυμίζεται πως λειτουργούν και 8 Ε.Τ. για τους Ευρυτάνες ετεροδημότες, σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα. Χαμηλή είναι η ανταπόκριση των πολιτών που κληρώθηκαν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών, με αποτέλεσμα σε πολλά τμήματα να εργάζονται μόνο ο/η δικαστικός/η αντιπρόσωπος και ο/η γραμματέας. Στα μεγάλα Ε.Τ. υπάρχουν και αντιπρόσωποι των κομμάτων.

Για τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και όσον αφορά στον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και την κατανομή των ψηφοφόρων, ελήφθησαν υπόψη οι μεταβολές του εκλογικού σώματος που συντελέσθηκαν με την Α ́ Αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων (δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, η δύναμη του εκλογικού σώματος της Ευρυτανίας ανέρχεται σε 29.166 άτομα, μειωμένο κατά 4% σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2019, που ήταν 30.371 (Β’ Αναθεώρηση ‘19). Στις εκλογές, δικαίωμα ψήφου έχουν 14.820 άνδρες και 14.346 γυναίκες.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους η δύναμη του εκλογικού σώματος σε επίπεδο επικράτειας είναι 9.813.595 Έλληνες πολίτες εκ των οποίων 4.763.264 άνδρες και 5.050.331 γυναίκες. Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα τους (άδεια οδήγησης, βιβλιάριο υγείας). Σημειώνεται ότι αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει.

Υπενθυμίζεται ότι δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης σε ονόματα υποψηφίων καθώς αυτές οι εκλογές διεξάγονται με τη μέθοδο της λίστας, στην οποία βουλευτές εκλέγονται οι πρώτοι κατά σειρά που εμφανίζονται στα ψηφοδέλτια.

Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 και ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ