29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Εκλογές 2023: Ντιμπέιτ στην ΕΡΤ με τη συμμετοχή Ν. Δένδια, Γ. Κατρούγκαλου και Α. Λοβέρδου

«Στα ελληνοτουρκικά επαναλαμβάνετε συχνά ότι θα προτείνετε μια νέα διαδικασία ώστε να προωθηθεί μια λύση στο πρόβλημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύετε ότι το πρόβλημα είναι διαδικασίας μέχρι τώρα στα ελληνοτουρκικά κι όχι ουσίας των τουρκικών θέσεων» ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο αποψινό ντιμπέιτ της ΕΡΤ ο Νίκος Μελέτης.

Όπως απάντησε ο κ. Δένδιας: «Όχι δεν πιστεύω ότι είναι θέμα διαδικασίας, πιστεύω ότι είναι θέμα ουσίας. Πιστεύω όμως επίσης ότι οι διερευνητικές οι οποίες ξεκίνησαν με ένα συγκεκριμένο σκεπτικό δηλαδή να πάει η διαφορά της Ελλάδας και της Τουρκίας σε διαιτησία στη Χάγη το 2004 έχει βγει από τον ρυθμό που αρχικά επρόκειτο να έχει κι έχουν γίνει 63 γύροι χωρίς να έχουμε καταλήξει σε αποτελέσματα απτά τα οποία και θα επιθυμούσαμε. Δεν θα προτείνω λοιπόν αλλαγή της διαδικασίας θα προτείνω όμως κάποιες αλλαγές οι οποίες νομίζω θα διευκολύνουν να φανεί αν η Τουρκία μετά τις εκλογές έχει τη διάθεση να επιλυθεί η διαφορά ή δεν έχει τη διάθεση να επιλυθεί η διαφορά».

Σε μία ακόμα ερώτηση του Νίκου Μελέτη για το αν μετά τη σύλληψη του Φρέντι Μπελέρη έχει μετανιώσει για την πρόσκληση του κ. Ράμα στην Ελλάδα για την έκθεση των καλλιτεχνικών του έργων ο κ. Δένδιας απάντησε «όχι, δεν υπάρχει καμιά μετάνοια» και πρόσθεσε η χώρα πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να αναπτύσσει καλές σχέσεις με τους γείτονές της και από εκεί και πέρα εναπόκειται στους γείτονές της να καταλάβουν ότι οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τις χώρες αυτές. Κατά συνέπεια η απάντησή μου είναι όχι. Ουδόλως μετανοώ».

Πρόσθεσε :«Αν μου επιτρέπετε να κάνω μια καταληκτική τοποθέτηση για την ουσία του θέματος, είμαι καταρχήν ιδιαίτερα ευτυχής για την εκλογή Μπελέρη και θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός Ράμα ότι αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία εναντίον του τότε αποτελεί μέγα σκάνδαλό η σύλληψή του».

Στη συνέχεια ερώτηση στον ΥΠΕΞ έθεσε ο κ. Κατρούγκαλος. Οπως είπε «διαβάσαμε στην Καθημερινή ότι ο κ. Ερντογάν είπε ότι μπορεί να ανοίξει μια νέα εποχή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αρκεί ο κύριος Μητσοτάκης να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εσείς ξέρετε ποιες είναι αυτές οι υποσχέσεις; Γιατί εγώ δεν ξέρω. Και επίσης ο κύριος Μητσοτάκης συστηματικά αναφέρεται αντί για την εθνική θέση ότι θα πάμε στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ότι θα πάμε για τις θαλάσσιες ζώνες που περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα που αποτελεί κυριαρχικό μας δικαιώμα να τα επεκτείνουμε. Πώς το σχολιάζετε;». «Θα ξεκινήσω από το δεύτερο. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός οποιοσδήποτε, οποιουδήποτε κόμματος, ο οποίος να δεχθεί να συζητήσει το ζήτημα των χωρικών υδάτων, το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της επέκτασης στα 12 μίλια το ξέρετε και εσείς το ξέρουν, όλοι είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας. Ουδείς δύναται να το εκχωρήσει[…] Είναι προφανές λοιπόν ότι και ο νυν και οι πρώην και οι επόμενοι πρωθυπουργοί δεν πρόκειται να προσέλθουν σε διαπραγμάτευση για το ζήτημα των χωρικών υδάτων. Έρχομαι τώρα στο αρχικό θέμα. Δεν θα έπαιρνα τις οποιεσδήποτε δηλώσεις στην προεκλογική περίοδο στην Τουρκία τοις μετρητοίς. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιθυμούσε να έχει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Για να πετύχει αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάσει ένα αφήγημα στην τουρκική κοινωνία. Εγώ δεν χρησιμοποίησα οτιδήποτε απ’ ότι ελέχθη κατά την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία ως δείγμα γραφής για μετά τις εκλογές. Τα πραγματικά χρώματα του προέδρου Ερντογάν αν κερδίσει μετά από 14 ημέρες θα τα δούμε. Αλλά μην πιαστούμε από το τι έλεγε προεκλογικά στο δικό του εσωτερικό ακροατήριο».

Παίρνοντας στη σειρά τον λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος ρώτησε τον κ. Δένδια «Ερωτήθηκε ο υπουργός ποιες είναι αυτές οι καινούργιες διαδικασίες ή ιδέες που έχει για τη συζήτηση με την Τουρκία. Η απάντηση που έδωσε ο κ. Υπουργός σχετίστηκε μόνο με τις διερευνητικές εντολές. Τις δικές του ιδέες δεν μας τις είπε και δεύτερον, σε ό,τι αφορά την Αλβανία νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστεί ο υπουργός ή δεν προβληματίζεται στο γεγονός ότι ο κύριος πρωθυπουργός ενίσχυσε πάρα πολύ την πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μη διεκδικώντας τίποτα, ενώ η μειονότητα καταπιέζεται κατάφωρα από τον Έντι Ράμα».

«Έχετε δίκιο κύριε Λοβέρδο, Δεν υπήρξα αρκετά αναλυτικός στην απάντησή μου στον κύριο Μελέτη, αλλά δεν υπήρξα αρκετά αναλυτικός διότι ακριβώς η διαδικασία που θα προτείνω να ακολουθηθεί δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. θα ενυποθήκευα την αποτελεσματικότητά της αν την έθετα σε οποιοδήποτε δημόσιο ακροατήριο ανοιχτά. Είμαι όμως απολύτως έτοιμος ειλικρινά σε όλους εσάς, σε οποιονδήποτε θα ήθελε κάτι ιδίαν να του εξηγήσω τι νομίζω ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί στην προσέγγιση αυτή. Και είμαι σίγουρος επειδή έχουμε συνεργαστεί επί μακρά σειρά ετών στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ότι και εσείς δεν θα θέλατε στην πραγματικότητα ανοιχτά να πω τι πρέπει να αλλάξει αυτό. Όσον αφορά τώρα το θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε κάτι καινούργιο, ακολούθησε την ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003. Η ατζέντα της Θεσσαλονίκης του 2003 τι λέει; Λέει ότι η χώρα, η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί από την ευρωπαϊκή προοπτική των βαλκανικών χωρών, του συνόλου των βαλκανικών χωρών. Πετύχαμε στα ανατολικά Βαλκάνια, προσπαθούμε για τα δυτικά. Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής είναι βέβαιον ότι η ελληνική μειονότητα θα ωφεληθεί τα μάλα. Διότι όταν υπάρξει το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, οποιαδήποτε σύλληψη τύπου Μπελέρη δεν θα μπορεί να γίνει. Κατά συνέπεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευνόησε την ελληνική μειονότητα, την οποία άλλωστε και επισκέφθηκε προ ολίγων εβδομάδων».

Για το ποιο είναι το σχήμα συζήτησης που προτείνει με την Τουρκία ο ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε τον Γιώργο Κατρούγκαλο ο Απόστολος Μαγγηριάδης. «Οι διερευνητικές είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Δεν είναι ο μοναδικός τρόπος να συζητάμε με την Τουρκία. Είναι μια άτυπη διαδικασία που δοκιμάζουμε διάφορες ιδέες. Είναι αλήθεια ότι μετά το Ελσίνκι δεν απέδωσαν για τον απλό λόγο ότι μια σωστή ενεργητική πολιτική, όπως ήταν η διασύνδεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με την προσφυγή στη Χάγη, εγκαταλείφθηκε όταν ήρθε στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Εμείς θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κυρίως τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύο κατευθύνσεις. Η Τουρκία να πληρώνει κόστος όταν έχει επιθετική συμπεριφορά, δηλαδή κυρώσεις. Θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πετύχει στο Συμβούλιο του Ιουλίου ομόφωνη απόφαση για κυρώσεις αν η Τουρκία επαναλάμβανε την επιθετική συμπεριφορά της, δεν αξιοποιήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και ανάλογα κίνητρα στην Τουρκία για να πάει στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες – απορώ πώς ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για άλλα – όπως για παράδειγμα η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης».

Οι θέσεις των τριών πολιτικών για θέματα κοινωνίας:

Κείμενο σε εξέλιξη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ