28 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εκλογές 2023 – Ντιμπέιτ: Θ. Πλεύρης, Χ. Μαμουλάκης, Δ. Μάντζος στην ΕΡΤ για οικονομία-κοινωνία, εκλογικά διλήμματα, τις προκλήσεις της «επόμενης μέρας»

Με την αντίστροφη μέτρηση για τις δεύτερες κάλπες να έχει ξεκινήσει, η ΕΡΤ φιλοξένησε για ένα πολιτικό ντιμπέιτ τους Θάνο Πλεύρη, υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Αθήνας, Χάρη Μαμουλάκη υποψήφιο βουλευτή Ηρακλείου από τον ΣΥΡΙΖΑ και Δημήτρη Μάντζο, εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας.

Ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς, Λίδα Μπόλα και Κώστας Παπαχλιμίτζος.

Οικονομία – Κοινωνία

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι υπάρχει πλήρης στήριξη των ασθενών και θα συνεχίσει η στήριξή τους από το ΕΣΥ, ενώ τόνισε πως για μία δεκαετία το ΕΣΥ ήταν υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο, χρειάζονται παρεμβάσεις και ανέφερε ότι αυτό είναι βασική προτεραιότητα. Δήλωσε ότι έχουν γίνει προσλήψεις, δόθηκαν αυξήσεις 10% στους μισθούς, ενώ δόθηκαν και επιδόματα και άλλα κίνητρα. Τόνισε πως η διετία της πανδημίας συσσώρευσε την αναμονή στις λίστες των χειρουργείων και τώρα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα επανέλθει σταδιακά η κανονικότητα.

Ανέφερε ότι το 2012-2015 η συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τους Α. Σαμαρά – Β. Βενιζέλο έσωσε τη χώρα και «είμαστε περήφανοι γι αυτό»

Ο κ. Μαμουλάκης ανέφερε ότι λείπουν 700 διασώστες από το ΕΚΑΒ και υπάρχουν ασθενοφόρα χωρίς προσωπικό, που πολλά από αυτά είναι δωρεές του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για αναδιανομή πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, από την ανάπτυξη των οποίων θα έρθουν και έσοδα για το κράτος. Ως προς τα υπερκέρδη ανέφερε ότι χρειάζεται δικαιοσύνη στη φορολόγηση, ενώ η ΝΔ δείχνει δυσανεξία στη στοχευμένη φορολόγηση, που θα δημιουργούσε συνθήκες διανομής στους πολίτες και μείωση του ΦΠΑ και το ΕΦΚ αναφέροντας και το παράδειγμα της Κύπρου με τις κατά πολύ χαμηλότερες τιμές των καυσίμων.

Ο κ. Μάντζος ανέφερε ότι χάνονται ζωές με την κατάσταση που υπάρχει στην υγεία και παρουσιάζονται μεγάλες αναμονές για τα χειρουργεία και αυξήθηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας με την Ελλάδα να είναι πλέον δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία. Ανέφερε ότι το ΕΣΥ είχε ανοίξει δυνατότητες και το ΠΑΣΟΚ στάθηκε δίπλα του με μεταρρυθμίσεις, ενώ σήμερα δεν το γκρεμίζεις και δεν το ιδιωτικοποιείς, αλλά το στηρίζεις με μεταρρυθμίσεις.

Ανέφερε ότι κάθε πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ γίνεται με πυξίδα το συμφέρον της χώρας, ακόμα και αν είναι επώδυνη επιλογή, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν δίχασε, δεν πήγε ούτε στο Ζάππειο, ούτε στις πλατείες, απαντώντας για την περίοδο συνεργασίας στην κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ. Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει εγκαταλείψει το κοινωνικό κράτος και συγκρινόμενα τα πολιτικά προγράμματα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας.

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

Εκλογικά διλήμματα

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε:« Στις προηγούμενες εκλογές, όταν λέγαμε ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία, μας έλεγαν με τα νούμερα τα οποία υπάρχουν, πως μιλάτε για αυτοδυναμία; Τελικά ήρθαν αυτοί οι αριθμοί, τα νούμερα, τα ποσοστά, η επιλογή των πολιτών και φάνηκε ότι το δίλημμα που έβαλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για αυτοδυναμία με ενισχυμένη αναλογική ήταν ρεαλιστικό.

Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και δεν θέλω να πω ότι θα είναι ανακόλουθος ο κ. Ανδρουλάκης αυτό το οποίο λέει. Έχουμε πει ότι ο μοναδικός κυβερνητικός εταίρος που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε είναι το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει άλλο κόμμα με το οποίο θα μπορούσαμε να συζητήσουμε με έναν ξεκάθαρο τρόπο λέει και 149 βουλευτές να έχει η Νέα Δημοκρατία, δεν θα κάνουμε κυβέρνηση.

Συμφωνούμε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα προγράμματα των δύο κομμάτων, άρα δεν είναι εύκολη και η προγραμματική σύγκλιση. Οπότε αντικειμενικά και ρεαλιστικά ο πρωθυπουργός λέει στον κόσμο, αυτό το οποίο είναι πραγματικότητα, ότι θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό. Εμείς θέλουμε να το αυξήσουμε κι αυτό ποσοστό αν γίνεται, προκειμένου να υπάρχει αυτοδυναμία. Δεν υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις, ούτε διάθεση συγκυβέρνησης.

Ο κ. Μαμουλάκης από την πλευρά του ανέφερε: «Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα εξουσίας από το 2012 έχει αποτυπωθεί αυτό στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων πολιτών. Και εκ του αποτελέσματος, πράγματι το 2016 νομοθετήσαμε το σύστημα της απλής αναλογικής, ένα παραπλήσιο σύστημα εκλογικό που υπάρχει στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να θυμίσουμε εδώ ότι 23 από τις 27 διοικούνται, κυβερνώνται μέσω κομμάτων συνεργασίας και σχημάτων συνεργασίας. Το λάθος έγκειται στο γεγονός ότι παρ’ όλη την άρνηση πεισματική άρνηση των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολιτεύσεως, για τους λόγους τους… εκεί λοιπόν σε αυτή την άρνηση εμείς δεν δείξαμε αντανακλαστικά. Γρήγορα και στο μεταίχμιο του έτους 22 – 23 θα πρέπει να αλλάξουμε ρότα και να πάμε σε αυτή τη λογική, μιας ισχυρής εντολής από τον ελληνικό λαό, πρώτης θέσης και φυσικά μετά να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης και ώσμωσης για τη συνεργασία».

Ο κ. Μάντζος είπε ότι: «Αυτή τη στιγμή το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Η Νέα Δημοκρατία θα είχε 172 βουλευτές, θα υπολειπόταν μόλις 8 από τα 180 που θα χρειαζόταν για να κάνει μόνη της τη συζήτηση για το ποια άρθρα και σε ποια κατεύθυνση θα αναθεωρήσει η επόμενη Βουλή, με 151 ψήφους.

Άρα εκεί υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει και ένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επιτραπεί η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη Βουλή είναι ακριβώς αυτός.

Προκειμένου δηλαδή να υπάρξει μια ανοιχτή συζήτηση όλων των κοινοβουλευτικών δυνάμεων για το ποια άρθρα πρέπει να αναθεωρηθούν και προς ποια κατεύθυνση.

Προφανώς εμείς θα είμαστε εκεί παρόντες και να ακούσουμε τις προτάσεις. Εκτός από το άρθρο 16 το οποίο έχουμε πει ότι συμφωνούμε να δούμε την αναθεώρηση του προς μια σωστή κατεύθυνση, η οποία θα διαφυλάσσει και τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη των δημοσίων πανεπιστημίων. Κανένα άλλο άρθρο δεν έχουμε ακούσει. Όσον αφορά στους απόδημους, ναι θα πρέπει να ξαναδούμε το νόμο, ώστε να υπάρξει περαιτέρω διευκόλυνση των αποδήμων Ελλήνων, των εκτός Ελλήνων εκτός Ελλάδος εκλογέων, να ψηφίσουν διότι όπως πολύ σωστά είπατε το τελικό ποσό, ο αριθμός των εκλογέων ήταν πολύ απογοητευτικός».

Αναλυτικά όσα δήλωσαν:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ